Над сто мирно протестиращи практикуващи духовната практика Фалун Гонг издигнаха плакати пред известния хотел Уолдорф-Астория в Ню Йорк на 26 септември, където китайския лидер Си Дзинпин бе отседнал по време на официалното си посещение в САЩ.

Протестиращи с плакати неизменно съпътстваха китайския лидер по време на цялата му визита от пристигането му на американска земя в Сиатъл, щата Вашингтон до столицата Вашингтон, чак до последната му спирка в Ню Йорк.

2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-01
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-02
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-03
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-04
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-05
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-06
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-07
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-08
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-09
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-10
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-11
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-12
2015-09-25-Picture-FDIC-xi-visit-nyc-edit-13
Previous Next Play Pause

Протестиращите поставиха плакати и пред сградата на ООН, където Си изнесе реч на 28 септември.

Те призоваха Си да потърси съдебна отговорност от своя предшественик – бившият ръководител на Китайската комунистическа партия (ККП) Дзян Дзъмин, който стартира масово преследване срещу популярната духовна практика Фалун Гонг през 1999 г. и оттогава кампанията виси като воденичен камък на врата на китайската политика.

По време на протеста практикуващите изпълниха медитативните упражнения на Фалун Гонг на фона на спокойна музика. Други раздаваха информационни материали в близките улици, водещи до Уолдорф-Астория. Хотелът е предпочитан от високопоставени лица при визитите им в Ню Йорк.

“Искаме Си Дзинпин да спре преследването, да разреши на практикуващите свободно да практикуват Фалун Гонг в Китай, да изправи Дзян Дзъмин пред съд заради престъпленията, извършени по време на управлението му и комунистическия режим в Китай да бъде заменен с демокрация”, каза Алън Адлър, изпълнителен директор на „Приятели на Фалун Гонг” - американска неправителствена организация, която защитава свободата на практиката в Китай. Групата на Адлър публикува на 28 септември отворено писмо във вестник „Ню Йорк Таймс” до Си Дзинпин, призовавайки го да спре преследването на Фалун Гонг.

Си трябва “просто да го направи вече”, продължава Адлър, защото той “има властта и подкрепата на китайския народ. ...Целият свят ще му бъде благодарен.”

Ян Дзиенгуо и Дзян Ли са практикуващи Фалун Гонг, които наскоро са имигрирали в Ню Йорк поради продължаващото преследване в Китай. И двамата участваха в протеста в обозначената зона в близост до сградата на ООН.

Освен практикуващите Фалун Гонг сред протестиращите имаше и граждани от Тайланд и Камбоджа, апелиращи към техните правителства, като скандираха лозунги и песни.

Леко хаотичната атмосфера не смути Ян Дзиенгуо, който каза, че е щастлив да бъде в страна, където хората имат право да изразят своите искания.

“Злото извършено от комунистическата партия, няма равно на себе си от древни времена до наши дни”, обяви Ян.

Ян, който пристига от Китай през август, разказва че жена му е арестувана и изпратена в трудов лагер за три години. Той и други практикуващи от китайския крайбрежен град Тиендзин са завели съдебно дело срещу Дзян Дзъмин през май, докато Ян е все още в Китай.

Дзян Ли, която е от Шанхай, пристига в САЩ през юни. Тя също наскоро е завела дело срещу Дзян Дзъмин заради преследването на нейните майка, баща и петимата ѝ братя и сестри.

Дзян пътува директно до Пекин за да подаде жалбата си на 26 юни, но ѝ е отказано от Върховният народен съд и Върховната народна прокуратура. Все пак по-късно тя успешно изпраща документите по пощата.

Дзян и нейните братя и сестри са дискриминирани на работните им места и са заплашвани с уволнение, ако не се откажат от Фалун Гонг. Дзян е уволнена от работа след като прави опит да търси правосъдие за своя баща, убит по време на преследването през 2009 г. Служител на прокуратурата в Чунцин случайно разкрива пред Дзян и нейните братя и сестри, че органите на баща ѝ са иззети и използвани за "научни цели". Същата година майка ѝ е безмилостно тормозена от местните органи на реда и ѝ се налага да премине в нелегалност.

Не само протестни плакати бяха издигнати по време на визитата на китайския лидер. Прокомунистически партийни активисти също излязоха на улиците с гигантски червен флаг, а на кръстовището на ”Лексингтън” и „48 улица” те нападнаха протестиращи срещу конфискуването без компенсация на домовете им в Китай и носеха плакати с апел към Си Дзинпин за връщане на конфискуваното и зачитане на човешките права.

Съдебните дела срещу Дзян Дзъмин

Фалун Гонг е традиционна китайска духовна практика, която става мишена на Китайската комунистическа партия, след като Дзян Дзъмин вижда в популярността на практиката заплаха за властта на режима. Той повежда масирана политическа кампания срещу групата, която използва и като средство за утвърждаване на политическо надмощие в партията.

16 години по-късно практиката все още не е унищожена, както той се надява. Вместо това жертвите на преследването, измъчвани и лишавани от свобода в принудителни трудови лагери, сега призовават той да бъде изправен пред правосъдието.

От края на май над 180 000 последователи на Фалун Гонг са завели дела срещу Дзян за престъпления срещу човечеството до най-високите юридически инстанции в Китай. Това става възможно след промяна в законовите разпоредби в Китай от 1 май. Преди промените, опиталите да подадат жалба срещу държавния глава, са хвърляни в затвори, подлагани на изтезания и убивани.

Ий Рун се надява, че китайският лидер “ще освободи всички Фалун Гонг практикуващи и ще им позволи спокойно да медитират и да вярват в Истиност, Доброта, Търпение - трите основни принципа на Фалун Гонг.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies