Конгрес резолюция

Представители от американския Конгрес представиха резолюция 343 (H. Res. 343), която осъжда насилствено отнемане на органи в Китай от практикуващи медитативната практика Фалун Гонг и други политически затворници в страната.

Вносителите на резолюцията, конгресмените Илеана Рос-Лейтинен, представител на щата Флорида, и Гери Къноули, представител на щата Вирджиния, изразиха "загриженост относно постоянните и достоверни данни за системно, организирано от държавата, отнемане на органи от затворници на съвестта против тяхната воля в Китайската народна република, включително и от голям брой практикуващи Фалун Гонг (Фалун Дафа) и членове на други религиозни и етнически малцинствени групи."

При представянето на резолюцията, конгресмен Илеана Рос-Лейтинен заяви, че "ужасната практика на китайския режим на отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта, е варварско нарушение на правата на човека и трябва да бъде спряно." Тя призова всички членове на Камарата на представителите да подкрепят резолюцията.

Конгресмен Гери Къноули заяви: „… настоящата резолюция защитава основни човешки права и свободи, и аз се надявам моите колеги да продължат твърдо да се застъпват за практикуващите Фалун Гонг."

В 113-тия конгрес, същият въпрос беше повдигнат с Резолюция 281 (H. Res. 281), която беше подкрпена от 245 представители. Въпреки това, след препоръка на Комисията по външни отношения към Сената, тази резолюция никога не беше придвижена за гласуване.

Подкрепата за разобличаване и спиране на престъпленията, свързани с принудителното отнемане на органи в Китай, нараства и в международен план.

Израелския Кнесет (парламент) прие закон, забраняващ на израелските граждани да им бъдат трансплантирани органи в Китай.

През 2013 г. Европейския парламент прие резолюция, която признава и осъжда практиката на отнемане на органи в Китай. В същата година, комисия към италианския парламент също прие подобен текст. В САЩ такива резолюции са приети и в няколко щата.

Неотдавна независимата организация за защита на човешките права „Приятели на Фалун Гонг“ призова всички представители на Конгреса на САЩ да подкрепят резолюция 343, и тя да бъде одобрена от Камарата на представителите.

Светът вече не може да стои безучастно и да игнорира тези действия, или да се преструва, че не се случват.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies