Отнемане на органи в Китай

Подбрани цитати от активисти за човешки права, журналисти, адвокати и общественици, които осъждат отнемането на органи от последователи на практиката Фалун Дафа в Китай.

Това е нова форма на зло на планетата. Дейвид Матас, известен канадски адвокат по човешки права

Да се отвори тялото на някой, който просто е участвал в религиозна, лична или политически идея, която е в противоречие с желанията на управляващия елит, без да е физическа заплаха за режима, това е най-чудовищно престъпление, което мога да си представя.
Дана Рорбахер, американски конгресмен

Международни и местни медии и застъпнически групи продължават да съобщават за случаи на отнемане на органи, по-специално от практикуващи Фалун Гонг и уйгури.
Доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека, 2011 г.

Военните печелят пари от това. Болниците печелят пари от това. Посредниците печелят пари от това.
Д-р Деймън Ното, говорител на организацията „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“

Признат тайвански хирург ми каза без ни най-малко срам и неудобство, че пациентите му редовно стават приемници на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.
Итън Гутман, разследващ журналист на свободна практика

Много чужденци, търсещи трансплантации на органи в Китай, вероятно се надяват че ще получат орган от осъден убиец или изнасилвач ... но те трябва да знаят, че в Китай има 68 престъпления, за които някой може да бъде екзекутиран, включително данъчна измама. В действителност, най-вероятно е органът да идва от млад затворник, последовател на Фалун Гонг, чието престъпление е, че вярва в "Истинност, Доброта и Търпение" (трите основни принципа на практиката Фалун Гонг).
Дейвид Килгор, бивш държавен секретар на Канада за Азиатско-тихоокеанския регион

Обяснението, че повечето от тези органи идват от осъдени на смърт е неубедително ... Все още не е изяснено как е възможно трансплантационните операции в китайските болници да са се увеличили значително от 1999 г. насам, при положение, че няма достатъчно доброволни донори на разположение.
Д-р Манфред Новак, специалния докладчик на ООН за изтезанията

Донори от семейството или пациенти в мозъчна смърт осигуряват по-малко от един процент от органите за трансплантациите в Китай. Националната програма за доброволно донорство е недоразвита. В същото време бъбречните трансплантации почти се утроиха. Чернодробните трансплантации се увеличиха в национален мащаб от около 135 през 1998 г. до над 4000 през 2005 г. Предлаганите цени варират от $24 000 (200 000 юана) за китайци до над $98 000 за чужденци.
Д-р Кърк Алисън, директор на “Програма за правата на човека и здраве” към Училището за обществено здраве към Медицинският факултет на Университета на Минесота, САЩ

Един ден всички, участвали в отнемането на органи в комунистически Китай, ще бъдат държани отговорни за това престъпление.
Едуард МакМилан-Скот, заместник-председател за правата на човека и демокрацията към Европейския парламент

Ако ще ходите в Китай и планирате през трите седмици докато сте там, да ви бъде присъден черен дроб, това означава, че там някой ще отиде да насрочи екзекуция.
Проф. Артър Каплан, директор отдел „Медицинска етика“, Университет на Ню Йорк (NYU), Медицински център "Лангон“

Тя беше жена на средна възраст, на която в трудовия лагер ѝ беше приложено високо специализиран медицински преглед. Единствената възможна медицинска обосновка е да се прецени дали нейните бъбреци, черен дроб, сърце и роговици могат да бъдат използвани за трансплантация. Това, което прави показанията ѝ толкова достоверни, бе, че аз не търсих доказателства за отнемането на органи, а тя не разглеждаше медицинските изследвания като нещо значимо. Всъщност, ако не я бях интервюирал в продължение на часове, тя дори нямаше да го спомене. Такъв вид спонтанно свидетелство е злато за разследващ като мен, особено след като влязох в историята за отнемането на органи със съмнението, че всичко това вероятно е само една легенда.
Итън Гутман, разследващ журналист на свободна практика

Това е престъпление срещу човечеството.
Д-р Габриел Данович, професор по медицина в Университета на Лос Анджелис (UCLA)

Въпреки всичките си ресурси и вътрешна информация, Китайската комунистическа партия не е предоставила никаква информация, за да опровергае изложеното в доклада. Вместо това тя ни нападна лично, и по-тревожното е, че нападна Фалун Гонг със същият вид словесни обиди, които сме идентифицирали като една от причините да вярваме, че тези зверства се случват.
Дейвид Матас, известен канадски адвокат за човешките права

Ужасяващата практика на китайския режим на отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта е варварско нарушение на правата на човека и трябва да бъде спряно.
Илеана Рос-Лейтинен, американски конгресмен от щата Флорида

След месеци на разследване, включително и интервюта под прикритие с лекари във всички 12 провинции в Китай, за съжаление стигаме до извода, че тези твърдения са верни.
Дейвид Килгор, бивш държавен секретар на Канада за Азиатско-тихоокеанския регион

Много отдавна разбрах, че пиша книга не защото можех да спася някого в Китай, а просто за да дам нещо на оцелелите. Както споменах по-рано, книгата ми не завършва с решение, а с ужасяващо продължение. От вас зависи да напишете края ѝ.
Итън Гутман, разследващ журналист на свободна практика


 

Този уебсайт използва cookies