Гао Джишън

Известният китайски дисидент и защитник на човешки права, адвоката Гао Джишън, наруши своето мълчание за да опише как е бил измъчван и държан в изолатор, докато е бил в затвора.

Той публикува писмо с което обяви, че тайно е изнесъл два ръкописа на свои книги от Китай, които ще бъдат публикувани следващата година. В момента той се намира в отдалечена провинция на Китай и все още зорко е следен от китайските сили за сигурност.

Гао говори в писмото си за „специален трибунал“, на който до края на 2017 г. Китайската комунистическа партия (ККП) ще бъде съдена за престъпления срещу човечеството. Той не предоставя повече детайли, вместо това, текста насочва читателите към книгите, които ще бъдат скоро публикувани.

Гао е един от най-известните адвокати в родината си, като през 2001 г. е отличен като един от десетте най-обещаващи адвокати в Китай със специална награда на Министерството на правосъдието. Посоката на кариерата му обаче рязко се променя в момента в който започва да работи над различни „чувствителни“ за партията дела и поема защитата на практикуващи преследваната медитативна практика Фалун Гонг. От образцов адвокат той бързо се превръща в мишена на репресивната машина на режимa.

Гао извършва собствено разследване на преследването срещу Фалун Гонг – традиционна дисциплина за самоусъвършенстване, включваща медитативни упражнения и морални учения, като за целта пътува до различни части на Китай.

Практиката е подложена на репресии от 1999 г. насам, като стотици хиляди нейни последователи са лишавани от свобода и измъчвани заради убежденията си.

В края на своето разследване Гао написва три отворени писма до ръководството на ККП, призовавайки за край на преследването срещу практиката.

Призивите му остават нечути и той, отвратен от начините на третиране на преследваните практикуващи в затворите и центровете за задържане, публично се отказва от членството си в ККП. Той организира серия от гладни стачки из цялата страна в протест срещу състоянието на човешките права в Китай.

В резултат, неговата адвокатска кантора е закрита, а лиценза му за адвокат е отнет. Въпреки това той не отстъпва и продължава да работи в защита на преследваните. Тогава започва и директната конфронтация със силите за сигурност.

„Няма за какво да говориш повече за изтезанията на Комунистическата партия, защото сега ще ти дадем изчерпателен урок!“, Гао си спомня думите на надзирател по време на почти двумесечния му престой в ареста. „Ти си прав, ние измъчваме практикуващи Фалун Гонг. Всичко е вярно. Честно казано, дванадесетте курса, които ще ти проведем, са прилагани върху Фалун Гонг.“

По време на този епизод от 2007 г. Гао е изтезаван с цигари държани до очите му, забивани са му клечки за зъби в гениталиите и е бит по лицето с електрошокови палки с високо напрежение.

След кратко освобождаване той е отново лишен от свобода до 2014 г. Той е задържан и измъчван във военни бункери и секретни затвори, използвани от тайното Вътрешно бюро за сигурност, преди да бъде официално изпратен в затвор за три години. Експерти окачествяват обвиненията срещу него като „скалъпени“.

След освобождаването си през август 2014 г. Гао е под домашен арест в отдалечената западна провинция Синдзян. Съпругата му Гън Хъ и двете им деца успяват да избягат от Китай през 2009 г. и сега живеят в щата Калифорния, САЩ. Неотдавнашното писмо от Гао е единственото, което се знае за него след освобождаването му.

Справедливият му гняв и неповторимият усет към езика, характерен за предишните му писма, опровергават че той е психически и физически съкрушен след дългите години затвор и изтезания, както се смяташе преди.

По-долу публикуваме изцяло писмото на Гао

Вчера, когато се ровех из стария си кабинет, се натъкнах на книгата „Сборник от публикации на адвоката Гао Джишън". Седнах и прочетох на един дъх трите писма, които бях написал до лидерите на китайските комунистически бандити. Само след като сам съм преминал през същия мъчителен опит знам колко катастрофално, дълбоко смущаващо и шокиращо е това.

Уей Шиулин, практикуваща Фалун Гонг от провинция Шандун била „убита“, съживена и след това убита отново. Четейки нейната история отново, мъката е просто задушаваща. Четейки как долната половина на тялото ѝ била гола, когато умирала, сърцето ми отново се разтреперва. Или историята за това как, когато Лиу Боян и майка му Уан Шоухуей от Чанчун били измъчвани едновременно до смърт, те чували смразяващите кръвта викове на другия.

Измина десетилетие откакто писах за моите разследвания, но убийците все още са „водещи другари“, все още се перчат наоколо с високо вдигнати глави и издути кореми, отдавна забравили кървавия дълг, който ще ги следва завинаги. Това е постижението на Централната китайска телевизия, Глоубъл Таймс (Global Times), Либерейшън Арми Дейли (Liberation Army Daily) и другите порочни медии заели се със срамната работа да направят китайския народ безчувствен. Думите, които написах до Ху Дзинтао и Уън Дзябао в крайна сметка не успяха да събудят вцепенените души на този свят и зловещият режим продължава своето лукаво, зло ръководство по същия начин, както винаги е правило.

Точно около мен все още има безсрамни агенти на режима, следящи ме ден и нощ, изпълняващи усърдно желанията на своя господар – да държат вечно Китай в мрачен, опияняващ сън. Това е, което Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който наскоро присъства на военния парад на партията, не вижда и не желае да види.

Бан Ки Мун, руския лидер Владимир Путин и корейския лидер Пак Кън Хе са като посетители от други планети, пренебрегващи бедствието с човешките права в Китай, развиващо се около тях. Те не реагират дори ни най-малко, когато бандитите, които ги поканиха, извършват брутални репресии срещу словото, мисълта, свободата на убежденията, или когато те осуетяват конституционното развитие, реформата в образованието, здравната реформа, независимостта на съдебната власт, или провалят опитите да се разпространят универсалните ценности на цивилизацията. Тяхната безчувственост към всичко това трябва да бъде разкрита.

Тъмните, криминални елементи на Комунистическата партия се появиха отново из цял Китай, отвличайки, измъчвайки и извличайки признания от стотици адвокати за човешки права. Тази кампанията бе друго открито престъпление срещу човечеството, друго зло за историческите архиви, също като масовото клане на Тиенанмън от 4 юни или преследването на Фалун Гонг, или непрекъсната брутална практика на разрушаване на домовете и прогонване на обикновени хора.

Всичко това е позор за цивилизования свят. Аз не знам какво си мисли Бан Ки Мун, когато прави бизнес с тези хора, които безсрамно извършват престъпления срещу човечеството. По време на военния парад на тази банда от бандити, вносители на жалби и дисиденти из цялата страната са репресирани и държани под строг контрол; 10 дни преди парада, пощенските служби прекратиха всички доставки на пратки. Всичко това бе извършено, за да се изгради „Потьомкинско село“ за такива като Бан Ки Мун, за да се даде шанс на бандата от мошеници с нечиста съвест да се поздравят един друг.

Сега мога да оповестява публично, че в средата на август успешно изпратих в чужбина два ръкописа: единият е озаглавен "Китай се възражда през 2017 г."; другият все още не е озаглавен – и двата ще бъдат достъпни до една година. Има много неща заслужаващи си да се прочетат в тези ръкописи, така че няма да кажа повече за тях днес.

Искам искрено да ви уверя, че всички престъпления срещу човечеството, случващи се в Китай днес, без изключение, ще бъдат наказани. В края на 2017 г. ще бъде създаден специален трибунал за тази цел – подробна информация за това е представена в предстоящите книги.

След като прочетох трите отворени писма, почувствах естественото желание да напиша горните бележки, за да увековеча паметта на благородните мъченици, които са загинали – те са славата и последната енергия на нацията ни, доказателство, че нашият народ все още има потенциал и достойнство. Почитането на техните животи е доказателство, че нашата съвест не е била напълно унищожена.

Гао Джишън, 12 септември 2015 г.

Предистория

  • 2005 г. - Властите закриват адвокадската кантора на Гао.
  • Декември, 2006 г. - Гао е обвинен в подривна дейност и осъден на домашен арест.
  • Септември, 2007 г. - Гао съобщава, че е измъчван докато е в затвора.
  • Януари, 2009 г. - Гао изчезва безследно. Последно е видян придружен от агенти на службите за сигурност.
  • Март, 2010 г. - Гао се появява за един месец преди отново да изчезне.
  • Декември, 2011 г. - Държавните медии съобщават, че Гао е затворен за 3 години.
  • Януари 2012 г. - Разкрива се, че Гао е в затвор в провинция Синдзян.
  • Август, 2014 г. - Гао е освободен от затвора.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies