Премиер Онтарио Торонто

Премиерът на канадската провинция Онтарио Катлийн Уайн предизвика малка медийна буря, след като се срещна при затворени врати с Луо Джидзюн - партийния секретар на провинция Дзянсу - който е обвинен в ръководството на изтезания и убийства и е обект на две разследвания за злоупотреби в Китай.

Луо бе в Торонто на 7 октомври за да отбележи 30 годишнината от подписването на споразумението за приятелство между Дзянсу и Онтарио.

По настояване на китайската делегация, екипа на Уайн не допусна медии на трите приема, на които Луо присъства. След като случая беше отразен от няколко новинарски агенции, премиера настоя, че причината е грешка при организацията на събитията.

Първоначално Уейн заяви, че китайската делегация помолила да не се допускат медии на събитията. При повторно запитване по-късно обаче тя посочи, че причина за случилото се е била грешка в нейния маршрут, който по-късно бе променен за да даде на журналистите кратко време за снимки.

Луо е съюзник на бившия лидер на Китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин, чиято политическа мрежа вътре в партията е подложена на систематична чистка от настоящият китайски президент Си Дзинпин.

Подобно на много от високопоставените съюзници на Дзян, Луо доказва своята лоялност чрез прокарване на преследването срещу Фалун Гонг в неговата юрисдикция. В контролирани от него затвори и трудови лагери са потвърдени 48 смъртни случая.

Широко разпространено е мнението, че Луо е разследван от режима на Си, а китайскоезичното издание американската медия „The Epoch Times“ предрече неговото скорошно падение.

Двоен стандарт

Докато срещите на Уейн с Луо бяха затворени за пресата, някои избрани китайски журналисти бяха поканени от екипа на премиера.

Говорителят на Уейн обясни, че те са поканени като гости, а не като журналисти.

Джак Дзя, издател на „Chinese News“, посочи пред „Globe and Mail“, че китайските медии обикновено не задават трудни въпроси. Той изтъкна това като вероятна причина именно те да бъдат допуснати до срещите на премиера с Луо. Дзя смята, че такова поведение е прилагане на двойни стандарти от страна на екипа на Уейн.

Китайскоезичният „The Epoch Times“ също бе оставен извън списъка с „гостите“. При опитите на репортер на медията, Беки Доу, да присъства на един от приемите при Кралския музей в Онтарио, където се състояха срещите, тя е била възпрепятствана от подчинен на Уейн.

Нарушения на човешките права

Луо и много от неговите колеги са разследване от неправителствената американска организация "Световна организация за разследване на преследването на Фалун Гонг". Някои от тях са съдени в различни държави по света.

Според Асоциацията на Фалун Дафа на Канада Луо е въвлечен в преследването, изтезанията и смъртта на практикуващи Фалун Гонг, докато държи постовете кмет на град Нандзин, управител на провинция Дзянсу и партиен секретар на провинция Дзянсу.

“Не е уместно от страна на Уейн да се среща с човек, за който се подозира, че е извършил масови нарушения на човешките права, още по-малко да се съобразява с желанието му за срещи при затворени врати”, каза Джоул Чипкар, говорител на асоциацията.

Досега единствения начин по който тези, станали жертви на изтезания, могат да търсят справедливост за престъпленията извършени срещу тях, бе да заведат съдебни дела извън Китай. Наскоро това се промени.

Със изместването на властта в Китайската комунистическа партия към новия лидер Си Дзинпин, китайците по света се възползват от скорошни промени в законодателството в страната, което позволи пострадалите да съдят бившия лидер Дзян Дзъмин.

Над 190 000 съдебни дела са заведени срещу Дзян заради опита му да унищожи Фалун Гонг в преследване, довело до 3858 потвърдени смъртни случаи вследствие на изтезания.

Връзката с Майкъл Чан

В деня на събитието обаче, в Торонто Луо се среща и с дългогодишният си приятел Майкъл Чан – министърът на имиграцията, гражданството и търговията на Онтарио. Според материали в китайски медии, издавани в Торонто, Луо поддържа близки връзки с Чан чак от 90-те години на миналия век.

В момента Чан съди „Globe and Mail“ заради материали, документиращи безпокойство, изразено от тайните служби на Канада относно близките връзки на Чан с китайския режим.

“The Epoch Times” вече писа за близките отношения на Чан с режима, включително публична декларация на лоялност към Китай по време на честване на 60 годишнината на Китайската комунистическа партия.

“Родината е велика … родината е силна … нашите китайски сърца в чужбина са с родината. Горди сме от развитието на родината”, са думите на Чан, според китайска медия, контролирана от режима.


 

Този уебсайт използва cookies