САЩ Китай форум

Международният ден на човешките права се отбелязва за 65-ти път на 10 декември 2015 г. Датата е избрана заради подписването в този ден на Всеобщата декларация за правата на човека през 1948 г. По случай 10-ти декември на Капитол Хил, Вашингтон, САЩ бе организиран форум за нарушаването на човешките права в Китай.

Форумът разгледа две основни теми – преследването на медитативната практика Фалун Гонг и възможния разпад на Китайската комунистическа партия.

Преследването на Фалун Гонг започва през 1999 г. Практиката включва пет медитативни упражнения и напътства последователите си да се придържат към принципите истинност, доброта, търпение в своето ежедневие. Фалун Гонг става много популярен в Китай, като според официалните данни на правителството на Китай привържениците ѝ наброяват между 70 и 100 милиона през 1999 г.

Бившият лидер на Китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин, страхувайки се от голямата популярност на практиката, започва смъртоносна кампания с цел изличаването на Фалун Гонг.

Осем жертви на преследването, които днес живеят във Вашингтон, описаха изтезанията и малтретирането, на които те и техните семейства са били подложени в Китай. Хората, които говориха на форума, са преживели различни обстоятелства, въпреки това историите им имат няколко водещи допирни точки. Няколко от говорителите са заемали високи позиции в китайското общество.

Лиу Дзянин, например, е била заместник-кмет на град Хъдзъ, провинция Шандун, през 1985 г. През 1988 г. тя е заместник-главен инженер и комисар на Управлението на текстилната индустрия в провинция Шандун. Заради това, че практикува Фалун Гонг, тя е арестувана няколкократно и дома ѝ е претърсван три пъти. Тя е принуждавана на робски труд и животът ѝ е излаган на опасност в център за превъзпитание.

Следването на д-р Джан Юуей е прекъснато почти за три години, заради това, че практикува Фалун Гонг. Тя разказа, че на работното ѝ място, постоянно е тормозена, защото колегите ѝ знаели, че практикува Фалун Гонг. Тя изтърпява тежки физически и психически изтезания в център за промиване на съзнанието в града, където живеела. Тя разказа, че смятала, че няма да оцелее. През 2004 г. все пак успява да избяга в САЩ и понастоящем е анализатор за Форбс.

Ма Чунмей от провинция Дунбей е била отвличана от силите за сигурност четири пъти и изпращана в трудов лагер два пъти. Тя е измъчвана с електрически палки, подлагана е на побой, оковавана е с белезници, подлагана е на насилствено хранене и са ѝ инжектирани отровни субстанции. Властите принудили съпруга ѝ да се разведе с нея и тя загубила попечителството над сина си, както и семейния бизнес.

Дзин Ю, живяла близо до Пекин, е бивш директор на детска градина с над 200 служителя. Тя била подложена на изтезания по различни начини, включително постоянен побой в продължение на 3 дни от четирима полицаи в център за задържане, защото отказала да издаде имената на други практикуващи.

Джан Хуейдун е бивш заместник-генерален мениджър на компания за развитие на недвижими имоти. Заради това, че практикува Фалун Гонг, той е арестуван четири пъти. При опит да избяга, той скача от сграда, заради което има дълготрайни увреждания на глезените и кръста.

Три сестри свидетелстваха на изслушването. Уан Чунрун, Уан Чунийн и Уан Чунйен работели съответно като изпълнителен директор в счетоводна фирма, медицинска сестра и предприемач. Най-младата Уан Чунйен, прекарала няколко години в затвор, избягала в Тайланд и след две години и половина пристига в САЩ само месец преди изслушването.

Преследването продължава и през 2015 г. От януари до юни 393 практикуващи Фалун Гонг са съдени в китайските съдилища, според Minghui.org. Сайтът твърди, че съдебните процеси са само формалност и присъдата е предварително решена.

В 110 от 393 случая, практикуващите са подлагани на изтезания в ареста, а на 206 са им претърсвани и домовете. Средните присъди за 393-те случая са 4 години, като повечето са осъдени на затвор. Заради ограничения достъп до такава информация, Minghui.org смята, че пълният брой вероятно е значително по-висок.

В 72% от тези случаи жертвите са жени, а приблизителната средна възраст е 56 години.

Тези съдебни дела индикират, че режимът продължава да преследва Фалун Гонг, но не дават пълната картина за обхвата на преследването. Полицията може да задържа практикуващи по всяко време, изпращайки ги в незаконни затвори или центрове за промиване на съзнанието, без правни формалности, информира Minghui.org.

Нови доказателства за насилствено отнемане на органи:

Д-р Уан Джъюен, президент на Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг, дискутира откритията от серия телефонни обаждания, проведени от януари до ноември 2015 г.

Организацията се е свързала със 165 болници, които извършват трансплантации на органи, а някои регулират и изпълняват доброволно даряване на органи. Те откриват противоречия между показанията на хирурзите, работещи в болниците и официалното становище на режима, че се използват само органи от доброволни дарения.

“Според официалните данни, органите от доброволни донори са много ограничени и още по-рядко се намира орган, който е подходящ за чакащ пациент” казва Уан. „Трансплантациите на органи продължават да се извършват в кратки срокове и изглежда системата разполага с множество донори.“

Уан цитира доктор в Хирургическия отдел за бъбреци и жлъчка при Народната болница в Джънджоу, който на 25 юни 2015 г. заяваява „Най-краткото време за чакане за донорство обикновено е 2-3 дена. Най-много е малко над 10 дена. Цената е половин милион юана (78,000 долара). Имаме много донори.“

Според Центъра за бъбречни заболявания и трансплантация при университета Колумбия, средните времена за изчакване в САЩ, където системата за доброволно донорство е много развита е 321 дена. В Китай, разследващите са открили, че система за доброволно донорство дори още не е установена.

На 14 май 2015 г., разследващ се свързва с управлението за донорство на органи при Червения кръст в Цинхуандао, провинция Хъбей. Той е информиран, че малко хора се регистрират в системата за дарителство на органи, а „все още никой не е дарил органите си“.

През март 2015 г. шефът на Урологическото отделение при Народната болница Хънан, заявява: „Почти е невъзможно китайци да дарят своите органи. Просто не можете да намерите желаещи … Ако нямат роднинска връзка, кой ще се съгласи да дари органите си?“

От това и други доказателства, предоставени от разследващи, Уан заключава, че доброволната програма в страната не може да осигури органи за огромния брой трансплантации, които се извършват. Според него единственият източник, който може да осигури такъв брой органи, са затворници на съвестта, практикуващи Фалун Гонг, чийто органи са отнемани без доброволно съгласие.

„Преследването на Фалун Гонг е геноцид и престъпление срещу човечеството. Тези злоупотреби са равносилни на престъпленията, извършени от нацистките военни престъпници“, заяви Уан.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies