висш държавен служител Китай

Бивш китайски служител на провинциално ниво, който се радвал на власт, социални и партийни привилегии, заради това, че ръководил репресии над мирните граждани, сега може да съжалява за поведението си.

Гуо Йоумин, който подпомага кариерата си, като активно участва в преследването на духовната практика Фалун Гонг, бе осъден на 15 години затвор за подкуп след две години разследване, съобщи съд в Китай на 09 декември 2015 г., който се занимава със случая.

Преди това, 61-годишният Гуо, е бил отстранен от поста си като заместник-управител на родната си провинция Хубей през 2013 г., едва 16 месеца след встъпването му в длъжност. Последната му присъда е постановена от съда в град Нанян.

Анонимен източник от местната партийна комисия за борба с корупцията сподели с базираната в Ню Йорк телевизия Ню Тан Дайнъсти Телевижън (New Tang Dynasty TV), че падението на Гуо е тясно свързано с дейността му, докато е бил кмет на Ичан, град в Хубей.

По-специално, Гуо, който е бил кмет на Ичан от 2004 г. до 2011 г., е замесен в компания, която ръководи. Компанията, която е е втората по големина в провинция Хубей и с приблизително 20 милиарда юана (3,55 милиарда лева) инвестиции, се занимавала с обработката на метали. Компанията обаче фалира и Гуо печели 1,4 милиарда юана (около 390 милиона лева) от нея, според China Business Network.

Съдът посочва, че по време на изслушването на 30 юли, Гуо се "признава за виновен и съжалява за престъпленията си".

Още престъпления

Но списъкът с престъпления на Гуо е по-голям от този, който комунистическата партия е готова да признае в съда.

През март 2004 г. публикации в местните вестници в Ичан съобщават, че кметът на града и партиен секретар, Гуо Йоумин, обещва да вземе строги мерки срещу практикуващи Фалун Гонг.

Доклади, публикувани на Minghui.org, са основни източници за информация относно преследването на Фалун Гонг. Те показват, че практикуващите в Ичан са пострадали тежко от ръцете на властите по време на мандата на Гуо. Непълен списък със статистика показва, че има най-малко седем смъртни случаи сред по-големия и неуточнен брой на практикуващите, които са измъчвани, ранени и инвалидизирани, докато са били в ареста заради това, че практикуват Фалун Гонг.

В един от случаите, 34-годишната Шън Дзю, жена, която започва да практикува Фалун Гонг през 1997 г., е била в затвора няколко пъти, по време, на които тя развива здравословни проблеми, дължащи се на дългосрочното малтретиране. През 2006 г. тя умира в болница, след като изпада в кома.

Първи център за задържане "Илин" в Ичан незаконно задържа практикуващи, се посочва от Minghui. Много от тях са били принудени да извършват тежък физически труд в неправомерни условия. За тези, които имат финансови средства, центърът за задържане сътрудничи с партийните органи, за да изнудва членовете на семействата им за хиляди или десетки хиляди юана.

Практикуващ, задържан в центъра си спомня, че са го принуждавали да приема лекарства за лечение на несъществуващи болести. "Ако откажех, полицаите се обаждаха на надзирателите, които със сила ме принуждаваха да взема лекарствата."

Преследването на Фалун Гонг започва през 1999 г. по заповед на тогавашния лидер на партията Дзян Дзъмин. Сред китайските държавни служители, става ясно, че ако те вземат участие в репресиите, това се превръща в един сигурен начин на получаване на одобрение от централната партийна власт. Опозорени фигури като Джоу Юнкан, бивш шеф на агенцията по контрола на сигурността на партията, подкрепя и извършва политиката на Дзян спрямо репресиите над Фалун Гонг.

Възход и падение

След като заявява, че ще се справи с Фалун Гонг, Гуо Йоумин получава отношението, което е търсил. През 2012 г. е повишен в заместник-губернатор на провинция Хубей.

Кариерата на Гуо и други държавни служители като него започва да се разпада през 2013 г., когато Си Дзинпин встъпва в длъжност като ръководител на комунистическата партия след 18-тия национален конгрес.

След като вече е бил въвлечен в една задкулисна политическа борба с оттеглилите се политически съюзници на Дзян Дзъмин, Си решава да затвърди властта си чрез наказване на над 100 000 служители, военни и партийни членове чрез масирана кампания за борба с корупцията. Над 100 служители на високо ниво са били изключени от партията, а много са в затвора.

Джоу е бил подложен на разследване и отстранен от партията през 2014 г. Една година по-късно, той е осъден на доживотен затвор за получаване на подкупи, злоупотреба с власт и издаване на държавни тайни.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies