Китай трансплантация

В заявление миналата година висш служител на здравеопазването в Китай обеща, че Китай ще спре да използва органи от затворници при трансплантации в началото на 2015 г. Заявлението бе посрещнато от защитници на човешките права и представители на медицинската професия по цял свят с облекчение.

Тогава изглеждаше, че идва краят на продължилата десетилетия практика на злоупотреби, при която стотици и дори хиляди са убивани всяка година заради органите им.

Но органите от затворници, включително тези със смъртни присъди, вероятно все още са използвани при трансплантации в Китай. Според лекари, медицински следователи и медийни доклади от Китай, това се случва с пълната подкрепа на властта.

„Те просто смениха класификацията от затворници на граждани“, каза Хуейгъ Ли, лекар роден в Китай, работещ в университета в Майнц в Германия.

Обещанието, дадено миналия декември от Хуан Дзиефу, бивш заместник-министър на здравеопазването и председател на Комисията за трансплантациите, при Комисията за националното здраве и семейно планиране, е „административен трик“, според д-р Отмар Клойбър, генерален секретар на Световната медицинска асоциация.

Асоциацията се противопоставя на използването на органи от затворници във всички държави, в които се прилага смъртната присъда. Членовете на асоциацията смятат, че заради зависимото състояние на затворниците в такова положение, няма начин да се гарантира, че органите наистина са предоставени доброволно.

Новата класификация на затворниците като граждани позволява на китайските служители да ги включат в нова, национална система за гражданско донорство на органи. Системата се изгражда, за да намали дългогодишната зависимост на трансплантационната система в страната от органи на затворници. За промяната съобщават няколко държавни доклада, цитиращи д-р Хуан и други служители.

През януари „People’s Daily“ писа, че доброволното донорство от граждани е станало единственият източник на органи за трансплантации. Докладът цитира д-р Хуан, който обяснява: „Затворниците, осъдени на смърт, също са граждани и законът не ги лишава от правото да дарят органите си. Ако осъдените на смърт затворници имат желание да дарят своите органи като изкупление за своите престъпления, тогава те трябва да бъдат окуражавани.“

През март д-р Хуан заяви пред „The Beijing Times“: „Щом органите от затворници осъдени на смърт са доброволно дарени, те се включват в нашата национална разпределителна система и се причисляват към доброволните граждански дарения.“

Д-р Клойбър заяви, че Световната медицинска организация е наясно с докладите за продължаващото използване на органи от затворници в Китай в противоречие на етичните стандарти на асоциацията. Китайската медицинска асоциация също е член на глобалната асоциация.

Д-р Клойбър посочи, че единствените изключения, които предвиждат правилата на асоциацията, се отнасят за органи, предназначени за близки членове на семейството на затворника.

„Практиката е неетична и трябва да бъде заменена с етична практика“ - заяви той. „Административните трикове не я правят етична.“

Донорската програма на Китай започва през 2010 г. В статия от 2011 г. в медицинското списание „Lancet“ д-р Хуан отбеляза, че близо 65 процента от трансплантациите в Китай са направени с органи от мъртви донори, от които повече от 90% са от екзекутирани затворници. Останалите органи са предоставени от живи донори.

Въпреки че системата регистрира известен напредък, много наблюдатели регистрират множество проблеми.

Много китайци не са склонни да дарят органите си заради конфуцианската традиция, според която тялото е дар от родителите и трябва да бъде заровено или кремирано в своята цялост. Също така, много хора не са склонни на тази стъпка и заради липсата на доверие в корумпираната система.

“Повечето от белите дробове, които трансплантирах, идват от екзекутирани затворници”, заяви д-р Чън Дзиню, изтъкнат специалист по трансплантации и хирургия в Народната болница Уси. Той каза, че той и неговият екип са направили над 104 трансплантации през 2014 г.

Д-р Чън сподели, че той, както и много други хирурзи, са очаквали, че с новообявените правила трансплантациите в страната ще отбележат значителен спад. След 1-ви януари обаче, тази прогноза не се сбъдва. Днес той очаква до края на годината броят на трансплантациите, които се извършват в Китай, да останат на същите нива.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies