Канада Китай

Близо 200 000 съдебни жалби са заведени срещу един от бившите лидери на Китай. Бивш министър на околната среда на Канада изрази своята надежда, че премиерът на Канада Джъстин Трудо ще подкрепи разглеждането на жалбите.

На същото становище е и Питър Кент, депутат от опозицията в Канада и председател на парламентарната група „Приятели на Фалун Гонг“.

“Искам да напомня на премиера Трудо, че освен ръкостискане и дипломатически усмивки, има място и за откровени дискусии по въпроси, които касаят и нас, като въпроса за човешките права“, заяви Кент в интервю.

Дзян е политически опонент на Си и е ръководител на политическа фракция вътре в Китайската комунистическа партия. През изминалите няколко години Си систематично подлага фракцията на Дзян на чистки и преследване заради корупция.

През 1999 г. Дзян инициира и ръководи кампания за унищожавана не Фалун Гонг, духовна практика, базирана на китайските традиции отпреди комунистическата революция в страната. Една от причините за репресиите става огромната популярност, която практиката придобива – броят на нейните последователи достига между 70 и 100 милиона, с което надвишава броя на членовете на комунистическата партия.

Кент заяви, че след като канадците от китайски произход представляват близо 5% от населението, такова масово преследване и безразборни злоупотреби влияят и на хората в Канада. Той даде за пример Пол Ли.

Бащата на Ли, Ли Шяобо, наскоро е осъден на осем години затвор в Китай заради разпространение на материали, изобличаващи преследването на Фалун Гонг в Китай.

„Той е задържан вече няколко години и е жертва на преследването. Канадските дипломати безуспешно са се опитали да му помогнат“, каза Кент.

На наблюдатели от канадското консулство в Чунцин им бил отказан достъп до процеса срещу Ли по-рано тази година. Това е втората му 8-годишна присъда заради опитите му да изобличи преследването срещу Фалун Гонг, което включва произволни арести, затвор, изтезания и смърт.

Си предприе правни реформи по-рано тази година, които позволиха на китайските граждани да съдят Дзян. Кент отбеляза това като знак за прогрес.

„Ние, с уважение, насърчаваме тези реформи да бъдат продължени“, каза той.

Кент излезе и с декларация, че криминалните жалби срещу Дзян трябва да бъдат разследвани.

„Обвиненията са много сериозни: изтезания, изнасилване, убийства, геноцид, организирано от държавата отнемане на човешки органи и търговия с тях, насилствен труд и други.“

Кент също посочва, че Дзян е отговорен и за бруталното преследване на последователи на Фалун Гонг, което продължава от 1999 г. до днес.

„Безмилостната, смъртоносна и незаконна кампания, която той организира е чудесно документирана в доклада 'Кървава реколта' на Дейвид Матас и Дейвид Килгор.“

Докладът, дело на защитникът на човешките права Дейвид Матас и бившият канадски депутат и държавен секретар Дейвид Килгор, е първото разследване на обвиненията, че китайският режим избива затворници на съвестта – практикуващи Фалун Гонг заради органите им.

Разследващият журналист Итън Гутман проследява практиката на насилствено отнемане на органи до Синдзян. В книгата си от 2014 г. „Клането“, той включва интервюта със свидетели, които потвърждават, че жертви на насилствено отнемане на органи стават уйгурски дисиденти преди началото на преследването на Фалун Гонг.

Освен разглеждането на жалбите срещу Дзян, Кент настоява Трудо да изисква от Си да спре преследването срещу последователи на Фалун Гонг.

Кент посочи, че бившият премиер Стивън Харпър често е повдигал въпросите за човешките права пред китайските висшестоящи.

Кент подчерта, че тази тема е повдигана от почти всеки министър при посещение в Китай, независимо, колко висок пост държи събеседникът.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies