Мис Канада Китай

Анастейша Лин: недопуснатата в Китай "Мис Свят" говори открито за нарушаването на човешките права

Родената в Китай "Мис Канада" трябваше да гледа конкурса "Мис Свят" по телевизията в събота, на 19 декември 2015 г., вместо да се появи на сцената в Китай с всички други кралици на красотата. В действителност тя организира превантивен удар върху цялото шоу като изобличи злоупотребите с правата на човека в Китай.

Анастейша Лин, която емигрира в Канада заедно с майка си от родната ѝ провинция Хунан преди 12 години, избухна в сълзи, когато описа отказа на китайските власти да влезе в страната и да се присъедини към конкурса в морския курорт Саня на остров Хайнан в Южнокитайско море.

"Поканата ми никога не дойде", заяви 25-годишната актриса пред аудиторията на националния пресклуб във Вашингтон преди финала, в който "Мис Испания" победи "Мис Русия" и "Мис Индонезия", за да спечели короната. Когато тя се опитва да се качи на полет от Хонконг през миналия месец, открива, че е обявена за персона нон грата.

"За китайското правителство, аз дори не съществувам", казва тя. "Казаха ми: За съжаление, нямаме обяснение. Вие не може да влезете в страната."

Г-ца Лин, обаче, по-скоро открадна шоуто от 10 000 мили разстояние. Редувайки очарователни усмивки и гримаси, тя разкри китайската кампания срещу нея и възрастния ѝ баща, който все още живее в провинция Хунан. "Баща ми се чувства застрашен", казва тя. "Не се чувствам в безопасност в рамките на собствената ми държава." Нейният баща ѝ пише: "По-добре е, ако не се връщаш."

Г-ца Лин допълни историята за страховете на баща си с общото изобличаване на злоупотребите с човешките права в Китай.

"За китайския народ е важно да изрази това, което той мисли", казва тя. "Ние трябва да окуражим китайския народ да говори свободно от свое име." Тя призова адвокатите за правата на човека "да се изправят срещу тиранията, за да може истината да изплува".

Китайските власти не са коментирали, но има вероятност да са разстроени от участието на г-ца Лин във филми относно практиката Фалун Гонг, която е преследвана от режима в Китай заради критиките ѝ относно репресии и злоупотреби с човешките права на нейните последователи. Във филма „Кървавото острие“, създаден от университета в Торонто, г-жа Лин играе като практикуваща Фалун Гонг. Друг филм от Швеция за Фалун Гонг със заглавие „Червеният лотос“, в който тя участва, предстои да излезе на екран.

Забраната за г-ца Лин е всеобхватна: тя не е вписана в програмата на конкурса сред 117-те кралици на красотата, а в Китай няма съобщения за забраната поставена върху нея. Конкурсът предоставя на китайските власти възможност да насърчат бума на туристическата индустрия, като всички състезатели се възхищават на курорта Саня в Хайнан и гостоприемството на страната-домакин.

Г-ца Лин все пак използва публичността, генерирана от грубия отказ, за да опише ограниченията, наложени на китайските филмови творци и възпрепятстването на всяко нещо, което показва режима в неблагоприятна светлина. "Китайските филмовите творци са принудени да променят своите сценарии", казва тя. "Всичко трябва да бъде в съответствие с режима."

Когато актрисата пристига във Ванкувър с майка си през 2003 г., споделя тя, никога не е чувала за клането през 1989 г. на площад "Тиенанмън" в Пекин, в който китайските войски убиват стотици демонстранти. "Майка ми ме насърчи да пробудя идеалите, в които вярвам и притежавам", казва тя. Филмът „Кървавото острие“, продължава тя, показва "хора, които искат да крещят", докато са подлагани на сексуални нападения и мъчения.

Запитана дали е знаела за феминистки възражения в конкурсите за красота, г-ца Лин просто отвръща с обезоръжаваща усмивка. "Искам да заменя страха и омразата в хората с доброта и състрадание", казва тя. "Това е нещото, от което толкова отчаяно се нуждаем."

Тя, обаче мисли, че критериите за оценяване в конкурса трябва да се променят до известна степен. Не е изненада, че това, което тя най-много иска е, участничките да могат да изразят "каква е тяхната цел и на какво трябва да обръщаме внимание".

 


 

Този уебсайт използва cookies