институт Конфуций

В своя коментар във американския вестник Херълд Лидер (Herald-Leader) от 18 декември 2015 г., професор Ърни Янарела при университета Кентъки предоставя стандартната за либералите критика срещу семейство Коук и намеква, че техните дарения по някакъв начин ще им дадат контрол над академичната свобода в колежа.

Както при повечето критики на либералите срещу благотворителната дейност на консерваторите, професорът удобно пренебрегва значителните дарения от заможни ляво-ориентирани бизнесмени, които осигуряват финансирането, лобирането и придвижването на неговите собствени интереси.

Още повече, той пренебрегва факта, че в по-голямата си част именно либералните академици са тези, които задушават свободното слово в университета към който принадлежи, а не малцинството консерватори – негови колеги.

Не на последно място – истинският елемент на двуличие в неговите критики: Янарела участва в комисия за одит при Университетския сенат, който разследва финансирането на института „Конфуций“ във Великобритания.

В статия от 16 декември 2015 г. в Херълд Лидер, комисията на Янарела представя своите заключения, че съществува „уместен баланс“ между желанието на китайското правителство да си създава положителен имидж и официалната му политика да потиска дискусии на противоречиви теми, като статусът на Тайван, Фалун Гонг, Далай Лама и потушаването на демонстрациите на площад Тиенънмън.

Пекин предупреждава университетските професори в Китай да избягват теми свързани със свободата на речта, универсалните ценности, юридическата независимост и грешките на комунистическа партия.

За тези, които все пак продължават да вярват в добрата природа на китайското комунистическо правителство, ето няколко факта за институтите „Конфуций“ по света:

В Пекин мрежата „Конфуций“ докладва пред съвет, който е оглавяван от заместник-премиера Лиу Яндон – бивш ръководител на Работническия департамент на Обединения фронт – институция подсигуряваща, че номинално независимите организации в Китай са лоялни към комунистическата партия.

През 2010 г. шефът на канадската агенция за разузнаване Ричард Фаден докладва, че институтите „Конфуций“ са „ръководени от хора, опериращи извън китайските посолство или консулство“.

През 2014 г. Канадската асоциация на университетските учители призова всички училища да прекъснат връзките си с институтите „Конфуций“.

Също през 2014 г. Американската асоциация на университетските професори публикува доклад, критикуващ модела на институтите „Конфуций“, определяйки го като партньорство „което жертва доброто име на университетите домакини и на академичния персонал“.

През 2009 г. Щатският университет в Северна Каролина е подложен на натиск от института „Конфуций“ да отмени поканата си към Далай Лама.

При откриването на изложба на тибетска фотография при института „Конфиций“ в Университета Мериленд през 2009 г., китайски дипломат публично осъжда Далай Лама.

През 2012 г. Соня Джао, инструктор в института „Конфуций“ упреква канадския колеж Мак Мастър, че „узаконява дискриминация“, заради точка в нейния договор, който ѝ забранява да се идентифицира с Фалун Гонг – духовно движение, обявено за незаконно и преследвано в Пекин от 1999 г.

Мак Мастър приемат упрека и отказват да подновят договора си с института „Конфуций“. Американски университети, като Университета в Чикаго и Щатския университет в Пенсилвания, също са изразили своето безпокойство от дейността на „Конфуций“ и са прекратили взаимоотношенията си през 2014 г.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies