Китай трансплантация органи

След като през декември 2014 г. Китай съобщи, че ще се сложи край на отнемането на органи от екзекутирани затворници до януари 2015 г., много международни организации повярваха, че тази практика в Китай ще се промени, което стана причина, тези организации да станат по-малко бдителни по този въпрос.

Друг фактор, допринасящ за тази липса на бдителност, е наскоро представената програма за обществено донорство, която се създаде за много кратки срокове.

През 2015 г. Китай заяви, че три годишната програма, за донорство на органи, е генерирала повече от 12 000 органи от повече от 2500 донора на органи. Това е нечувано в историята на програмите за трансплантации в други страни - програма за обществено дoнорство на органи да е в състояние да получи толкова много органи в рамките на такъв кратък период от време. Тези разкрития трябва да ни накарат да сме бдителни по темета.

В този контекст е необходимо по-широко ниво на информираност и международно внимание. Новинарски репортажи обсъждат ситуацията, омаловажавайки доказателствата, за все още съществуващите лагери за задържане в Китай.

Експерти по правата на човека в Държавния департамент на САЩ цитират, че все още има широка мрежа от извънсъдебни центрове за задържане, където изтезанията и принудителния труд са нещо обичайно.

Ако лагерите за принудително задържане и трудовите лагери в Китай продължават да съществуват тайно, тогава има и висока степен на риск, че тези тайни лагери се използват за принудително отнемане на органи от затворниците на съвестта. Международната и медицинската общности, следва да останат бдителни и да поискат допълнителна проверка.

Телефонен разговор с китайски лекар, цитиран от Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (СОРПФГ) (бел. прев. WOIPFG), добавя друго измерение на злоупотребата с трансплантации. Дежурният лекар в Катедрата по Сърдечна трансплантация на централната болница на Дзянмън, провинция Гуандун, запитан по телефона, заявява нееднократно, че в болницата са отнети "безброй" органи от практикуващи Фалун Гонг.

Практикуващ Фалун Дафа: Колко органи сте отнели от практикуващи Фалун Гонг?
Лекар: Безброй. Казвам ви, безброй.
Практикуващ Фалун Дафа: Сигурен ли сте, че са безброй?
Лекар: Безброй. Безброй, казвам ви честно, че са безброй!
(източник: Http://www.upholdjustice.org/node/335)

Към днешна дата, няма доказателства, че Китай наистина е приключил дългогодишната си практика за принудително отнемане на органи от затворници, но вместо това има неоспорими доказателства, че Китай продължава тайно да злоупотребява с насилственото отнемане на органи.

Ако "безброй" животи са изложени на риск, падането на бдителността ни би било непростимо. Докато преследването на Фалун Гонг, затворниците на съвестта, тибетците, уйгурите и християните продължава и лагерите за задържане се поддържат тайно, има основателна причина да се смята, че принудително отнемане на органи от затворници продължава.

Ситуацията с тайните лагери за задържане и практиките за насилствено отнемане на органи остава обезпокояваща.

 


 

Този уебсайт използва cookies