Китай САЩ Конгрес

Едновременно с приготовленията на Вашингтон за първото държавно посещение на лидера на Китайската комунистическата партия Си Дзинпин в Съединените щати, в края на септември видни китайски дисиденти, активисти за правата на човека и журналисти се събраха в Конгреса на САЩ, за да свидетелстват относно незавидното състояние на правата на човека в Китай.

На дневен ред за обсъждане бяха масовите репресии на защитници на човешките права, ограниченията на свободата на Интернет и преследването на уйгури, тибетци и различни религиозни групи. Въпросът за отнемането на органи от затворници на съвестта от практикуващи Фалун Гонг също бе обстойно засегнат.

Конгресмен Крис Смит, председател на изпълнителната комисия за Китай към конгреса на САЩ заяви в своята встъпителна реч, че Си Дзинпин е на посещение в САЩ в период, когато комунистическият режим "провежда невиждана атака срещу върховенството на закона, правата на човека и на гражданското общество."

Смит по-рано цитира като пример ареста през юли т. г. на Уан Ю, изтъкнат адвокат за правата на човека, който в миналото защитава уйгурския дисидент Илхам Тоти и много други.

"Под ръководството на Си, китайското правителство прокара нови закони и проектозакони, които имат за цел да легитимират политическите, религиозни и етнически репресии, допълнителното ограничаване на гражданските свободи и разширяване на цензурата на Интернет", допълни Смит.

Шест свидетели присъстваха на заседанието, за да направят изявление и да отговарят на въпроси относно състоянието на човешките права в Китай.

Тън Бяо, китайски адвокат по човешките права и гостуващ лектор в университета в Харвард; Сияо Цян, основател на китайския новинарски портал за онлайн новини "Digital Times"; Ян Дзиенли, един от водещите китайски демократи; китайския дисидент Уей Дзиншън, наричан "Бащата на китайската демокрация"; Шоре Хошур, уйгурски журналист за "Радио свободна Азия"; Итън Гутман, американски разследващ журналист и автор на "Клане", книга за отнемането на органи от затворници на съвестта в Китай.

Те почти единодушно призоваха президента на САЩ, Барак Обама, да вземе твърда позиция пред Дзинпин по време на среща им.

"Смятам, че когато президентът Обама се срещне с председателя Си Дзинпин, той следва да постави възстановяването на върховенството на закона, спазването на закона, премахването на всички форми на незаконно задържане и изтезания, като една от основните теми на преговорите", каза Уей Дзиншън.

"Когато Дзинпин посети Конгреса на САЩ, законодателите следва да приложат натиск върху Дзинпин по този въпрос, да насърчат спазването на правата на човека в Китай."

В изказването си Итън Гутман направи кратко резюме на историята на практиките на режима в Китай на масово отнемане на органи от затворници на съвестта – от осъдените на смърт затворници в Синдзян и уйгурски активисти, до незаконно задържани практикуващи Фалун Гонг.

Гутман също така призова Вашингтон да спре да бъде съучастник в престъпленията, като забрани на американските граждани да пътуват до Китай за трансплантации. Според неговото разследване 65 000 последователи на Фалун Гонг са убити заради органите им в периода между 2000 г. и 2008 г.

"Сквернословие е през 2015 г. един американец да пътува до Китай, за да участва в продължаващите престъпления срещу човечеството", каза Гутман.

"Докато китайската държава не предложи пълна и цялостна отчетност в съответствие с изискванията на световната общност, аз ви моля да последвате примера на две много малки, но смели държави – Израел и Тайван – и да забраните трансплантационния туризъм в Китай."

В отговор на въпрос на присъстващ, Гутман заяви, че информацията, разкрита пред американското консулство от Уан Лидзюн, бивш висш служител в град Чунцин, трябва да бъде оповестена публично, защото според Гутман, тя е критична за проблема с отнемането на органи.

"Не става въпрос за престъплението, става въпрос за прикриването му, това е проблема", добави Гутман.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies