Китай болница лекар

Фалун Гонг напътства своите последователи да бъдат съзнателни, като едновременно с това практикуват истинност, изпитват състрадание към живите същества и практикуват търпение и толерантност към околните в своето ежедневие.

Отчасти свързан с ученията на будизма, Фалун Гонг говори за мир и единство със света. Въпреки това, практикуващите Фалун Гонг са масово преследвани от китайското правителство заради своите религиозни и духовни убеждения.

В Китай живеят най-големият брой практикуващи Фалун Гонг в света. В продължение на последните 16 години тeзи мирни хора систематично стават жертви, заради своите убеждения. Правителството намира тези убеждения за несъвместими с идеологията на режима или просто за необичайни.

Докато много други групи в Китай и по целия свят са атакувани заради това, че следват „необичайни“ убеждения, последователите на Фалун Гонг алармират, че за последното десетилетие преследването срещу групата е поело в доста мрачна посока – собственото им правителство убива последователите на практиката заради органите им.

Органите, продавани на отчаяни хора, най-вече от западния свят, пътуващи до Китай специално заради трансплантация на орган, са насилствено отнемани от т.нар. „затворници на съвестта“ - понятие, което включва практикуващите Фалун Гонг, други културни и религиозни (включително и християнски) групи.

Доклад на ООН по повод обвиненията за отнемане на органи в Китай твърди, че китайските служби за здравеопазване са установили организирана система за отнемане на органи от затворници, на която най-многобройните жертви са практикуващите Фалун Гонг.

„Следователи са докладвали, че представители на няколко трансплантационни центъра в Китай са признали използване на органи от живи практикуващи Фалун Гонг“, се казва също в доклад на ООН. Докладът допълнително подчертава, че жизнено-важни органи като сърца, очни роговици и черни дробове са отнемани систематично.

Докладът на ООН, също адресира и други обвинения за нарушения на човешките права срещу последователи на Фалун Гонг, включително престъпления, директно извършени от правителствените власти, като например изнасилвания на жени, практикуващи Фалун Гонг.

През 2006 г. Дейвид Килгор, защитник на човешките права и бивш член на Камарата на общините в Канада и защитникът на човешките права, Дейвид Матас провеждат първото подробно разследване на отнемането на органи в Китай. Те достигат до извода, че обвиненията срещу китайския режим са достоверни.

„Китай нарушава човешките права по много различни начини. Тези нарушения са хронични и сериозни“, заявяват Килгор и Матас в техния доклад.

Килгор и Матас откриват значително количество доказателства, потвърждаващи обвиненията, че китайското правителство отнема органи от „затворници на съвестта“. Доказателствата включват невиждано кратко време за изчакване за органи, липса на работеща система за доброволно донорство, големите приходи от трансплантациите и установена система за трансплантиране на органи на чужденци. Според Килгор и Матас, през 2006 г. цената за присаждане на жизненоважни органи започва от 130 хиляди долара за сърце и до 170 хиляди долара за бял дроб. След 2006 г. информацията за цените не е публично достъпна, след като здравните институции в Китай, свалят ценоразписите от своите сайтове.

Режимът в Китай поддържа позицията, че системата за отнемане на органи е законна и напълно в рамките на етичните стандарти, очертани от няколко международни организации. След интензивен международен натиск, Китай обеща да преустанови някои видове донорство на органи, включително донорство от затворници, осъдени на смърт. Служители на китайското правителство също така твърдят, че полагат усилия да коригират злоупотребите. Въпреки това, фактът, че от началото на 2015 г. едва 381 донора са предоставили 937 органа, кара много от експертите да се чудят, дали наистина са направени някакви промени.

Смята се, че над 10 000 органа са отнемани от религиозни и политически затворници в Китай всяка година. Много от тези „донори“ са били живи и без упояващи субстанции по-време на операцията за премахване на органите им.

От началото на втората сесия на 114-тия Конгрес на САЩ, много американски граждани призовават своите представители да осъдят злоупотребите в Китай и да окажат допълнителен международен натиск върху китайското правителство.

Двупартийна резолюция (H.R. 343), предложена в Камарата на представителите на САЩ, има за цел да обърне внимание на нарушенията на човешките права в Китай, свързани с отнемането на органи. Резолюцията бе предложена по време на първата сесия на 114-тия конгрес, но все още е блокирана от Юридическата комисия на Камарата, въпреки че поддръжници на резолюцията твърдят, че тя е подкрепена от 140 конгресмени, републиканци и демократи. Подкрепата си са заявили и няколко международни организации, защитаващи религиозните свободи в Китай, група медици борещи се с отнемането на органи и много други.

Всички американци трябва да подкрепят резолюцията и да призоват своите представители в Конгреса, заедно с международните групи за защита на човешките права да заявят своето безпокойство от тези долни действия и да настояват китайското правителство да реформира програмите си за набиране на органи.

 

 


 

Този уебсайт използва cookies