Дзян Дзъмин инстина

"Ню Тан Дайнъсти Телевижън" (NTDTV) представя серия от репортажи за живота на бившия лидер на Китай Дзян Дзъмин, смятан за отговорен за продължаващите и до днес репресии над духовната практика Фалун Гонг в Китай.

Тема на репортажа:

Предателства и фалшификации на Дзян

През декември 2009 г. Лю Дзяпин от Китайската асоциация по история на Втората световна война публикува отворено писмо, адресирано до Ху Дзинтао и Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП). В него той обвинява Дзян Дзъмин в "две предателства и две фалшификации" – шпионаж в полза на Япония и СССР и фалшификации на личното си и семейно минало.

Писмото разкрива, че бащата на Дзян, Дзян Шъдзюн, работи за японските окупатори по време на Втората китайско-японска война. Под името Дзян Гуанцян той служи в марионетното правителство, контролирано от японците.

През 1943 г. бащата на Дзян го изпраща в Централния университет, където са обучавани много други китайци, работещи за японското правителство. От там Дзян има снимка от срещите му с японските агенти Дин Моцун и Ли Шъцюн. Дин е ръководител на японските шпиони под главнокомандването на генерал Кенджи Доихара. След края на войната Кенджи Доихара е осъден на смърт заради военни престъпления срещу Китай.

През 1945 г., след като японците капитулират, Дзян Дзъмин е издирван като предател от китайското национално правителство. Той обаче успешно се укрива и след като издирването му е прекратено, той подновява следването си в Централния университет, преименуван през 1949 г. на университета Нандзин.

След като Дзян Дзъмин става генерален секретар на ККП през 1989 г., университетът Нандзин намира неговия студентски архив и библиотечна карта в бившата сграда на контролирания от японците Централен университет.

Въпреки че Дзян и баща му работят за японците, Дзян разгласява пред всички, че е син на мъченик. Той твърди, че е осиновен от чичо си Дзян Шанцин, който през 1929 г. се присъединява към ККП и служи по време на Китайско-японската война в армията на националистическата партия Куоминтанг. Убит е в престрелка през 1939 г. на двадесет и осем годишна възраст.

Лю Дзяпин посочва, че макар да съществуват писмени свидетелства за осиновяването на Дзян Дзъмин, написани от дъщерята на Дзян Шанцин, те са непоследователни и неправдоподобни. Той отбелязва още, че малката разлика във възрастта на двамата – само петнадесет години – прави осиновяването още по-трудно за вярване.

Лю припомня, че Дзян Шанцин е бил лидер в ККП по време на Китайско-японската война, докато бащата на Дзян Дзъмин е работел за японците – на практика двамата братя са работили за две враждуващи страни.

Джан Дзанин, професор по право в Университета Дуннан, посочва: "Двамата братя внимателно следели политическите връзките на другия... Дзян Шанцин е бил беден, докато семейството на Дзян Дзъмин било заможно. Обикновено деца на заможни не са осиновявани от бедни семейства".

Лю Дзяпин изтъква, че през 2003 г. дъщерята на Дзян Шанцин, Дзян Дзъхуей, също признава, че Дзян Дзъмин не е бил осиновен от баща ѝ.

Джан Дзанин посочва: "ККП набляга на семейния произход. Ето защо Дзян Дзъмин измисля историята с осиновяването за да скрие непочтения си семеен произход".

ЛЮ Дзяпин твърди също, че Дзян Дзъмин е фалшифицирал и членството си в ККП. Според архивите той е влязъл в ККП през април 1946 г. Това съвпада с времето, когато той тъкмо се появява отново след укриването си, и за да избегне ареста заради връзките си с японците, той се опитва да се присъедини към ККП. Според документите е бил препоръчан от негов съученик Уан Дзяйоу, който обаче не покривал изискванията и Дзян не е можело да бъде приет в партията. В своето писмо Лю предполага, че това се случва едва през 1956 г., след като приключва следването си в Съветския съюз.

Според някои информационни агенции, докато учи в СССР, Дзян Дзъмин е прелъстен от Клава – руска шпионка, на която той предава информация относно Китай на СССР.

След като става лидер на ККП, Дзян посещава Русия. Тогавашния руски президент Елцин организира за него лична среща с Клава, а от своя страна Дзян Дзъмин се съгласява да отстъпи на Русия 1,5 милиона кв. км. китайска земя.

Лю смята, че многобройните прегрешения на Дзян включват продажбата на китайска земя, преследването на Фалун Гонг, корупция и др.

През август 2010 г. Лю Дзяпин приключва своето разследване, след като открива ново доказателство за своите твърдения. В интервю за радио "Гласът на Надеждата" (Sound of Hope), той казва: "Новото доказателство е много солидно. То сочи, че Дзян е фалшифицирал членството си в ККП, докато всъщност не е е бил член на ККП преди 1949 г. Чрез това доказателство хората ще видят истината в бъдеще. Краят на Дзян Дзъмин наближава. Това е най-голямото ми откритие за последните 8 години."

Скоро след интервюто Лю Дзяпин изчезва. Според някои източници той е задържан в Пекин и на 13 май 2011 г. е осъден на 10 години затвор за "подривна дейност срещу държавната власт".


 

Този уебсайт използва cookies