Китай адвокат съд дело

Различни правозащитни организация алармираха, че Китайската комунистическа партия е осъществила вълна от арести на адвокати и активисти за човешки права в Китай.

Според информацията от 9 до 14 юли, в Китай са арестувани 159 адвокати и активисти за правата на човека от 23 провинции.

Амнести Интернешънъл съобщава, че арестите са направени без съдебна заповед – на практика адвокатите са отвлечени; част са изчезнали внезапно, докато други са получили "покана" за разговор в полицията.

В последните години китайските власти водят агресивна кампания за справяне с инакомислието, която все повече съсредоточава своите усилия срещу адвокатите, които се заемат с „чувствителни“ за партията случаи.

Американския професор по право, Джеръми Коен, един от първите чуждестранни адвокати, които работят в Китай след отварянето на страната през 70-те години на миналия век, определи действията на правителството като „налудничави“. Той смята, че китайските лидери трябва да „са в състояние на отчаяние за да извършат такава необикновена координирана масова атака срещу защитници на човешките права.“

Неудовлетворението от контролираната изкъсо от комунистическата партия съдебна система в Китай, дава тласък за оформянето на група адвокати, използващи различни тактики във и извън съда, в защитата на клиентите си, чиито случаи са смятани за „чувствителни“ за режима.

Почти без изключение изхода на такива случаи е предопределен и съдебния процес е просто формалност. Последните събития обаче са индикация, че новите подходи на правозащитниците заплашват хегемонията на партията в китайското „правораздваване“.

Арестувани защитници на практикуващи Фалун Дафа

Една от най-чувствителните теми в Китай е темата за преследваната в страната медитативна практика Фалун Дафа. От началото на преследването ѝ през 1999 г., режима засилва контрола над съдебната система в страната и ефективно я използва за своите цели.

Съдебните процедури, в случаите срещу практикуващи Фалун Дафа, систематично се пренебрегват, а на обвиняемите им се отказва достъп до адекватна правна защита. Често обвиненията се базират на специално гласуван член от законодателството, който юристи определят като мъгляв, противоречив и подлежащ на множество интерпретации.

Уан Ю е вероятно една от най-известните фигури сред арестуваните. Според агенция „Синхуа“, правната кантора "Фънруей", в която тя работи, се е занимавала с над 40 „чувствителни“ случая от 2012 г. насам. Уан е работила за защитата на уйгурския икономист Илхам Тотхи, дисидента Ай Уейуей и активиста за човешки права У Ган. Тя е представлявала и не малко практикуващи Фалун Дафа из цял Китай, въпреки факта, че работата по такива случаи значително увеличава риска от малтретиране и ответни удари от страна на полицията.

Тя съзнателно поема точно такъв риск, когато решава да представлява практикуващи Фалун Дафа, незаконно задържани в град Дзиенсандзян, провинция Хъйлундзян, през 2014 г. В инцидент, получил широк отглас в китайско общество, предишните адвокати на нейните клиенти, получават счупвания на ребрата и други наранявания, след като са задържани и измъчвани заради работата по защитата на своите клиенти.

Арестувани са и 5 други служители на „Фънруей“, а офиса е обискиран.

Подобна е съдбата на кантората на друг защитник на практикуващи Фалун Дафа в съда, адвоката Ли Хъпин.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies