САЩ и Китай

Лидерът на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама на 25-ти септември. Китайските медии вече съобщават, че посланието, с което той ще пристигне в САЩ, е „Сътрудничеството е важно“.

Коментарите на Си относно отношенията между САЩ и Китай често поставят сътрудничеството като централна тема. Докато ангажиментите и сътрудничеството винаги са били любима тема за обсъждане на срещите между САЩ и Китай, сега Китай има основателна причина да набляга на тях.

Комунистическата партия е изправена пред огромен натиск на различни фронтове и се надява, че САЩ няма да създаде допълнително напрежение, въпреки огромната кампания на хакване на интелектуална собственост, извършвана срещу САЩ от китайските разузнавателни агенции.

Кратък преглед на дейността на партията вътре и извън Китай показва как тя е успяла да отчужди своите съседи, провалила се е в разрешаването на редица икономически проблеми, характерни за страната, разярила е огромна част от собствения си народ със системни репресии и нарушаване на човешките права, а също е раздразнила САЩ и други страни с агресивност и с дръзки кражби на търговски тайни.

Имиджът на партията едва сега започва да се възстановява след катастрофалния срив на фондовия пазар през юни тази година – спукването на балона, напомпен от „Пийпълс Дейли“ (People’s Daily), изданието на партията, което насърчаваше дребните инвеститори да инвестират своите спестявания на борсата, определяйки това като патриотичен дълг.

След като спекулациите достигнаха до неустойчиви нива, цените на акциите започнаха силно да се разминават с действителните печалби на фирмите. Така Шанхайския борсов индекс падна с 40% от най-високото си ниво през юни – по-ниско от нивата с които започна годината.

За авторитарен режим, който иска от народа си да се довери на държавата и да не се тревожи за политиката, катастрофата бе тежък удар върху Китайската комунистическа партия (ККП). През последните няколко десетилетия изглежда сякаш китайците са направили негласно споразумение с режима – икономически растеж в замяна на мълчаливо съгласие с продължаващото управление на ККП. Провала на стоковият пазар показа както на Китай, така и на света, че ККП не е непоклатима.

През юли тази година режима предприе безмилостна кампания на репресии срещу гражданското общество с масови координирани арести на стотици адвокати за човешки права в цялата страна. Тази мобилизация на силите за сигурност изглежда внимателно планирана, имайки предвид нивото ѝ на организация и обхват.

ККП демонстрира, че има намерение веднъж и завинаги да заглуши застъпниците за човешки права. Много анализатори обаче смятат, че това е в противовес на интересите на ККП – адвокатите за човешки права често са последният буфер на недоволството на китайските граждани, изпитали отблизо несправедливостта на системата. Възможността такива хора да прибягват до правната система за помощ предотвратява използването на по-неконтролириуми методи при търсене на техните правата.

Много китайци, които са били преследвани, са възприели други подходи за да бъдат чути. Много от тях се опитват да подведат под съдебна отговорност виновните длъжностните лица.

Неотдавнашната кампания на практикуващите Фалун Гонг, духовна дисциплина, преследвана от 1999 г. до сега, е безпрецедентен пример за това.

От май т. г. 160 000 последователи на Фалун Гонг са засипали Народните китайски върховни съдилища и прокуратурата с формални наказателни жалби, които призовават властите да наложат своите собствени закони срещу бившия лидер на партия Дзян Дзъмин.

Дзян инициира преследването срещу Фалун Гонг, без да се съобразява със съветите на другите висши ръководители. Той се оказва и основният политически съперник на Дзинпин, което го прави и главната мишена на интензивната „антикорупционна“ чистка на Си през последните три години.

Изглежда, че за сега режима подхожда с предпазливост към опитите да се подведе Дзян под съдебна отговорност. Сведенията от първа ръка за това, как местните държавни служби в Китай се отнасят към жалбите, са разнообразни.

В някои случаи домовете на последователи на Фалун Гонг са внезапно претърсвани, а самите практикуващи арестувани, без да са извършили нещо противозаконно. В други случаи службите, следвайки законния ред, съдействат за предаване на жалбите до по-висши инстанции.

Правилен подход към големия брой жалби ще осигури на Си Дзинпин възможността да поправи едни от най-масовите репресии, в които партията някога се е въвличала. Заедно с влиянието на Дзян над политиката в Китай и разнообразните други форми на натиск от различни страни, наличието на голяма, тежко преследвана група, призоваваща за спиране на репресиите, е поредния показател за недоволството, натрупало се в Китай през последните десетилетия.

Дори чувството за социална сигурност на китайците от средната класа бе разбито след двете експлозии, които взривиха склад за химикали в пристанищния град Тиендзин, в близост до Пекин на 12 август т.г.

Огромният взрив унищожи хиляди превозни средства, изравни със земята близките сгради и изпочупи прозорците на небостъргачите в един километър радиус. Експерти изчислиха, че взривът е имал силата на 21 тона тротил.

Според дългогодишният политическият анализатор Уили Лам, който пише редакционни статии за Jamestown.org, дори самият партиен лидер Си Дзинпи се почувствал обезпокоен от инцидента.

"Първият му инстинкт бе да проучи дали този инцидент е политически заговор, вероятно планиран от някой от враговете му в партията – приближените на Дзян Дзъмин", коментира Лам, основавайки се на широката си мрежа от източници в Пекин.

По отношение на външните работи, сили на ККП разгневиха морските си съседи с кампания за изграждането на изкуствени острови от кал и пясък за построяване на военни бази.

Флотата на Народната армията за освобождение проведе тези операции в международни води, като обяви територията на островите за принадлежащи на Китай, в опити да контролира корабоплаването в близките морета. Тези операции предизвикаха враждебни реакции от страна на Япония, Виетнам, Филипините и САЩ. Навлизане в спорна територия с Индия също породи напрежение по западната граница на Китай.

Такава е политическата ситуация в Китай преди посещението на Си Дзинпин в САЩ – забавяща се икономика, препирни със съседите, тежко преследване, искания за спиране на репресиите, насочващи се към съдебната система и лидерство заплетено в продължаващата вътрешна борба за превъзходство.

Това е, което заслужава да се имат предвид, когато американските коментатори изразяват колебание дали САЩ да настоява за определяне на ясни границите на китайското поведение в киберпространството. Едва ли има по-подходящ момент за САЩ да търси постигане на своите цели в двустранните отношения с Китай.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies