САЩ Конгрес комисия

През последната година 20 000 души от 39-тия конгресен окръг на Калифорния, САЩ, подписаха петиция в подкрепа на вътрешна резолюция, осъждаща насилственото отнемане на органи в Китай. Окръгът е представен от Ед Ройс, който председателства Комисията за външни работи.

142 члена на Конгреса на САЩ от двете основни политически партии в страната са изразили подкрепа за Вътрешна резолюция 343, която изразява безпокойство относно „систематични и правдоподобни доказателства за организирано на държавно равнище отнемане на органи от затворници на съвестта в Китайската Народна Република“, включително от многочислени практикуващи Фалун Гонг и членове на други религиозни и етнически малцинствени групи.

Конгресменът Ед Ройс каза, че е заявил подкрепата си за законопроекта по време на събитие относно трафика с хора при Щатския университет на Калифорния във Фулъртън. Ройс изтъкна, че има нужда да се приемат мерки за демотивация на насилственото отнемане на органи.

„Подкрепям да се разгледат и гласуват такива мерки“ - заявява той.

Ройс каза също, че се надява да работи с болниците в щатите, за да информира американския народ относно използването на затворници на съвестта в Китай като източник на органи. Той смята, че органите, използвани при трансплантация в Китай, често имат неясен произход.

„Много от нас имат близки или познават хора, които са принудени да чакат за трансплантация по стандартните пътища. За тях това е най-безопасният начин, който гарантира, че няма да станат съучастници на престъпленията, извършвани извън страната, срещу невинни хора. Много от тези хора са преследвани по религиозни и политически причини, заради което попадат в затвора, където стават жертви на насилствено отнемане на органи.”

Европейският съюз също прие подобна резолюция през декември 2013 г.

Практиките на насилствено отнемане на органи в Китай са разследвани и потвърдени от изтъкнатия адвокат по човешки права Дейвид Матас и бившия канадски държавен секретар Дейвид Килгор в техния доклад „Кървава реколта“ от 2006 г. Те изчисляват, че в Китай са направени 41 500 трансплантации в периода между 2000 г. до 2005 г., за които най-вероятният източник на органи са практикуващи Фалун Гонг.

Разследващият журналист Итън Гутман публикува нови факти в своята книга „Клането“ от 2014 г. Той проследява практиката на насилствено отнемане на органи от дисиденти от Синдзян и уйгури още преди началото на преследването на Фалун Гонг през 1999 г. Гутман изчислява, че между 2000 г. и 2008 г. смъртните случаи, вследствие отнемане на органи, са 65 000. Смята се, че днес броят значително е нараснал.

Израел, Испания и Тайван са приели законодателни мерки, забраняващи на граждани да приемат органи от екзекутирани затворници в Китай.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies