Конгрес комисия

Американски държавен служител свидетелства пред Конгреса на САЩ и призова Държавния департамент да промени статута на „особена загриженост“ на Китай и няколко други държави, заради нарушаването на човешките права и религиозната свобода.

Робърт Джордж, председател на американската Комисия за международна религиозна свобода (USCIRF), заяви пред Конгреса на САЩ на 28 октомври, че Китай и някои други страни, не са направили никакъв напредък по въпроса за религиозната свобода през изминалата една година.

Той призова Държавния департамент на САЩ да посочи най-големите нарушители на религиозна свобода в своя годишен доклад. “Препоръчваме следните осем държави да бъдат преразгледани: Бирма, Китай, Еритрея, Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия, Судан, Туркменистан и Узбекистан", каза Джордж.

Нужни са подобрения

По-късно Джордж сподели с американското издание „Гласът на Америка”, че Китай трябва да подобри съблюдаването на човешките права.

„Следва да видим Китай да проявява по-голямо уважение спрямо тибетските будисти, членовете на независимите църкви, католиците, уйгурските мюсюлмани и Фалун Гонг. Следва да видим Китай да позволи изграждането на гражданско общество и да утвърди неговите свободи. Съществува твърде много контрол от страна на държавата върху отделния китайски гражданин и неговото семейство", каза Джордж.

Републиканският конгресмен Крис Смит, председател на подкомисията по правата на човека към Конгреса на САЩ, заяви, че също е загрижен за положението в Китай.

"Чухме за преследването, с което се сблъскват китайските християни, тибетските будисти, уйгурските мюсюлмани и Фалун Гонг, от страна на комунистическата партия", сподели Смит.

Републиканският конгресмен Кърт Клоусън, член на същата подкомисия, постави под съмнение искреността на администрацията на Обама при вземането на религиозната свобода за основен приоритет.

"Много обувки Найк са произведени във Виетнам, повечето играчки и електроника идват от Китай, всички тези споменати страни са фабриките на света, и дали те злоупотребяват с религиозната свобода на своя народ или не, изглежда в крайна сметка няма значение", каза Клоусън.

Постигане на баланс

Дейвид Сапърщайн, главен посланик на Държавния департамент за международна религиозна свобода, заяви, че САЩ отдава голямо значение на насърчаването на световната религиозната свобода.

"Ние винаги търсим баланса между икономическите интереси и интересите на правата на човека, за да постигнем най-ефективните отношения със страните по целия свят в полза на нашия национален интерес."

Робърт Джордж от друга страна допълва, че докато Китай е постигнал огромно икономическо развитие през последните години, "разцвета на религиозната свобода" все още не се случва.

USCIRF е независима, двупартийна, федерална правителствена комисия, създадена през 1998 г. в следствие на Закона за международна религиозна свобода (IRFA), който следи всеобщото право на свобода на религията и убежденията в чужбина. USCIRF съблюдава нарушаването на религиозните свободи в световен мащаб и прави препоръки за политиката на президента, държавния секретар и Конгреса на САЩ.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies