Дзян Дзъмин съсипване Китай

"Ню Тан Дайнъсти Телевижън" (NTDTV) представя серия от репортажи за живота на бившия лидер на Китай Дзян Дзъмин, смятан за отговорен за продължаващите и до днес репресии над духовната практика Фалун Гонг в Китай.
Тема на репортажа:

Съсипването на Китай

През 13-те си години на управление, Дзян Дзъмин ръководи Китай с тежка ръка и корупция. Той докара безпрецедентни кризи и бедствия във всички сфери на обществото.

Преследването на висок растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от Дзян, доведе до изкривено развитие на китайската икономика, която е успешна само привидно.

Китайската икономика бе трансформирана в "експортно-ориентирана". Китай стана зависим от износ и от инвестиции, на цената на висока консумация на енергия, тежко замърсяване на природата и ниска ефективност.

Дзян харесваше празнодумството.

Той обвърза повишенията на местни служители с местния БВП. В резултат на това местните управници фабрикуваха данни за своя БВП. Ревизия на над 670 клона на четирите най-големи китайски търговски банки разкри, че 98% от банките са предавали фалшиви счетоводни отчети.

Половината от икономическата печалба на Китай бе от чуждестранни инвестиции. Повечето от държавните предприятия губеха пари. В края на 1990-те години, когато държавните предприятия са реформирани или фалираха, много работници бяха уволнени. В същото време, активите на тези предприятия бяха разделени между членовете на върхушката на китайската комунистическа партия (ККП) и други групи с финансови интереси.

През 1994 г. става реформата на "данъчното разделяне".

В цял Китай навлиза инвестирането в земя, при което местните власти правят състояние, продавайки земи на фирми за недвижими имоти.

Оттогава инвестирането в земя води до принудително събаряне на недвижимо имущество.

От една страна, еднопартийната диктатура на Дзян поддържаше стабилност с тежка ръка, а от друга, разрешаваше на длъжностни лица на всички нива да се отдадат на разграбването на собствеността на хората.

Така, бюрократите и елитът се превърнаха в мощни финансови групи. Това доведе до необуздана корупция и поляризация на богатството отвъд безопасното ниво. Засили се също така социалната несправедливост.

Според "Синята книга на китайското общество", която представлява анализ на социалните проблеми в Китай, от 1993 г. до 2003 г., броят на груповите протести се увеличава от 10 000 на 60 000, като в тях участват 3,07 милиона души.

Ху Пин, главен редактор на сп. "Пекинска пролет" и политически коментатор, казва: "Тъй като по времето на Дзян икономическите реформи в Китай станаха без предпоставката на политическата реформа, задълбочаването на икономическите реформи не можеше да не доведе до "елитна приватизация". Държавниците използваха реформите, за да приватизират обществената собственост и да присвоят имотите на хората."

Откакто Дзян започна през 1999 г. преследването на практикуващи Фалун Дафа, моралът в китайското общество спадна рязко. Фалшивите продукти и насилието станаха повсеместни.

Дзян насърчи цялото общество да мисли единствено за пари.

Под управлението на Дзян, фалшиви продукти и токсични храни наводниха китайския пазар. Фалшиви цигари, фалшиви лекарства, замърсен ориз и отровно олио потекоха като един безкраен поток. Във Фуян, Анхуей, бебета починаха през 2003 г. от токсично мляко на прах. Кризата на продоволствената безопасност става все по-дълбока.

През 2004 г. проучване на Централната комисия за дисциплинарна инспекция показва, че петте най-корумпирани правителствени департаменти са обществената сигурност, строителството, здравеопазването, образованието и работната сила.

Хората са недоволни от корупцията, като например произволните образователни такси.

Дзян използва цифрите за БВП, за да се хвали със своите "постижения".

Въпреки това, неговото едностранно преследване на растежа на БВП доведе до необратими щети на околната среда в Китай.

През 1999 г. 38% от почвата на Китай е увредена от ерозия. Близо 20% от общата площ на Китай е преоценена. Над 90% от естествените пасища са деградирани. През 2003 г. 90% от реките, преминаващи през градските райони, са замърсени.

Пан Юе, зам.-директор на Службата за опазване на околната среда, казва, че през 2005 г. повече от 300 милиона жители на селските райони нямат безопасна питейна вода; повече от 400 милиона градски жители дишат силно замърсен въздух.

След като Дзян идва на власт, долното течение на Жълтата река (бел. прев. Yellow River) пресъхва почти всяка година. Главният източник на река Яндзъ постепенно пресъхва, особено след изграждането на язовира Трите клисури. 60% от основните притоци на река Яндзъ са замърсени, застрашаващи безопасността на питейната вода на над 500 града.

През 1998 г. водосборният басейн на река Яндзъ причинява наводнението на века. Според официалната вътрешна статистика, засегнатото население е било близо 400 милиона, а около 5000 души са загинали.

Много експерти вярват, че големите загуби се дължат на отказа на Дзян да се отклони потока на водата при наводнението.

Войници бяха изпратени да правят стена и да блокират вълната на наводнението. В резултат на това много войници бяха отнесени от водната стихия.

По същия начин, под девиза "всичко в името на стабилността", Дзян скри за епидемията на ТОРС през 2003 г., в резултат на което болестта се разпространи в близо 30 страни, заразени бяха над 8000 души и починаха 800. Случаите на ТОРС в континентален Китай и Хонконг са 80% от всички случаи в световен мащаб. Реалната цифра е много по-висока.

Коментатори в чужбина смятат, че причинените от Дзян вреди за обществото и Китай като цяло далеч не са свършили. В много от случаите, екологичните вреди доведоха до криза за оцеляване на бъдещите поколения. А преследването на практикуващите Фалун Дафа, които вярват в "Истинност, Доброта Търпение" и за което преследване Дзян е лично отоговорен, продължава и до днес и създава условията за една от най-големите духовни кризи на съвременен Китай.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies