Канада депутат

Канадския депутат Петър Кент даде положителна оценка на вълната от жалби подавани в Китай срещу бившия диктатор Дзян Дзъмин, и заяви, че очаква китайските съдилища да разгледат сериозно исковете.

„Хубаво е, че хората използват принципите на правовата държава, за да отправят своите оплаквания към съда. Чрез него те достигат до Централния комитет и до целият народ, който може да не е изцяло запознат с репресиите, извършвани от режима през последните 16 години“, казва г-н Кент, председател на неправителствената организация „Приятели на Фалун Гонг“ в Канада и носител на престижната награда Робърт Кенеди за правата на човека.

Той продължава: „Смятам, че канадското правителство се надява върховенството на закона да бъде уважено и съдилищата да се отнесат отговорно и да направят преценка базирана на фактите при разглеждане на обвиненията за нарушения на правата на човека, включително убийства, изнасилвания, несправедливо лишаване от свобода, конфискация на имущество, изтезания.“

Над 103 000 практикуващи Фалун Гонг и членовете на техните семейства във и извън Китай са подали жалби срещу Дзян Дзъмин до китайската върховна народна прокуратурата до 23 юли 2015 г. Сред тези ищци, 1078 са от 24 страни извън Китай.

Дзян, бивш лидер на Китайската комунистическа партия, започва национална кампания на репресии срещу Фалун Гонг през юли 1999 г. Заповедта му за „разрушаване на репутацията, финансово разоряване и физическото унищожение“ е разбила милиони китайски семейства в последните 16 години.

Г-н Кент смята, че съдебните дела срещу Дзян показват, че „китайското правителство признава, че сред китайския народ има голямо желание за реформи“.

„Мисля, че за канадците е окуражаващо, че хиляди китайски граждани могат да отнесат своите оплаквания от преследването по времето на Дзян Дзъмин до съда за да търсят справедливост.“

„Тъй като истината е изложена в различните съдебни дела“, казва г-н Кент, „се очаква китайското правителство да реагира по подходящ начин“.

„Чрез подкрепата ни за Фалун Гонг, ние открито изпращаме послание към всеки китайски гражданин – практикуващите, подложени на репресии не са сами.“


 

Този уебсайт използва cookies