Китай чигун цигун упражнения

За това, че служители на местния пощенски офис в северната китайска провинция Шанси отварят и конфискуват пощата на 74 годишният Ли Шифу, той завежда съдебно дело, което се гледа на 9 ноември 2015 г. в районен съд. Девет дни по-късно, полицаи обискират дома му и го изпращат в център за задържане без надлежен съдебен процес.

Това, че един 74-годишен пенсионер имал дързостта да упражни своето законно право, се оказва твърде много за Управление 6-10 от североизточната китайска провинция Хъйлундзян.

На 16 ноември, този извънсъдебен, подобен на Гестапо, изпълнителен орган на Китайската комунистическа партия (ККП), издава мемурандум от 4 страници. Те са обозначени като "спешно" и “поверително” (второто по важност ниво за класифицирана информация в Китай) до различни държавни агенции и партийни организации в Хъйлундзян.

Меморандумът подчертава случая на “инатливия практикуващ Фалун Гонг, Ли Шифу и неговия “лицемерен” опит да “използва законови канали за постигането на незаконни цели”, като завеждане на съдебно дело-жалба срещу бившия китайски партиен лидер Дзян Дзъмин.

В меморандума се посочва, че тези, които подават такива жалби, “обявяват открита война” на Партията и Партията трябва “твърдо да противостои на такова развитие” и дори активно да го “пресича още в зародиш.”

Над 3900 Фалун Дафа практикуващи са измъчвани до смърт

Китайски адвокати твърдят обаче, че Хъйлундзянският клон на Управление 6-10, няма законна власт да издава такива заповеди до други партийни организации, докато Ли Шифу е съблюдавал законовите разпоредби. Меморандумът е скорошен пример, как Управление 6-10 се опитва да спре лавинообразната кампания от съдебни дела, подета от практикуващи Фалун Дафа, които използват законa, одобрен от комунистическия режим за да съдят неговият бивш лидер.

Джан Дзанин, преподавател по право в Югоизточния университет в Нандзин и практикуващ адвокат, казва за “Епохални Времена”, че Управление 6-10, като партийна структура, е ограничено да издава заповеди само до партийни членове. Дори тогава, тези заповеди не могат да се прилагат, ако са противоконституционни.

“Така, всяка от техните заповеди или инструкции до съдебните или управляващи институции, няма законово основание и е неконституционна или незаконна”, казва Джан.

Съдебни жалби

Практикуващите Фалун Дафа изпълняват бавни медитативни упражнения и следват принципите истина, доброта, търпение. През юли 1999 г., тогавашният лидер, Дзян Дзъмин, подема жестоко преследване, целейки да унищожи практиката в Китай.

Уебсайтът Minghui.org, който води статистика за преследването, потвърждава, че над 3900 практикуващи са били измъчвани до смърт, въпреки че реалният им брой се предполага да е няколко пъти по-голям, тъй като е много трудно да се получи информация от Китай. Стотици хиляди други практикуващи са все още в затвори, съобщава Minghui.org.

Разследващи твърдят още, че от началото на 2000 г., режимът в Китай е отговорен за насилственото отнемане на органи от десетки хиляди практикуващи Фалун Дафа, които са използвани в изключително печелившия трансплантационен бизнес.

През 2015 г. над 200 000 практикуващи Фалун Дафа подадоха съдебни жалби, призоваващи китайския режим да изправи пред съд Дзян Дзъмин за престъпления срещу човечеството и геноцид. Върховният съд и прокуратурата в Пекин са изпратили обратни уведомления до голям брой от подалите писмени жалби, че техните искания ще бъдат разгледани. Това се случва след законова реформа, приета през май 2015 г., намаляваща ограниченията, при които могат да се разглеждат съдебни жалби.

"Всъщност, да съдиш Дзян или която и да е друга организация, е легално право на всеки китайски гражданин." - казва адвокатът за човешки права Ю Уъншън от кантората си в Пекин.

Този отговор на Пекин показва значителна промяна от предишните практики. През август 1999 г., двама практикуващи Фалун Дафа, Джу Къмин и Уан Дзие, бяха арестувани след подаване на жалба срещу Дзян Дзъмин. Джу Къмин прекарва 5 години в затвор, където е подложен на побои и изтезания, а Уан Дзие умира в затвора.

Реакции на властта в провинцията

Изглежда, че в различните китайски провинции, партийните власти предприемат различно поведение към настоящата вълна от съдебни дела. Някои от тях не закачат ищците, докато в други провинции, като Гансу, Харбин, Шанси и Хъйлундзян, арестуват практикуващите, които са подали жалби, било в пощенските офиси, в сградите на районната прокуратура или в техните домове. Задържани са, също така, и придружаващи ги адвокати за човешки права.

Властите в Хъйлундзян са особено враждебни към практикуващи, подали писмени жалби. Скорошен нашумял случай, замесва Шън Шяоюн, тъща на YouTube-звездата и телевизионен журналист Бен Хеджис, който призова своите фенове да се обаждат по телефона на полицая, отговорен за нейния арест. Тя беше освободена 10 дни по-късно.

Тази твърда позиция в Хъйлундзян не е учудваща. От началото на преследването там са били убити 511 практикуващи Фалун Дафа, според Minghui.org, което е повече от всяка друга провинция. Само в провинциите Хъбей и Шандун има по-голям брой регистрирани случаи на преследване от Хъйлундзян, като общият им брой е 10 502.

Местният клон на Управление 6-10 в Хъйлундзян се опитва да окуражи други партийни структури да участват в преследването на Фалун Дафа, така Управление 6-10 не биха били единствените носещи отговорност, ако един ден преследването бъде прекратено и се потърси сметка за него, казва за “Епохални Времена” Ю Уъншън.

“Всъщност да съдиш Дзян Дзъмин или която и да е друга организация е легално право на всеки китайски гражданин”, казва той.

В интерес на истината, “сега някои органи от силите за сигурност, не са склонни да се намесват в случаите, касаещи Фалун Дафа, защото те знаят, че в бъдеще ще бъдат държани отговорни” за преследването, добавя Ю Уъншън.

Упраление 6-10 в Тиендзин, наскоро издаде заповед подобна на тази в Хъйлундзян, включително идентични изрази като “засилване на борбата срещу фалшивите и прекомерни дела водени от Фалун Дафа”.

Това се чете във вътрешен документ, който “Епохални Времена” успя да получи. Дали опитът на тези регионални клонове на Упраление 6-10 да спрат вълната от съдебни дела е самоинициатива или е заповед, спусната от централата на Китайската комунистическа партия, все още остава неясно.

 


 

Този уебсайт използва cookies