Интернет търсачка Байду

Най-голямата китайска търсачка Baidu (т. нар. китайски Гугъл) изведнъж започна да „намира“ уебстраници съдържащи, чувствителни теми, като например информация за бившия лидер на комунистическата партия Дзян Дзъмин във връзка с отнемането на органи. Макар че това бе кратък проблясък и името Дзян Дзъмин бързо „изчезна” малко след появата си, търсенето за друга основна фигура – Гу Кайлай, замесена в отнемането на органи, вече дава резултати.

Китайският интернет е обект на постоянна цензура. Обикновено информация свъразни с „чувствителни” ключови думи като „тибетци“, „Фалун Дафа“ или „Фалун Гонг“, както и „отнемането на органи от затворници на съвестта“ не могат да се открият.

Гу Кайлай е съпруга на бившия висш функционер на Китайската комунистическа партия, член на Политбюро, Бо Силай, който дълго време е начело на китайския мегаполис Чунцин, преди той и съпругата му да бъдат свалени от политическата чистка на Си Дзинпин.

Бо Силай е един от най-близките съюзници на Дзян Дзъмин, а името му и това на съпругата му се свързват още с отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг и търговия с пластинирани тела на затворници на съвестта.

Организираното на държавно ниво отнемане на органи от затворници на съвестта се смята, че започва в Китай през 2000 г., успоредно с началото на преследването на духовното движение Фалун Гонг. То е потвърдено от няколко независими разследвания, като все повече правителствени и неправителствени организации призовават Китай за незабавното му прекратяване.

Бо бе арестуван след грандиозен скандал, разразил се при дефектирането на един от неговите лейтенантите Уан Лидзюн в посолството на САЩ. Уан по-късно е предаден на китайските власти. Той разкрива много факти и доказателства, които свързват Бо с корупция и вероятно организиране на опит за преврат.

Гу Кайлай е призната за виновна и осъдена на смърт на 20 август 2012 г. за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейууд. Смъртното наказание срещу Гу Кайлай е „отложено“ за две години с евентуална възможност да бъде заменено с доживотна присъда. Съдбата на Гу в момента е неизвестна.

Нийл Хейууд умира през ноември 2011 г. в хотел в град Чунцин, като в смъртният акт е посочена причина за смъртта алкохолно натравяне. По-късно съдът установено, че Хейууд е бил отровен от Гу, като за мотив за убийството се посочва финансови диспути.

Много източници смятат, че зад смъртта на британския бизнесмен има нещо повече. Хейууд свързвал фамилията на Бо с западни компании, дълго време е поддържал близки взаимоотношения с Гу и вероятно е бил въвлечен в търговията с пластинирани тела и отнемането на органи, и е бил добре информиран относно делата на двамата. Съществуват хипотези, които смятат убийството му за опит той да бъде накаран да мълчи.

Според някои наблюдатели, отпускането на контрола над интернет пространството може да е индикация за намеренията на Си Дзинпин да се дистанцира от кървавото наследство на своя предшественик и дори да допусне темата за Фалун Гонг да излезе за дебат в общественото пространство.


 

Този уебсайт използва cookies