Д-р Уан Гуандзън, директор на Първа болница към университета в провинция Дзилин

Директор на болница в провинция Дзилин, североизточен Китай, за която има информация, че е замесена в извършване на насилствено отнемане на органи от живи практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, е на прицела на дисциплинарния орган на китайската комунистическа партия.

На 3 август 2014 г. Централната комисия за дисциплинарна инспекция обяви, че Уан Гуандзун, директор на Първа болница към университета в Дзилин, член на постоянния комитет и вицепрезидент на университета в Дзилин, и президент на здравно-научния център "Норман Бетюн" при университета в Дзилин, е разследван за “сериозни дисциплинарни и законови нарушения”.

Най-малко 12 университетски ръководители са разследвани от централата на партията през 2014 г. Според пекинската държавна медия "Youth Daily", една трета от разследваните са ректори на медицински университети.

Вестникът съобщава, разследванията са част от кампанията за борба с корупцията в ККП, подета от новия държавен и партиен лидер Си Дзинпин. Вероятно е проверката на Уан също да е свързана с тази кампания.

Но в редица случаи подобни проверки, извършвани под претекст борба с корупцията, са всъщност политическа чистка, според китайскоезичното издание на международната медия "Епохални времена".

Уан е директор на болницата от 2004 г. насам.

Болницата е замесена в отнемане на органи от живи хора, според няколко доклада на Minghui.org, световният уебсайт на Фалун Гонг.

Фалун Гонг (или Фалун Дафа) е китайска практика за подобряване на здравето и характера. Комунистическата партия в Китай преследва привържениците на Фалун Гонг от 1999 г. насам заради огромната популярност на практиката.

Уебсайтът Minghui съобщава за над 3700 случая на практикуващи Фалун Гонг, починали в резултат на изтезания. Стотици хиляди са арестувани и държани в трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието.

Според международни доклади, хиляди практикуващи Фалун Гонг са станали жертва на насилствено отнемане на органи в държавни китайски болници и затвори.

Първа болница към университета в Дзилин е известен център за извършване на трансплантации.

През април и май 2006 г. в болницата са извършени над 20 трансплантации, посочва Minghui. Само при две от трансплантациите органите са дарени от роднини на пациентите, докато произходът на останалите е неизвестен.

От юли до септември 2006 г. болницата е извършвала по седем или осем бъбречни трансплантации дневно.

Професор Фу Яоуен, главен лекар в болницата, извършва трансплантации на органи от години. Според доклада на Minghui, Фу разчита на съпругата си Сун Супин, президент на Съда за икономическо и технологично развитие в Чанчун, за информация относно доставки на органи от затворници.

Близък на пациент, подложил се на операция за трансплантация в болницата, свидетелствал, че органи бил получавани от млади донори в изключително кратки срокове.

Въпросният пациент се лекувал от сърдечни болести и през февруари 2006 г. бил прехвърлен в провинциалната кардиологична болница в Дзилин, където изчаквал за намиране на съвместим орган.

Първият орган, принадлежащ на 40-годишен мъж, бил намерен в рамките на 18 дена, но се оказал несъвместим. Вторият орган идвал от 20-годишен мъж и бил предоставен след още 20 дена. Органът бил доставен в болницата от въоръжена полиция.

Средното време за снабдяване със сърце за трансплантация в САЩ е между шест месеца и три години.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies