Дзян Дзъмин Тиенанмън

"Ню Тан Дайнъсти Телевижън" (NTDTV) представя серия от репортажи за живота на бившия лидер на Китай Дзян Дзъмин, смятан за отговорен за продължаващите и до днес репресии над духовната практика Фалун Гонг в Китай.

Тема на репортажа:

Подтискане на студентските движения от Дзян Дзъмин

В началото на демократичното движение през 1989 г. в Китай основни инициатори са студентите. Повратна точка, за преминаване на движението от студентско към масово, става закриването на печатната медия "Уърлд Икономик Херълд" (World Economic Herald) от тогавашния партиен секретар на Шанхай, Дзян Дзъмин.

World Economic Herald е бил вестник със седалище в Шанхай, Китай. Той е закрит от комунистическата партия на Китай в Шанхай през май 1989 г. след инцидента на площад "Тиенанмън".

Herald печели репутацията на един от най-влиятелните, откровени и либерални седмични издания в Китай през 1980 г., период на относителна свобода в съвременната история на страната. Той публикува статии и новини за политически и икономически реформи в Китай.

Затварянето на вестника от Дзян и определянето на студентското движение като "смут" от държавната партиийна медия "Пипълс Дейли" (People's Daily) стават повод за избиването на китайски граждани от Китайската комунистическа партия (ККП). По това време Дзян е похвален за кръвопролитията на площад "Тиенанмън" от няколко висши кадри в ККП. В резултат на това той използва смъртта на жертвите от "Тиенанмън" като трамплин, за да се издигне до лидер на ККП.

Джан Уейгуо, бивш директор на World Economic Herald, заявява, че по това време вестникът е бил единственият частен вестник в Китай. Това е първият и най-активен вестник в Китай, който пропагандира политически реформи и демократични идеали.

На 15 април 1989 г. генералният секретар на ККП, Ху Яобан, умира внезапно, което води до засилване на студентското движение в Пекин. Преди това Ху симпатизира на студентското движение. В резултат на това той е обвинен от крайно леви в ККП, че е неефективен в усилията за анти-либерализация на ККП. През 1987 г. той е принуден да подаде оставка.

Джан Уейгуо разказва за NTDTV: "Herald проведе форум в памет на Ху Яобан в Пекин. Форумът посочи, че почти никой от генералните секретари на ККП не е напуснал с нормална процедура. Ако ККП иска да се превърне в управляващата партия на модерна държава, тя трябва да въведе политически реформи."

Вече бившият главен редактор на Herald, Чин Бънли, изнася специален доклад на този форум, оплаквайки се от отношението на ККП към Ху Яобан. В последствие Дзян Дзъмин и Дзън Чинхун уволняват Чин и изпращат наблюдателна група в офиса на вестника.

Джан Уейгуо допълва: "Хората разказваха истории за нас, че Herald ще накара Дън Сяопин да си направи самокритика и да преразгледа живота на Ху Яобан. Ето защо те взеха мерки преди централното правителство на ККП да е заело официална позиция и забраниха този брой на Herald."

На 26 април 1989 г. уводна статия на People's Daily нарича студентското движение "смут". Дзян нарежда веднага Herald да бъде затворен. Решението на Дзян предизвиква национален протест на медиите. Хората излизат на улиците в знак на солидарност с Herald. Техните действия и студентското движение се подкрепят взаимно и привличат участието на граждани от всички сфери на обществото.

"След като тогавашният лидер на ККП, Джао Дзъян, се завърна от посещението си в Северна Корея, Политбюро разкритикува поведението на Дзян спрямо Herald. Дзян беше уплашен. Тогава той реши да използва Чен Джили като изкупителна жертва. Чен бе шеф на Отдела за пропаганда в Шанхай.", разказва Джан Уейгуо.

Междувременно Джан Уейгуо наема няколко правни експерти да разследват Дзян Дзъмин и общинския комитет на ККП в Шанхай. Той се е надявал да промени съдбата на Herald със съдебни процедури.

Още през 1986 г. Дзян Дзъмин се облагодетелства от бруталните репресии над студентско движение. В началото на 1989 г. Дзян пише до Политбюро и Централната консултативна комисия, с цел да критикува Джао Дзъян. Дзян обвинява Джао във въвличане в реформи и отваряне на Китай, вместо да отстоява комунистическите принципи. Според Джан Уейгуо затварянето на Herald е първата стъпка от плана на Дзян да свали Джао.

"Тайните файлове за движението Тиенанмън" посочват, че в меморандума от заседанието на Политбюро от 10 май 1989 г. Дзян се е конфронтирал с Джао и е настоял, че забраната на Herald е правилна. Преди избиванията на "Тиенанмън", Дзян е написал тайно писмо до Дън Сяопин, в което се казва, че ако не се предприемат "решителни действия", "буржоазната либерализация ще се разпространи и ще унищожи ККП".

Дън се обръща към Дзян да планува и осъществи репресиите срещу "Движението Тиенанмън". На 23 май 1989 г. Дън приема Дзян в Пекин. Останал доволен от него, Дън казва на Дзян, че той ще е приемникът на Джао Дзъян.

След получаване на нарежданията от Дън, Дзян поставя друг високопоставен кадър, Уан Ли, под домашен арест и така го принуждава да даде подкрепата си за военното положение, което следва след "Тиенанмън".

"Ако "Инцидентът Тиенанмън" се нарече преврат на Дън Сяопин, то Дзян е много важен съучастник в него, играейки значителна роля. Уан Ли е председател на Националния конгрес на ККП. Ако той бе провел събрания и бе излязъл с предложения, ситуацията в Китай щеше да е по-различна.", разказва в интервю за NTDTV Джан Уейгуо.

Предложен от Дън, Дзян основава на 27 май 1989 г. 5-членно "ядро". Групата упражнява правомощията си в Постоянния комитет на Политбюро. Тя се отчита директно на Дън и е отговорна за справяне с "инцидента" на "Тиенанмън". Дзян е най-активният член на групата.

След избиването на студенти и граждани на 4 юни 1989 г., Дзян се захваща с Джан Уейгуо и други като него. Джан е арестуван и хвърлен в затвора за 20 месеца, заради "престъплението - подбуждане към контра-революционерство".

Висшият военен служител Шу Чиншян отказва да се подчини на заповедите да стреля срещу студентите. След таен съд той е хвърлен в затвора за пет години. След избиванията на "Тиенанмън", Дзян продължава преследването на оцелели и на близки на жертвите повече от едно десетилетие.

Дзян се възползва в най-голяма степен от кръвопролитията на "Тиенанмън". Гао Уънчян, бивш учен от Литературния център на ККП каза, че избиванията отразяват насилствената и зла природа на ККП. Ако ККП не бъде разградена, подобни трагедии ще продължават да се случват, какъвто е случаят с преследването на духовната практика Фалун Гонг и на активисти за човешки права.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies