в град Сиатъл, САЩ

Си Дзинпин е на посещение в САЩ тази седмица в ролята на ръководител на Китайската комунистическа партия (ККП).

Напрежението в родината му все повече расте с масовите съдебни искове срещу бившия партиен лидер Дзян Дзъмин, който е обвиняван в започването и осъществяването на кампанията на репресии срещу медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) в Китай от 1999 г. до сега.

Според уебсайта Minghui.org през последните пет месеца повече от 166 000 жертви на изтезания и незаконно лишаване от свобода са подали съдебни искове срещу Дзян до Върховния народен съд и Върховната народна прокуратура. Хиляди фотокопия на вносни бележки, удостоверяващи подаването на жалбите в съда, са публикувани онлайн. Из цял Китай се появиха плакати отразяващи това явление.

Вълната жалби срещу Дзян започна след като на 1 май Върховния народен съд взе мерки за облекчаване на процедурите за подаване на жалби и задължаващи съдилищата да приемат административните дела по-бързо.

Дори държавните медии, в нехарактерна проява на откровеност, отбелязват цялостното нарастване на броя на заведени дела.

В резултат на новоприетите мерки съдилищата не отхвърлят автоматично жалбите срещу Дзян, дори ако те засягат чувствителни политически въпроси.

Жалбите са подавани във и извън Китай най-често от жертви на изтезания.

Хуан Куей, инженер, живеещ в щата Илинойс, се присъедини това лято към други 34 бивши преподаватели и студенти от престижния университет Цинхуа, за да търси съдебна отговорност от Дзян. Той иска възмездие заради това, че незаконно е държан в затвор за пет години, изтезаван е с електрошокови палки и заставен на принудителен труд.

"В затворническата килия за първи път научих за американските празнични традиции. Бях принуден да сглобявам коледни светлини и играчки Спайдър Мен, да шия пуловери и други стоки, които потребителите тук, в САЩ, познават", пише Хуан в статия, публикувана в TheHill.com.

"Си има повече власт, отколкото който и да е друг в Китай – достатъчно за да промени траекторията на страната и да потърси отговорност от хора като Дзян. Нека го насърчим да го направи. Нека моето дело и хилядите други дела спомогнат той да промени историята."

Приемането на жалбите от страна на китайските съдилища се разглежда и като възможност да се представят доказателства за престъпленията на Дзян директно пред висшите съдебни служители и да се информира правната система за мащаба и обхвата на злоупотребите, извършени срещу Фалун Гонг. От май насам всеки месец броят на подадените жалби непрекъснато расте.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies