Приятели на Фалун Гонг

Американската неправителствена организация „Приятели на Фалун Гонг” (FOFG) публикува отворено писмо до китайския лидер Си Дзинпин на цяла страница в „Ню Йорк Таймс” в деня на речта на Си пред Генералната асамблея на ООН на 28 септември.

Писмото на FOFG настоява Си незабавно да прекрати преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай и да започне реформи, които да доведат до промени и установяване на законов ред.

Ето го и пълният текст на писмото:

Отворено писмо до президента Си Дзинпин

Уважаеми г-н президент,

Тъй като Вашето посещение в САЩ приключва скоро след речта Ви пред Генералната асамблея на ООН, ние Ви призоваваме за момент да помислите каква следа искате да оставите в историята като президент на Китай.

Нека първо Ви се представим. Ние сме приятели на Фалун Гонг. Ние представляваме милионите в САЩ и по света, които подкрепят практикуващите тази система, позната като Фалун Дафа или Фалун Гонг. Макар самите ние да не сме последователи на тази практика за самоусъвършенстване, разбираме, че нейните основи – Истинност, Доброта, Търпение, принадлежат на цялото човечество и могат да окажат положително влияние в света. Ние виждаме също, че Фалун Гонг е едно от най-значителните духовни и морални движения в света днес.

Повече от 16 години последователите на Фалун Дафа водят широкомащабна, смела и ненасилствена съпротива срещу преследването в Китайската народна република.

В доклада на „Фрийдъм Хаус” от 2015 г. четем: „стотици хиляди последователи на Фалун Дафа са хвърлени в трудови лагери и затвори, което ги прави най-голямата група затворници на съвестта в страната”.

През тези 16 години последователите на медитативната практика живеят под постоянна заплаха от терор. Потвърдени са 3800 случая на мъже и жени, починали по време на задържането си след изтезания, а още хиляди са осакатени. Но истината е, че заради почти пълната невъзможност да се изнесе такава информация от Китай, никой не знае какъв в действителност е реалния брой на жертвите. Но със сигурност знаем, че неизброимо много хора просто са изчезнали, след като са задържани или арестувани. Боим се, че съдбата им е по-лоша от онова, което можем да си представим.

През 2006 г. адвокатът за международни човешки права Дейвид Матас и бившият първи дипломат на Канада за Азиатско-Тихоокеанския регион Дейвид Килгор пишат доклад, в който разследват твърденията за насилствено отнемане на органи от живи хора в Китай. Заключението от разследването е, че при 41 500 извършени трансплантации в Китай между 2000 г. и 2005 г., практикуващи Фалун Дафа са единственият възможен източник на органите за операциите.

Експерти смятат, че насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай продължава и до днес, като точният брой на жертвите няма как да бъде определен.

Човек не трябва да е много религиозен или духовен, за да се съгласи, че правителство, което толерира подобна практика на изземане на органи от невинни граждани, отдавна е прекрачило всички граници на човечност и достойнство. Дейвид Матас описва тези действия като „форма на зло невиждана досега в света”.

Не можем да спрем да се питаме кои са извършителите на това невъобразимо престъпление срещу човечеството? Как може да бъде позволено това да се случи? И с какво право такъв режим очаква да продължи да съществува в един морален свят?

Г-н президент, вие сте ръководител на нация с огромно културно наследство. Това е страна, която е имала както своите слава и блясък, така и своите мрачни дни. През последните 60 години Китайската комунистическа партия, със своята атеистична идеология, не вижда полза от духовните и морални ценности на древен Китай.

Но ККП трябва да разбере, че именно тези традиционни ценности, като състрадание, чест, морал и толерантност, са направили китайската цивилизация велика, и че нито една война, насочена срещу тези ценности, не може да бъде справедлива. Какво остава в общество, загубило тези ценности, освен кух материализъм, злодейства, измами и страх?

Реакция

Днес, г-н президент, Вие имате право на избор. Практикуващите Фалун Гонг отдавна са готови да свидетелстват за ужасите в трудовите лагери, стаите за изтезания и операционните зали. Въпросът сега е каква ще бъде Вашата реакция.

Разбира се, не Вас обвиняваме, че сте започнал тези злодеяния. Самият Вие знаете много добре, че човекът, инициирал тази брутална кампания през 1999 г. срещу близо 100 милиона души, практикуващи Фалун Гонг, е предишният генерален секретар на ККП, Дзян Дзъмин.

Не е съвсем ясно защо Дзян Дзъмин е направил това; може би се е почувствал заплашен от докладите, според които Фалун Гонг е „най-голямата доброволна организация в Китай, по-голяма дори от Китайската комунистическа партия”. Дзян се оттегля през 2002 г. от поста си, но продължава да дърпа конците, за да поддържа насилието срещу практикуващите.

Ако Вие сега позволите преследването да продължи необезпокоявано и по време на Вашия мандат, много от вината вероятно ще се стовари върху Вас. Разбира се, Вие не бихте избрали доброволно да носите такъв тежък и непосилен товар. Това е като петно върху името на човек, което никога не може да бъде изчистено.

Г-н президент, изглежда, че Вие вече полагате основата да прекратите този кошмар. Вече закрихте широката национална система за „реформиране чрез труд”, 50% от потърпевшите на която бяха практикуващи Фалун Гонг.

Практикуващите все още са задържани в най-различни видове затвори, но Вие отнехте на преследвачите едно от основните им оръжия за репресия.

Със значително усилие и вероятно с риск за собствената Ви сигурност Вие осъдихте и вкарахте в затвора някои от най-високопоставените членове на фракцията на Дзян Дзъмин. Вие ще оставите ярка следа в историята, ако направите още една крачка и прекратите преследването сега и завинаги.

Едва ли ще сте сам, ако решите да прекратите това преследване. Според доклади в медиите и на групи за човешките права китайското ръководство никога не е било единно в подкрепата си за смъртоносната кампания на Дзян Дзъмин срещу Фалун Дафа.

От наши източници знаем, че част от членове от влиятелния кръг на Политбюро и семействата им са научили упражненията на Фалун Дафа и са чели някои от лекциите. През 90-те почти всяко домакинство в Китай практикува една или друга форма на чигонг, а Фалун Гонг всъщност е отличен от китайското правителство заради изключително ползотворното му влияние върху здравето и доброто общо състояние на човек.

И наистина през 1998 г., година преди началото на преследването, председателят на Народния конгрес Цяо Шъ провежда обширно изследване, което заключава, че „Фалун Гонг предоставя стотици ползи за китайския народ и страната, без да оказва каквото и да е негативно влияние”.

В статия, публикувана през 1999 г. Докладът за новини от САЩ и света (the U.S. News and World Report) цитира официални лица от Китайската спортна комисия, които казват: “Фалун Гонг и други видове чигонг могат да спестяват по 1,000 юана на човек медицински разходи годишно. Ако 100 милиона души практикуват чигонг, това са 100 милиарда юана медицински разходи спестени всяка година. Премиерът Джу Рундзи е много доволен от това. Страната може да използва парите веднага.”

Може би Вашата страна има нужда от тези пари сега – коя страна няма нужда от пари? Но кампанията на Дзян срещу Фалун Гонг не просто повиши разходите за здравеопазване, но се оказа много скъпа и по други причини. Молим Ви да се замислите колко милиарда юана би могъл да спести Китай, ако спре поддръжката на системата „Златен щит”, която сега се използва за наблюдение и следене на десетки милиони практикуващи и дисиденти?

Ами ако намалите полицейските служби и затворите, в които практикуващите биват тормозени повече от десетилетие? И колко струва само поддръжката на системата „Great Firewall”, която спира китайците от свободен достъп до интернет? Колко много пари биха могли да се освободят, за да се влеят в реалната икономика или за да подпомогнат социалната система в услуга на китайските граждани?

А каква е цената на тази жестока кампания, когато става дума за загубата на доверието на хората и уважението на международната общност? Струва ли си? Хората в КНР стават все по-отворени и се интересуват как живеят хората по света. Както знаете, в последните години много хора се отказаха от ККП и прилежащите ѝ организации, защото ККП не може да предложи на хората онова, от което те имат нужда.

Стотици хиляди жертви на преследването сега са подали съдебни жалби в китайските съдилища срещу Дзян Дзъмин, заради престъпленията, които е извършил срещу тях. Никога преди толкова много китайци не са изисквали толкова високопоставено лице от комунистическата партия да бъде държано отговорно за своите престъпления и е много вероятно те да не спрат да настояват, докато справедливостта не възтържествува.

Избор

Г-н президент, Вие имате избор. Може да останете в историята като президента, сложил край на комунистическата тирания, донесъл демокрация в Китай чрез независима юридическа система, превърнал в реалност правото на свобода на словото, свобода на медиите, свобода на съвестта и дал на китайския народ правото на свободно самоопределение.

Може да Ви запомним като лидера, изтръгнал корупцията и предал на правосъдието най-високопоставените служители от фракцията на Дзян Дзъмин – отговорните за преследването.

Може да Ви запомним с прекратяването на масовите задържания, промиването на съзнания, мъченията и отнемането на органи. Може да Ви запомним със спасяването на невинни животи.

Изберете този път и международната общност ще Ви аплодира и ще търси истинско партньорство с Китай, изградено върху доверие и уважение. Направете това и китайският народ ще благославя името Ви за много бъдещи поколения.

Позволете Фалун Дафа да бъде практикуван свободно отново и ще намерите могъща сила за изграждането на по-добро бъдеще за Китай.

Сигурно сте чували за китайския адвокат и правозащитник Гао Джишън. За Фалун Дафа той казва:
„За разлика от сегашната ситуация, в която човечността, съвестта, моралът, състраданието и етиката на отговорност в нашето общество са сериозно изкривени, тези практикуващи Фалун Гонг, като група преродена от старата нация, са повлияли върху всички тези аспекти по положителен начин. Човек може да почувства по какъв силен начин вярата може да промени нечия душа. Това наистина ми даде искрица надежда за спасението на нашата нация от сегашното ѝ пропаднало състояние.”

Позволете на тази искрица надежда да освети пътя. Позволете на практикуващите Фалун Гонг да практикуват свободно и за Китай ще има надежда. Изправете Дзян Дзъмин на съд и позволете на Китай да заеме мястото си на свободна нация в международната общност.

Направете тези стъпки и мястото Ви в историята е осигурено.

С искрени поздрави,

Приятели на Фалун Гонг

Приятели на Фалун Гонг (FoFG.org) е нетърговска организация със седалище в САЩ; нейните членове са загрижени американски граждани, които подкрепят правото на свободна вяра на хората, които практикуват Фалун Гонг.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies