Конгрес САЩ

Дзян Дзъмин, в качеството си на бивш комунистически лидер на Китай, е смятан за основният инициатор на преследването на духовната практика Фалун Гонг – преследване, започнало през 1999 г., продължаващо и до днес. Въпреки че това негово мрачно наследство оставя дълготраен отпечатък върху страната, напоследък има все повече индикации, че политическата основа на Дзян започва да се разклаща.

Все повече набира сила кампания, целяща да подведе Дзян под отговорност заради ръководната му роля в това преследване.

Конгресмени, приятели и поддръжници на последователи на Фалун Гонг взеха участие във форум в сградата на Американският конгрес на 15 септември, за да информират членовете на конгреса, медиите и обществеността за състоянието на кампанията и поставените от нея цели.

"Над 178 000 практикуващи Фалун Гонг и членове на техните семейства са завели съдебни дела срещу Дзян Дзъмин, бившият лидер на Китайската комунистическа партия (ККП), от края на май до 14 септември 2015 г. Те настояват Върховната народна прокуратура в Китай да подведе Дзян под отговорност заради започването на преследването срещу Фалун Гонг," каза Франк Лий, говорител на Асоциацията на Фалун Дафа във Вашингтон.

Ищците са от Китай и 27 други страни. Сред тях 3495 са останали инвалиди или членове на семействата им са измъчвани до смърт; 22 287 са били в принудителни трудови лагери или затвори; а 54 449 са държани в центрове за задържане или в центрове за промиване на съзнанието.

Лавината от съдебни дела стана възможна след като на 1 май Върховния народен съд взе мерки за облекчаване на процедурите за подаване на жалби и задължи съдилищата да приемат административните дела по-бързо. В резултат на новоприетите мерки съдилищата не отхвърлят автоматично жалбите срещу Дзян, дори ако те засягат чувствителни политически въпроси.

"Чрез съдебните дела срещу Дзян Дзъмин се надяваме да разубедим други да се замесват в преследването", каза по време на форума Лий.

Лий допълва още, че тези, които завеждат жалби в Китай използвайки истинските си имена и адреси за да привлекат внимание върху преследването, рискуват личната си безопасност.

"Техните действия са смели и безкористни", каза той.

През последните три години, откакто Си Дзинпин пое властта, много ключови съмишленици на Дзян, участвали в кампанията срещу Фалун Гонг, бяха отстранени от власт, включително бившия шеф на сигурността Джоу Юнкан, заместник министъра на обществената сигурност Ли Дуншън и други.

По време на преследването на практиката са пострадали и много защитници на човешките права. Много често те са преследвани и измъчвани заради работата си в защита на последователи на Фалун Гонг.

Хуго Пън, бивш адвокат защитавал практикуващи Фалун Гонг в Китай, казва: "Адвокатите за човешки права са прегърнали благородната идея за „върховенството на закона“ и са готови да я отстояват и да се борят до край."

"За съжаление ККП доказа, че без значение колко упорито хората опитват, всичките техни усилия не могат напълно да компенсират опустошителните деяния на ККП", каза Пън.

Джан Хуейдун, бивш бизнесмен от Китай, разказва за своето пътуване от Далиен, Китай до САЩ, за да избяга от репресиите срещу практиката.

През август 2001 г. полицията нахлува в дома му и го отвеждат е в полицейското управление в Далиен, където го разпитват и измъчват.

След изтезанията Джан остава инвалид и е прикован на инвалидна количка. С помощта на практиката той възвръща способността си да ходи макар и трудно.

На форума в Конгреса двама практикуващи, понастоящем живеещи в Вашингтон, САЩ, които са били подложени на изтезания в Китай, предоставиха писмени свидетелства.

“Аз бях незаконно арестувана четири пъти след началото на преследването срещу Фалун Гонг през 1999 г.” пише Ма Чунмей, практикуваща, понастоящем живееща в САЩ.

“Прекарах над четири години в трудовият лагер Хyйдзуейдзъ в провинция Дзилин. Там бях подложена на различни мъчения като промиване на съзнанието, принудителен труд, лишаване от сън и насилствено хранене. Почти загубих живота си. На съпругът ми му беше наложено да се разведе с мен. Аз останах без дом в Китай и накрая успях да избягам в Тайланд през 2006 г. Повече от десетима мои приятели бяха убити през това време.

Уан Чунрун, която работила като главен счетоводител в Китай, пише, че е била подложена на физическо, психическо и финансово преследване.

“Аз бях арестувана три пъти, защото си позволих да говоря открито за Фалун Гонг. Домът ми също бе претърсван три пъти. Било то в полицейския участък, центъра за задържане, лагера за принудителен труд "Масандзя" или женския затвор в провинция Ляонин, те ме отвеждаха, задържаха и се отнасяха с мен като със затворник”, свидетелства Уан.

“Подвеждането на Дзян под отговорност е възможност за Китайският народ да скъса с партията и по този начин да си осигури бъдеще. До тогава се надявам, че повече хора със съвест ще разобличат и ще осъдят Дзян за това, че е използвал партията да увреди моралът на обществото", допълва Уан.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies