Китай Джоу

Кампанията за борба с корупцията в Китай на лидера на комунистическата партия Си Дзинпин не показва никакви признаци на забавяне след поредния арест на високопоставен държавен служител.

Според кратко съобщение на „Дисциплинарната служба“ на режима в Китай, Джоу Бъншун, партийният секретар на провинция Хъбей, е разследван от 24 юли. Хъбей е индустриализирана и гъсто населена провинция, заобикаляща столицата Пекин.

Новината е неочаквана дори и за най-близките му колеги. "Служителите в Хъбей бяха слисани" пише „Цайшин“, бизнес издание с тесни връзки със сегашното управление на страната. В деня на ареста, малко преди да бъде арестуван, Джоу оглави среща относно развитието на мегаполиса Дзин-Дзин-Дзи, в който се планира да бъде включена и столицата Пекин.

„Централната комисия за инспекция на дисциплината“ рядко посочва истинските причини за действията си.

В новината за Джоу се посочва единствено, че той е бил разследван за нарушения на "дисциплината" и закона, като почти не се дава информация в какво всъщност е обвинен и защо новината е оповестена точно в този момент, когато анти-корупционната кампания на партията изглеждаше в застой.

Въпреки това неофициална информация в онлайн медийните портали в Китай хвърля известна светлина по случая. „Тенсент Финанс“ публикува материал, озаглавен „В падението на Джоу Бъншун личи незаличима връзка с „тигъра“ Джоу“.

Статията свързва секретаря на провинция Хъбей с Джоу Юнкан, бившия шеф на сигурността на комунистическата партия, осъден на доживотен затвор през месец юни.

Между 2007 г. и 2012 г. Джоу Юнкан бе един от най-влиятелните хора в Китай, и стремително му падане изненада повечето чуждестранни наблюдатели.

Джоу Бъншун, Джоу Юнкан и бившия член на Политбюро, Бо Силай, са част една политическа върхушка, за която се смята, че е заговорничила да завземе властта малко преди настоящи лидер Си Дзинпин да заеме поста си.

The Epoch Times (Епохални времена) писа за това още в началото на 2012 г., но на тези твърдения започна да се гледа по-сериозно чак след арестите на Бо Силай, Джоу Юнкан и други техни приближени.

В последствие подобна информация излезе и в няколко официални и много полу-официални китайски издания и беше директно потвърдена от няколко висши служители на партията.

(следва продължение)

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies