Китай провинция Хъбей

Широко разпространено е мнението, че Си Дзинпин, който в момента управлява партията, дължи поста си на това, че този заговор бе разкрит няколко месеца преди да той да стане президент. Това стана при скандалния инцидент през февруари 2013 г., когато Уан Лидзюн, шефа на полицията в Чунцин и дясна ръка на Бо Силай, бяга в американското посолство в град Чънду, а в последствие бе предаден на китайските власти.

Медии от Хонконг и от континенталната част на Китай свързват Джоу Бъншун с тази политическа мрежа заради богатия му опит в Комисията за политически и правни въпроси – малка, но влиятелна агенция, която ръководи системата за сигурност, правната и наказателната система. Дълго време комисията беше оглавявана от Джоу Юнкан.

Джоу Бъншун бе заместник-секретар, а след това и главен секретар в Комисията от 2003 г. до 2012 г., като изкачването му стана паралелно с това на Джоу Юнкан. По време на престоя си, той изпълняваше ролата на "мишу" - позиция отговорна за персонала. Ролята на "мишу" в Китайската комунистическа партия е дълбоко политическа. Хората на този пост контролират достъпа до своите босове, като ги придружават по време на пътувания и им посредничат при разговори с други влиятелни служители.

Наред с тесните връзките с Джоу Юнкан, самия Джоу Бъншун се свързва с злоупотреби, насилие и репресии.

Например, докато е на поста си на секретар на Комисията за политика и правни въпроси на Хунан, той играе активна роля в преследването на Фалун Дафа (Фалун Гонг), традиционна духовна практика. Преследването включва произволни арести, затвор и мъчения на последователите на практиката.

Смята се, че той е замесен и в съмнителната смърт на демократичния активист Ли Уанян, която предизвика масови улични протести в Хонконг. Неговото влияние се усеща и при последните закони срещу неправителствените организации, които изправят пред прогонване от Китай всички чуждестранни неправителствени организации.

Според „Цайшин“ повечето от служителите в Хъбей не смятат, че падението на Джоу има връзка с работата му. Агенцията цитира „вътрешен човек, близък до ръководството в Хъбей“, който споделя: „Джоу Бъншун остана незасегнат, дори след осъждането на Джоу Юнкан. Хората смятаха, че е издържал теста и е в безопасност.“

Предвид това, той опитва да не се набива на очи в новата си роля на секретар на партията в Хъбей, която поема през март 2013 г. Вътрешен човек обяснява: „Винаги го беше страх да не допускане грешка. Не смееше нищо да докосне. Той не направи нищо за политиката и икономиката. Нищо не направи, за да не привлича внимание.“

Въпреки всичко, след встъпването си в новата роля, Джоу продължи кампанията си срещу Фалун Дафа. През август 2013 г. извънсъдебната агенция на партията, Управление 6-10 в Хъбей, създадена специално за да преследва практикуващи Фалун Дафа, се активизира, излъчвайки по телевизията пропаганда срещу практиката, каквато от години не бе показвана. Това бе съпътствано от арестите на няколко десетки привърженици на Фалун Дафа и членове на семействата им.

Друг забележителен инцидент от времето на престоя на Джоу в Хъбей бе обществената самокритика пред лидерът на партията Си Дзинпин. През септември 2013 г. в китайските медии бяха публикувани снимки на Си Дзинпин начело на маса, наблюдаващ Джоу Бъншун да пише писмо, порицаващо предишното му поведение.

Част от писмото бе разпространено в пресата: "Аз абсолютно подкрепям решението на Централата на партията да следва политика, която да не позволява на никой да се въвлича в корупция. Но когато става въпрос за реалното ѝ изпълнение, се страхувам, че мащабът на наказанията, особено що се отнася до някои от висшите кадри, ще се отразят на регионалните и ведомствени стабилност и развитие."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies