Дзян Дзъмин пресръпления

"Ню Тан Дайнъсти Телевижън" (NTDTV) представя серия от репортажи за живота на бившия лидер на Китай Дзян Дзъмин, смятан за отговорен за продължаващите и до днес репресии над духовната практика Фалун Гонг в Китай.

Тема на репортажа:

Корупция и незаконни присвоявания

През тринадесетте (13-те) години на управление на Дзян Дзъмин, корумпираното чиновничество на ККП стана публично достояние. Всички бюрократи на ККП, водени от Дзян, станаха корумпирани без изключение. Американската фондация за международен мир "Карнеги" посочи, че от 1990 г. насам, корупцията на служители на ККП е довела до преки икономически загуби на стойност между 987,5 милиарда и 1,257 трилиона юана годишно.

Преди XVII-тия Национален конгрес на ККП през октомври 2007 г., тогавашният финансов министър Дзин Ренчин неочаквано се изправя пред неприятности. Той разбира, че служебното му понижение е свързано с прехвърляне на пари в чужбина от него и Дзян Дзъмин. По това време, тогавашният президент Ху Дзинтао и премиерът Уън Дзябао разследват липсата на близо 100 милиарда юана. Оказва се, че Дзян е изхарчил много пари за преследването на Фалун Гонг.

У Фан, главен редактор на медията "Чайна Афеърс" (China Affairs) разказва пред медията NTDTV: "Дзян Дзъмин е имал 350 милиона щ.д. в тайни сметки в швейцарски банки. През 1990 г. той си купи имение на стойност 10 милиона щ.д. на остров Бали, Индонезия. Бившият външен министър Тан Дзясюен извърши покупката."

Бившият изпълнителен директор на "Банка на Китай" за Хонгконг, Лиу Дзинбао бе осъден на смърт през 2005 г., заради корупция. Хонконгското списание "Оупън" (Open) разкри, че през декември 2002 г. Банката за международни разплащания е открила непотърсен от Китай капитал за над 2 милиарда щ.д. В затвора Лиу по-късно разкрива, че парите са били прехвърлени от Дзян Дзъмин, за да си остави изход.

След като Дзян става лидер на ККП, семейството му също повишава статута си. У Джимин, племенник на Дзян, е бил железопътен работник в провинция Анхуей. Той е повишен в началник на Бюрото за обществена сигурност в Шанхай и в главен секретар на Комисията за политика и законодателство в Шанхай, със специалната отговорност да съблюдава преследването на Фалун Гонг и вносителите на петиции свързани с унищожаването на сгради.

Шя Дърен, друг племенник на Дзян, е назначен за заместник-секретар на провинция Ляонин, а по-късно и за кмет на Далиен. Шя е даван на съд от практикуващи Фалун Гонг за геноцид и престъпления срещу човечеството и е осъден от Федералния окръжен съд на Северна Калифорния, САЩ, през юли 2003 г.

Дзян Миенхън, най-големият син на Дзян основава China Netcom и други компании с кредити на стойност 1 милиард юана, получени от Лиу Дзинбао. China Netcom е с текущ пазарен капитал 166,6 милиарда юана и става телекомуникационен лидер в Китай. Дзян Миенхън в момента е заместник-декан на Китайската академия на науките и участва в бордовете на много корпорации.

Джоу Юнкан, племенник на Дзян, е изпълнявал длъжността секретар на Централната комисия по политика и законодателство на ККП. Той е бил най-висшият ръководител в насилственото "поддържане на стабилност" на ККП. Изпълнявал е длъжността и генерален мениджър на China National Petroleum Corporation и министър на земеделието и ресурсите.

Информационна агенция "Синхуа", говорител на китайския режим, съобщи на 5 декември 2014 г., че Джоу Юнкан е изключен от редиците на ККП, заради дълъг списък от престъпления.

У Фан (главен редактор на медията "Чайна Афеърс" (China Affairs)) разкрива факти за Юнкан пред медията NTDTV. "Джоу Юнкан направи първото си състояние в петролната индустрия в Шандун. Той все още контролира човешките ресурси и мобилизацията на средства в китайската нефтохимическа промишленост. Активите на семейството му надвишават 8 милиарда юана."

Друг подчинен на Дзян е бившият заместник-премиер Ли Ланчин. Ли бе ръководител на Управление 6-10 (специално създадена извънсъдебна организация, която осъществява преследването на Фалун Гонг). Хонконгското списание "Аутпоуст" (Outpost) разкри, че Ли Джичун, син на Ли Ланчин, е участвал в афери на подкупи в крупни размери в China National Heavy Duty Truck Group. След присвояване на 1 милиард юана, Ли Джичун е все още на свобода.

Коментаторът Хъ Хъ посочва, че Дзян е извършил две основни престъпления. Според него първото е, че той довежда ККП до корупция в изключително тежки размери, което от своя страна, най-вероятно, ще доведе до самото ѝ унищожение. И второто престъпление е, че Дзян започва преследването на духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа). И двете престъпления са обвързани с интересите на кликата му и нейните материални и обществени дългове.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies