Лекари срещу насилствено отнемане на органи

Международна организация призовава китайския президент да сложи край на насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг.

В китайския град Гуанджоу се проведе конференция за дарение и трансплантация на органи, с идеята от нея да излезе платформата за по-бързо придвижване на нова програма за донорството в Китай. Срещата бе организирана от правителството във времето от 21 до 23 август 2015 г.

Междувременно конференцията събуди опасенията на международни експерти, че обещанията на Китай за промяна и подобрение на практиките на неетично отнемане на органи няма да бъдат изпълнени.

Предупреждението идва от международната организация „Лекари срещу насилствено отнемане на органи“ (DAFOH), която изпрати писмо до председателя на Китайската народна република Си Дзипин, в което го призовава да сложи край на насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг.

От DAFOH се опасяват, че конференцията в Гуанджоу не разглежда необходимостта от спиране на принудителното отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и от други групи „затворници на съветстта“ в Китай.

Нереалистични политики

През декември 2014 г. Китай обяви, че ще прекрати отнемането на органи от екзекутирани затворници и представи нова система за донорството на органи.

Някои международни медицински организации подкрепиха тази инициатива и в рамките на осем месеца прибързано приветстваха Китай като нов член на международната общност за трансплантация на органи, без да отделят достатъчно време, за да може твърденията да се проверят по-достоверно.

Пропускът означава продължаваща заплаха за живота на затворниците на съвестта в Китай.

Ключови позиции

  • Китай не успя да сложи край на отнемането на органи от затворници на съвестта. Липсата на прозрачност и проследимост на произхода на органите, които се трансплантират в държавата, възпрепятства убеждението, че злоупотребите вече са приключили.
  • Системите за дарителство на органи в различни държави по света се развиват и усъвършенстват десетилетия, докато Китай твърди, че в рамките на три години е успял рязко да увеличи донорството на органи. Това е повод за сериозна загриженост и поражда въпроси за доброволния избор и прилагането на принудителни практики по отношение на донорството. Краткият живот на донорите след като подпишат документи, че ще дарят органите си при смъртта си, предполага, че повечето от тях умират неестествено и изключително бързо.
  • Според международните етични стандарти, затворници, лишени от свободен избор, не са в състояние да предоставят свободно и доброволно съгласие за дарителство на органи. Според китайските власти обаче, осъдените на смърт кандидати имат "правото да дарят органите си".
  • Новата система за даряване на органи в Китай се основава на финансови стимули за близките на донора, практика, която е осъдена от международните етични стандарти, включително и от Световната здравна организация (СЗО). Одобряването на системата за донорство в Китай отслабва позицията на СЗО срещу трансплантационния туризъм и собствената ѝ направляваща роля в медицинската етика.
  • След три десетилетия на отнемане на органи от екзекутирани затворници и затворници, задържани заради техните убеждения, прибързаното одобрение на новата система в Китай се счита от някои международни наблюдатели като безотговорно. Западни медицински организации рискуват да бъдат средство на Китай за потулване на практиката с насилствено отнемане на органи през последните десетилетия. Одобрението на платформата от Гуанджоу потъпква правата на семействата на жертвите да търсят справедливост, смятат от DAFOH.

Китай не обяви, че прекратява отнемането на органи от най-голямата група затворници на съвестта - практикуващите Фалун Гонг. Принудителното отнемане на органи от практикуващите започна с политиката на бившия китайски президент Дзян Дзъмин, който сега е поставен под "политически контрол". По времето, в което Хуан Дзиефу е заместник-министър на здравеопазването, броят на трансплантации в Китай се увеличава неимоверно, без да има правдободобно обяснение за произхода на органите. Тези скрити практики продължават и до днес.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies