САЩ протест шествие

На мирно шествие в Санта Моника, Лос Анжелис, САЩ, жителите на околността имаха възможност да разберат за нова тенденция сред китайската общност.

До 9-ти септември повече от 170 000 души в Китай и по света са подали съдебни искове срещу бившия китайски лидер Дзян Дзъмин до Върховния съд в Китай и Върховната народна прокуратура. Те обвиняват Дзян в множество престъпления свързани с тежкото преследване на медитативната практика Фалун Гонг (още известна като Фалун Дафа) в Китай.

300 жители на Лос Анджелис също са подали подобни жалби.

По време на шествието Бари Саймън, вицепрезидент на отдела за развитие на ресурсите при южнокалифорнийското подразделение на Асоциацията на обединените нации, посочи, че за него е изненадващо такъв голям брой хора да съдят толкова високопоставен китайски държавник.

“Много ме натъжава, че са пострадали толкова голям брой хора”, каза той.

Саймън каза, че планира да се присъедини към практикуващите Фалун Гонг в усилията им да подведат Дзян Дзъмин под съдебна отговорност.

„Лично аз вярвам, че всички зверства от подобен род по света трябва да бъдат спряни“, обяви Саймън.

Саймън призова и за подкрепа на Резолюция 343 на Конгреса на САЩ. Резолюцията бе представена през юни тази година и настоява Китайската комунистическа партия незабавно да прекрати 16 годишното преследване на практикуващи Фалун Гонг.

Конгреса също се застъпва за прекратяване на систематичното отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта и за прозрачно и независимо разследване на системата за трансплантации в Китай.

„За първи път Конгреса на САЩ би действал активно срещу преследването на последователите на Фалун Гонг и срещу насилственото отнемане на органи“, заяви Саймън.

По време на шествието се събираха и подписи в подкрепа на Резолюция 343.

Д-р Дана Чърчил, представител на неправителствената организация "Лекари против насилственото отнемане на органи" (DAFOH), който говори по време на шествието, заяви че повече от 60 000 практикуващи Фалун Гонг са били убити заради органите им. Много тибетци, уйгури и християни също са станали жертви на този вид престъпление.

„Хората, които подтикват към такъв тип престъпления, където и да е по света, включително и в Китай, трябва да бъдат държани отговорни“, каза Саймън „Време е!“

Ан Лау, президент на Гилдията на визуалните артисти, каза че в миналото гилдията е работила за увеличаване на информираността по въпроса за насилственото отнемане на органи, но Китай е блокирал техните усилия. Тя изрази подкрепа за съдебните дела срещу Дзян Дзъмин.

„Що се отнася до преследването на Фалун Гонг и на други хора, важно е да се възстанови справедливостта за хората, които са били преследвани“, каза тя. „Не само що се отнася до практикуващите Фалун Гонг, но и на уйгури, тибетци, християни и други несправедливо преследвани хора.“

Президента на Тибетската асоциация на Южна Калифорния Долкар Гакйил Янчен заяви, че е дошла да демонстрира своята подкрепа към практикуващите Фалун Гонг, които тя нарича „братя и сестри“.

“Точно като тях, тибетците са преследвани и всеки ден страдат от комунистическия режим”, заяви тя.

Общо 143 тибетци са се самозапалили в знак на протест срещу потисничеството от китайските власти, каза Янчен. Тя допълни, че насилственото отнемане на органи се извършва и в затворите в Тибет и е невъобразимо, че операциите за премахването на органите често се правят без упойка.

„Само си представете, че някой причинява това на друго човешко същество“, каза тя. „Не мога да гледам дори дете с малко порязване. Как може медицинско лице да причини това на друго човешко същество? Това е толкова нехуманно.“

Янчен каза, че тя ще насърчи тибетците да се присъединят към инициативата на практикуващите Фалун Гонг и също да подадат искове срещу Дзян Дзъмин и комунистическия режим.

По рано тази година Върховният съд в Китай прие мерки, които защитават гражданското право на хората в Китай да подават писмени оплаквания, които не могат да бъдат автоматично отхвърляни, както преди. Тези мерки отприщиха вълната жалби.

През юли 1999 г., Дзян инициира всеобхватно преследване на Фалун Гонг в Китай, въпреки несъгласието на другите лидери от управляващата комунистическа партия.

Практикуващите Фалун Гонг са арестувани, измъчвани, задържани в трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието, принуждавани са да подписват декларации, чрез които се отказват от убежденията си.

Според сайта на Фалун Гонг, Minghui.org, който събира свидетелства и доказателства от първа ръка за преследването на практикуващите в Китай, повече от 3 800 смъртни случая са потвърдени вследствие на изтезания; действителния брой вероятно е много по-голям, тъй като такава информация е старателно цензурирана от властите.


 

Този уебсайт използва cookies