ООН Женева

Представители на режима в Китай бяха подложени на кръстосан разпит от експертите по човешки права към Обединените нации във вторник на 17 ноември при опита на страната да докаже, че е постигнала прогрес в спазването на човешките права и изграждането на правова държава.

Висши служители на комунистическия режим бяха принудени да отговарят на необикновено трудни въпроси след представянето на доклад на китайския посланик У Хайлун пред Комисията срещу изтезанията при Обединените нации в Женева. Това беше първото изправяне на Китай пред подобна работна група от 2008 г. насам.

„Китай е направил допълнителен напредък в развитието на законността и защитата на човешките права,“ заяви У пред членовете на работната група в 20 минутната си встъпителна реч. „Отчетохме много нови достижения в усилията ни срещу изтезанията. Китай има непоколебима позиция по въпроса и е отдаден на борбата с изтезанията.“

В отговор, експертите от ООН изразиха съмнения относно съдържанието на доклада. Те изтъкнаха масовите арести на защитници на човешките права в Китай, продължителното задържане на дисиденти и активисти, и това, което експертите по човешки права определят като често срещана практика на изтезания от страна на полицията и на служители на режима.

Изчезнали китайски защитници на човешките права

Експертите зададоха допълнителни въпроси относно независимостта на юридическата система, правата на затворниците и продължителността на предсъдебните задържания, насилствените репарации на северно-корейци, както и психиатричното лечение и шоковата терапия, прилагани върху хомосексуалисти. Членовете на работната група на няколко пъти подчертаха липсата на подробности в отговорите на представителите на режима в Китай.

От юли китайската полиция стартира кампания за масови арести на стотици адвокати и техните сътрудници. Първоначално акцията бе насочена срещу адвокатска кантора в Пекин, за която властите твърдят, че плаща на протестиращи и използва „тактики на подстрекателство“, за да влияе върху съдиите. Амнести Интернешънъл изчислява, че повече от 245 души са били задържани. Макар че повечето са освободени впоследствие, 30 души все още са в ареста или са изчезнали. Други организации смятат, че броят на арестуваните е дори по-висок.

Измежду скорошните случаи, привлекли общественото внимание, бе лечението на Гао Джишън, известен защитник на човешките права. Той е освободен от затвора през август, миналата година, като неофициално е държан под домашен арест.

Гао заяви пред репортери на Асошиейтед прес по-рано тази година, че докато е бил в затвора, той е бил жертва на побой с електрически палки и е държан в изолатор в продължение на три години.

В доклада си У посочи заличаването на системата за превъзпитание чрез труд през декември 2013 г. и намаляването на провиненията, наказвани със смъртна присъда, като част от усилията на Китай в утвърждаване на човешките права.

У посочи изменения на закона за криминалните процедури, които регламентират отхвърлянето на „незаконно придобити доказателства“ в съда, включително и доказателства, придобити с изтезания. Той изтъкна, че през 2014 г. властите са отказали арести на 406 души и съдебното преследване срещу още 106, заради незаконно придобити доказателства.

Представител на комисията срещу изтезанията обаче, цитира анализ на международната организация за защита на човешките права „Human Rights Watch“, който обхваща 432 съдебни процеса от началото на 2014 г., чийто заподозрени са подлагани на изтезания. Само в 23 от тези случаи, доказателствата са били отхвърлени като нелегално придобити и при нито едно от тези дела не е прочетена оправдателна присъда. Комисията също повдигна въпроса за съдбата на извършителите на изтезанията и мерките взети срещу тях.

У отговори, че съдебните власти и надзирателите в затворите са обучавани за борба срещу изтезанията и че правата на адвокатите са засилени. „Адвокатите са неотделима част от една правова държава“ - изтъкна той. - „Засилването и защитата на правата на адвокатите да упражняват професията си са ключови компоненти от нашите планове да напредваме в изграждането на правово управление.“

Видно обаче, членовете на комисията не останаха удовлетворени от отговора. Те продължаваха да задават въпроси през следващите два часа, настоявайки за повече подробности относно: броя на задържаните адвокати и повдигнатите им обвинения; броя на неофициалните места за задържане и броя на затворниците, държани на тези места; достъп на затворниците до медицинска помощ; броя на случаите на изтезания, отчетени от правителството; броя на случаите на изтезани на тибетски затворници.

Фелис Гайър, заместник председател на комисията, информира групата, че е научила, че китайските власти са заплашвали седем китайски граждани, желаещи да дадат показания пред комисията. Няколко от тях са задържани под претекст, че пътувайки да свидетелстват биха застрашили националната сигурност. Гайър попита китайските представители дали биха определили работата и сътрудничеството с механизмите на ООН за защита на човешките права като заплаха за националната сигурност.

Софи Ричърдсън, директор на „Human Rights Watch“ за Китай приветства въпроса на Гайър. Тя възкликна: „Колкото за кратко и колкото и далеч да сме от Китай, илюзията, че Пекин не отговаря пред никого се пропука.“

У обаче не беше токлова впечатлен. Той определи въпросите като „прями и остри“ в своите заключителни бележки.

 


 

Този уебсайт използва cookies