Бившия китайски комунистически лидер Дзян Дзъмин

Според източник в Пекин, близък до ръководството на страната, лидерът на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин е направил първата значителна крачка срещу бившия президент на страната Дзян Дзъмин. Източниците твърдят, че Дзян и двама от синовете му са поставени „под контрол“, т.е поставено им е временно ограничение на правото да се предвижват свободно.

Човекът, близък до Пекин, се е свързал с Лин Фън, редактор на китайскоезичното издание на „Epoch Times“. Той информирал, че това се е случило на 15 август. Друг приближен на Дзян, Дзън Чинхун, също е с наложено ограничено право на придвижване.

Редакцията на “Epoch Times” смята източника на информацията за надежден и твърди, че той има достъп до информация относно ръководството на партията.

Лин Фън смята, че целта на това разкритие е, да изпрати сигнал към поддръжниците на Дзян, „психологически да подготви всички за евентуалния формален арест на Дзян“.

„Постъпиха по същия начин и преди ареста на Джоу Юнкан и други, увеличавайки натиска върху тях“, каза Лин. Джоу Юнкан е бивш шеф на сигурността на партията; първоначално чуждестранните наблюдатели отхвърлиха слуховете за неговия предстоящ арест.

Свалянето на Джоу се смята за едно от най-значимите политически чистки в историята.

Дзян Дзъмин е лидер на Китайската комунистическа партия от 1989 г. до 2002 г. Той оглавява военните сили на страната още две години след това, като дори години след това запазва някои от военните си постове.

Докато е на поста си, Дзян постави редица от своите приближени на ключови позиции, някои от които управляваха „автономно“ територии извън контрола на централното ръководство.

Тази паралелна структура на властта обхваща военните сили и апарата за сигурност, ръководен от Луо Ган и наследен от Джоу Юнкан, който разшири неговото влияние и годишен бюджет до 120 милиарда долара – повече от бюджета на военните сили. Всичко това осигури продължителността на политиката на Дзян дори след неговото оттегляне, включително и преследването на медитативната практика Фалун Гонг.

В интервю за хонгконгската телевизия „Финикс“, Ян Чунчън, бившия заместник-директор на Академията за военна наука, заяви, че Гуо Босиун и по-специално Сю Цайхоу, двамата бивши заместник-шефове на Централната военна комисия на практика анулират властта на президента Ху Дзинтау.

Голяма част от фокуса на чистката в партията, провеждана от Си Дзнипин през последните две и половина години, бе насочен в постепенно изличаване на политическата мрежа на Дзян. Действията бяха придружени с добре пресметнати „изтичания на информация“ в пресата и материали и коментари от висши служители, намекващи за дълбоки политически конспирации, достигащи до самия връх на режима.

Факта, че Дзян Дзъмин стои начело на всички политически машинации, с които Си Дзинпин се бори, е широко приет сред политическите кръгове в Китай. Въпреки това въпроса бе повдигнат публично едва наскоро в редакционна статия в „Пипълс Дейли" (People’s Daily) - една от главните медии контролирани от партията. Статията критикува лидери, които “не се пенсионират лесно … правят всичко възможно да удължат своята власт.”

Политическите коментатори веднага определиха статията като директна атака срещу Дзян. „От пръв поглед е ясно за тези които имат очи да видят, че статията е критика насочена срещу Дзян Дзъмин, без да е нужно да бъде директно посочена“, написа в коментар на сайта на радио „Свободна Азия“ Ху Пин, политически анализатор, живеещ в изгнание в Ню Йорк.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies