Гао Джишън Китай

Известният китайски адвокат Гао Джишън, наричан още „съвестта на Китай“, е все още под строг полицейски надзор.

Китайските власти определиха като „заплаха за националната сигурност“ молбата му да потърси помощта на стоматолог за лечение на зъбите, повредени по време на изтезанията, понесени в затвора.

Пастор Фу Сичу, ръководител на базирана в САЩ християнска асоциация „China Aid“, публикува на страницата си в Туитър лично писмо на Гао. В него адвокатът пише, че местните власти са определили молбата му да посети зъболекар, като "заплаха за националната сигурност". В резултат на това той е бил принуден да се откаже от лечението.

В интервю за радио „Гласът на Америка“ Фу пояснява, че е публикувал писмото на Гао от личната им преписка, за да привлече вниманието на обществеността и да покаже бедственото положение на адвоката.

Фу определи мотивацията на властите за отказа на медицинска помощ като „направо смешна“.

Гао, който се намира в предградието Юлин на провинция Шанси, е бил принуден да върне билета за влака до Си'ан, където имал час за зъболекар.

Съпругата на Гао, Гън Хъ, която живее заедно с двете им деца в САЩ, изрази своето безпокойство, че след освобождаването му от затвора, Гао има само 2 или 3 здрави зъби. Заради силни болки, той приемал основно течна храна.

Тя също разказва, че роднините на Гао преминали през много трудности при намирането на стоматолог. Повечето специалисти, с които те се свързали, предпочели да не лекуват адвоката, заради страх от реакция от страна на режима. Сътрудници на държавна сигурност дори оказали натиск квартирата, наета за Гао за времето на лечението, да му бъде отказана впоследствие.

През 2000 г. Гао Джишън е обявен за един от най-добрите адвокати в Китай от Министерството на правосъдието в Китай. За първи път е арестуван през 2006 г., след като публикува три отворени писма до комунистическото правителство с призив за прекратяване на преследването на десетки милиони привърженици на духовната практика Фалун Дафа (наричана още Фалун Гонг).

Гао многократно е отвличан от службите за сигурност или държан под домашен арест. Многократно е подлаган и на изтезания.

Репресиите засягат и неговото семейството. Така през 2009 г. съпругата му и двете им деца успяват да напуснат Китай и да потърсят убежище в САЩ.

Гао бе освободен от затвора през месец юли 2014 г. От тогава до сега фактически е под домашен арест.

През последните години китайските власти увеличават натиска върху представителите на адвокатската професия, особено върху защитниците на човешките права. В цялата страна се извършват полицейски акции с арести и разпити.

През месеците август, септември, октомври и ноември над 250 адвокати са станали жертви на подобни акции. На някои от тях им е отказано пътуване извън страната по предтекст, че това би представлявало „заплаха за националната сигурност“. Най-често отказа е устен без да им бъдат представени официални документи.

По мнение на наблюдатели в Китай, такива нелепи ограничения демонстрират слабост и неувереност от страна на управляващия режим в Китай. Според китайското законодателство формулировката на „заплаха за държавната сигурност“ е много размита и на практика се прилага при всеки удобен за режима случай, като ефективно ограничава дейността и свободата на всеки, които се смята за заплаха.

 

 


 

Този уебсайт използва cookies