заседание САЩ

Напускане на партията

Като се има предвид трагичното състояние на правата на човека в Китай, новините, че Китайската комунистическа партия (ККП) разхлабва своята желязна хватка дават повод за надежда.

Според статистика, събрана от движението „Туейдан“ (известно още като Глобален център за напускане на Китайската комунистическа партия), вярността към ККП намалява.

„Туейдан“ заедно с Асоциацията на Фалун Дафа във Вашингтон са организатори на форума.

Думата „Туейдан“ от китайски език означава напускане на партията. Според ръководителя на движението Йи Рун над 220 милиона китайци са се отказали от ККП и нейните прилежащи организации.

"Движението „Туейдан“ през 2015 г. нараства с около 95,000 души на ден“, каза тя. В тези 220 милиона, отказали се от ККП, не се включват хората в Китай, които нямат директен начин да заявят своето оттегляне, тъй като центровете на „Туейдан“ са базирани извън страната.

Ий обясни защо има 220 милиона оттегляния при само 85 милиона члена на партията. Китайците могат да принадлежат към Комунистическата младежка лига (73 милиона оттегляния) и Младите пионери (130 милиона оттегляния).

Когато едно дете се присъединяват към младите пионери, то дава клетва: „да даде своята кръв за Комунистическата партия“ и „никога да не предава комунистическата партия“.

“От ранна възраст на хората в Китай се втълпява, че ККП е Китай и че противопоставянето на ККП е равносилно на предателство към страната” информира Ий. Тя смята, че макар отказването от ККП да изглежда като нещо несъществено, „то има много дълбоки последствия за живота на хората в Китай“.

От „Туейдан“ са на мнение, че над 700 милиона китайци са свързани с поне една от трите организации на комунистическата партия.

Д-р Сен Ние, председател на Отдела за механично инженерство при Католическия университет на Америка, сподели, че дори членовете на ККП се отказват от своето членство. Той си припомня случай от 2013 г., когато група от 5000 члена на партията от провинция Хунан заедно напускат партията.

Жалби срещу Дзян Дзъмин

Друга индикация, която дава надежда на противниците на преследването на Фалун Гонг, е набиращото инерция международно движение, включително и в Китай, за изправяне пред съд инициатора на преследването – бившия комунистически лидер Дзян Дзъмин.

„От края на май 2015 г. до декември 2015 г. повече от 200 000 практикуващи Фалун Гонг и техните семейства и роднини са използвали истинските си имена, за да подадат криминални жалби срещу Дзян Дзъмин пред Главната прокуратура на Китай“, каза Джан Йидзие, говорител на Световната организация за изправяне на Дзян Дзъмин пред правосъдието. Нейна реч бе прочетена на форума.

Джан призова за незабавния арест на Дзян и за публично обявяване на всичките му престъпления, свързани с преследването. Тя и организацията, която представлява, се надяват, че нациите и народите ще осъдят преследването на Фалун Гонг от ККП, „въпреки финансовия натиск“.

Завеждането на съдебни дела срещу Дзян не е нещо ново. За първи път подобно нещо е направено през август 2000 г. в Китай. През април 2003 г. Тери Марш подава съдебна жалба срещу Дзян и Управление 6-10 пред Окръжния съд на САЩ за Южния район на Илинойс. Управление 6-10 е китайска правителствена организация отвъд закона, създадена, за да реализира репресиите срещу Фалун Гонг.

От май 2015 г. броят на жалбите срещу Дзян расте лавинообразно, за разлика от единичните случаи в миналото.

„През 2000 г. Главната прокуратура и Върховният съд на Китай не посмяха да приемат обвинителните актове“ каза адвокат Хюго Пон. „От май 2015 г., делата се приемат и се издават документи за потвърждение.“

Токова отношение обаче не се среща навсякъде из страната. „В някои региони на Китай, полицията преследва подателите на жалбите, като намира имената от обвинителните актове“ каза Пон.

„Не сте сами“ заяви конгресменът на САЩ Дейна Рорабакър, който се отби, за да пожелае успех на форума заедно с конгресмен Тед По.

Рорабакър заяви, че практикуващите Фалун Гонг информират американците за това, което наистина се случва в Китай и с действията си дават добър пример. Той заяви, че отстоявайки доброто и противопоставяйки се на злите сили, практикуващите показват на американците, какво трябва да правят като нация.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies