Фалун Дафа Гонг парад

Документи на Китайската комунистическа партия (ККП), издадени тази година от централните власти и разпространени от местните комисии, индикират, че преследването на традиционната духовна практика Фалун Гонг все още се приема като официална политика.

Част от документите, които могат да бъдат прочетени онлайн, изрично споменават традиционната духовна практика и уебсайтовете асоциирани с нея, докато повечето оставят въпроса като продължение на усилията за борба с „хетеродоксалните религии“.

През 1999 г. Дзян Дзъмин, партийният лидер по това време, започва смъртоносно преследване срещу Фалун Гонг. По това време последователите на практиката наброяват близо 100 милиона. Вярва се, че по време на 16-годишното преследване, десетки хиляди са били убити от китайските власти.

Документ, отбелязан като „секретен“, издаден от общинската партийна комисия в град Фуджоу, южен Китай, бе предоставен на медията „The Epoch Times“ от източници в Китай. Той се отнася до „превенция и третиране на 'хетеродоксалните религии' през 2015 г.“ Там изрично се споменава влиянието на чуждестранните Фалун Гонг сайтове и усилията да се разпространява информация относно преследването на практиката в Китай.

По-конкретно документа очертава рамките на „Проект 310“, предназначен да „разследва и прекъсне“ комуникационните канали между практикуващи Фалун Гонг във и извън страната. Документа също така призовава за засилване на пропагандата срещу Фалун Гонг в социалните медии.

Много документи свързани с преследването на Фалун Гонг, маркирани като „секретни“, могат да бъдат открити на местни партийни сайтове. Често големи части от тези документи, издадени на различни места, се повтарят, което е индикация, че са преписки от нареждания, получени от централните власти, най-вероятно от Управление 6-10. Управлението е създадено специално да осъществява кампанията срещу Фалун Гонг.

Влиянието на бившия лидер на комунистическата партия Дзян Дзъмин, се разпростира дълго време след формалното му напускане на официално заеманите постове. В последните години обаче, чрез своята анти-корупционна кампания, сегашния лидер на партията Си Дзинпин систематично полага усилия за разбиване на мрежата на влияние на бившия лидер.

Въпреки факта, че преследването е личен проект на Дзян, китайският режим продължава да третира Фалун Гонг като „хетеродоксална религия“ с енергичност и постоянство, подобни на тези в дните на управлението на Дзян.

Съществуват и много документи на партията свързани с борбата с „хетеродоксалните религии“, които не споменават Фалун Гонг. През 2014 г. официален списък с т. нар. „хетеродоксални религии“ бе издаден от Главният офис на Централната комисия на комунистическата партия. Той включва 14 различни групи, но не и Фалун Гонг.

Промяна в терминологията в най-новата партийна литература издава едва доловима разлика с положението в началото на 21 век, когато кампанията срещу Фалун Гонг бе във връхната точка на своята бруталност.

В първите години медиите, контролирани от комунистическата партия, демонизираха Фалун Гонг с денонощни пропагандни излъчвания. След като практиката бе определена като „хетеродоксална религия“, комунистическата партия прие противоконституционни промени в законодателството, които ѝ дадоха възможността да забрани Фалун Гонг.

Въпреки че медитативната духовна практика, базирана на традиционни китайски ценности, е репресирана от 1999 г. в Китай, скорошното падение на много от политическите съюзници на Дзян и продължителната мирна съпротива от страна на практикуващите Фалун Гонг изглежда са отслабили интензивността на преследването.

След май тази година, когато реформа в китайската правна система улесни процедурата за подаване на криминални оплаквания от страна на граждани към най-високите съдебни инстанции, над 180 000 души са подали жалби срещу Дзян Дзъмин заради преследването на Фалун Гонг.

Много от висшите служители, свалени при анти-корупционната кампания на Си Дзинпин, включително заместник-началника на Народната освободителна армия Сю Цайхоу и шефа по сигурността Джоу Юнкан, са издигнати до своите позиции от Дзян Дзъмин отчасти заради своята готовност да работят за преследването на Фалун Гонг.

Разследвания, направени от групи, защитаващи човешките права, показват, че между стотици хиляди и няколко милиона практикуващи са задържани незаконно. Много са измъчвани до смърт или са убивани заради техните органи, продавани на богати пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Според американския журналист Итън Гутман, десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг са убити по този начин.

Смекчава ли се позицията на партията?

Повечето от 180 000-те души, подали жалби срещу Дзян Дзъмин, са практикуващи Фалун Гонг, много от които са станали жертви на изтезания в ръцете на режима. Подобно на това как Фалун Гонг се споменава само в част от документите на партията, така и жалбите срещу Дзян срещат различни реакции – от подкрепа до безразличие или до насилие от страна на граждански и полицейски власти.

За разлика от органите на комунистическата партия, директно замесени в преследването на Фалун Гонг, нито Министерството на обществената сигурност (цивилна полицейска организация), нито двете най-високи юридически инстанции в китайското правителство – Върховния съд и Върховната прокуратура, не са определяли Фалун Гонг като „хетеродоксална религия“ в официалните си документи, според изследване представено пред Европейския парламент от Ийян Сия от Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг.

Фалун Гонг не е бил осъждан и от Националния народен конгрес, който представлява гражданската (непартийна) власт в Китай.

Като цяло, подалите жалби срещу Дзян не срещат съпротива или ответни действия, според Minghui.org - сайт на Фалун Гонг, събиращ информация за практиката и преследването ѝ в Китай.

В случаите, в които практикуващите подали подобни документи са били тормозени или задържани от полицията, често са били замесени служители на Управление 6-10 – организация на комунистическата партия, създадена от Дзян през 1999 г. малко преди началото на преследването. Управлението има правомощия отвъд закона и влияние над всички нива на властта.

Според китайския адвокат за човешки права Гуо Лиенхуей, единствената причина Фалун Гонг да бъде определен като „хетеродоксална религия“ е личното мнение на Дзян Дзъмин, който, като глава на комунистическата партия, налага своето виждане върху китайския правителствен апарат чрез неофициални ноти.

Този образ, поддържан чрез пропаганда и насилие, е успял да заблуди служителите на китайското правителство и правната система да приемат за законосъобразно становището на Дзян и на комунистическата партия, като негово продължение, смята Гуо.

„Всъщност, просто няма правна основа за преследването“, обяви Гуо. „Те просто са били дезинформирани.“

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies