Великобритания Китай

Търговски и инвестиционни сделки между Китай и Великобритания, много от които бяха очаквани от седмици, в крайна сметка бяха подписани по време на посещението на китайски президент Си Дзинпин във Великобритания от 20 до 24 октомври. Те се оценяват на около 30 милиарда паунда, разпределени в продължение на няколко години и покриват широк спектър отрасли – от енергетика и здравеопазване, до нови технологии и изкуства. Въпреки че сделките са в полза на икономиката, те не са единодушно приветствани.

За повечето хора причината не е в размера или естеството на инвестициите, нито пък четирите дни на увъртания и ексцес, които съпътстваха посещението на президента Си. Вместо това мнозина са разтревожени от катастрофалното състояние на човешките права в Китай, което в последните седмици беше изведено на преден план от последователи на духовната практика Фалун Гонг, Свободен Тибет и други. Те за пореден път разказаха историите за хора в Китай, които са незаконно задържани, измъчвани и дори убивани заради органите им. Мнозина останаха разочаровани и от това, че посещението бе поредната пропусната възможност от страна на правителството на Обединеното кралство публично да повдигне въпроса относно нарушаването на човешките права в Китай.

„Правителството си е направило тази тънка сметка, че ако изрази загриженост относно правата на човека в Китай ще навреди на инвестициите и търговията“, казва Дейвид Мефъм, директор на Хюмън Райтс Уотч (Human Rights Watch) за Великобритания. "Това е неморално, а също е и политически недалновидно да се мисли, че всички тези проблеми могат да бъдат сметени под килима и може да говорим с китайците само за инвестиции. Това не носи нищо добро нито за Китай и китайския народ, нито за Великобритания и британския народ."

Ако направим съпоставка със страни като САЩ, които по-открито защитават човешките права, там не се наблюдава отдръпване от страна на Китай, а точно обратното. За последните десет години, от 2005 г. до юни тази година, САЩ е топ дестинация за китайските инвестиции, привличайки 93,2 милиарда долара, според данни от American Enterprise Institute (AEI) и фондация Херитич (Heritage), базирани във столицата Вашингтон, САЩ.

През същия този период Великобритания е дестинация номер едно в Европейския Съюз за китайските инвестиции, получавайки 29,2 милиарда долара, което я нарежда на осма позиция в света след САЩ, Австралия, Канада, Бразилия, Нигерия, Индонезия и Русия. Като погледнем в по-широка перспектива, Великобритания също е топ дестинация за всички преки чуждестранни инвестиции в Европа, според данни за 2014/15 г. от правителствения отдел на организацията за търговия и инвестиции на Великобритания.

С една дума Великобритания е атрактивна за инвеститорите. Тя не трябва да може да бъде принуждавана да загърби въпросите, свързани с правата на човека, според депутата Фабиан Хамилтън. "Моето притеснение е, че Китай вече е гигант, някои биха казали чудовище, чието ръководството не отговаря пред никой – то не е избирано, няма мандат, управлява със сила и ако не сте съгласни с него – Бог да ви е на помощ", каза той.

„Това е в рязък контраст с британските ценности и принципи на свобода, справедливост и върховенството на закона“, добави той. "Ние трябва да застанем зад това, в което вярваме, и ако има цена, която трябва да платим за него, нека бъде така. Изглежда, че правителството иска само парите и не го е грижа за нищо друго."

По време на пресконференция, дадена от министър председателя Дейвид Камерън и президентът Си, въпроса за правата на човека беше засегнат, макар и за кратко.

Президентът Си каза: "Китай придава голямо значение на защитата на човешките права. Ние съчетаваме универсалните ценности на човешки права с действителността в Китай и сме намерили път за развитие на човешките права, подходящ за условията в Китай. По отношение на защитата на правата на човека, съпоставяйки със ситуацията по света, ние съзнаваме, че винаги има място за подобрение. Всички страни трябва непрекъснато да подобряват и засилват защитата на човешките права, за да отговорят на нуждите на времето и на хората."

Основният фокус на посещението на Си бе твърдо насочен към милиардите лири инвестиции, които изглежда, че ще запазят Великобритания на водещата позиция в Европейския съюз по размер на китайски инвестиции.

Най-големият единичен проект – оценен на шест милиарда паунда – е за изграждането на атомната електроцентрала в Хинки Пойнт в Съмърсет, в която китайското държавно предприятие China General Nuclear (CGN) ще вземе 33.5% на сто от акциите. Френската EDF ще запази мажоритарен дял от акциите.

Сътрудничеството между EDF и CGN във връзка с още две атомни електроцентрали в Сизеуел в Сафълк и Брадуел в Есекс също бе подписано. Очаква се, че CGN ще вземе 20% дял в проекта Сизеуел и 66% в Брадуел, където ще бъде използвана китайска технология.

Китайските инвестиции, не само във Великобритания, но и по света, ще продължават. Страната е богата на чуждестранна валута с автономни инвестиционни фондове на стойност повече от 1,3 трилиона долара, управлявани от държавни предприятия като China Investment Corporation, Държавния отдел по чуждестранен обмен (SAFE) и изцяло притежаваното от SAFE подразделение Gingko Tree Investments. Всички те са инвестирали в британски компании.

Пред перспективата за по-могъщ Китай, какво трябва да направят правозащитниците за да бъдат чути и да предизвикат промяна? Фабиан Хамилтън отговаря: "Ако всяка страна в света заяви твърда позиция пред Китай, тогава те къде ще инвестират?"

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies