река интервю САЩ

Мирна духовна практика придобива невиждана популярност в Китай и несъзнателно си навлича яростта на Китайската комунистическа партия. Режимът започва репресии и изведнъж десетки милиони китайски граждани се оказват жертви на промиване на съзнанието, изтезания, насилствен труд и дори отнемане на органи.

Историята на това преследване може да порази и дори да развълнува средния човек на улицата – стига да се намери начин стотиците факти и доказателства, заедно с прочувствените разкази на свидетелите, да можеха да се съберат във времето, което средният човек отделя, за да прегледа смартфона си, между другото, или докато чака за нещо.

Двама независими кинематографи са открили идеалната рецепта, за да направят това – 10-минутен документален филм.

Озаглавен „Преследването на Фалун Гонг“, филмът е предоставен за гледане онлайн от 19 януари в Северна Америка. Лентата вече е показана и на няколко филмови фестивали, и предизвиква много позитивни и емоционални реакции, плюс няколко награди.

Двамата създатели на лентата, Матияс Магнасон от Швеция и Паулио Шекспир от Нова Зеландия се срещат в Ню Йорк през 2010 г. и работят заедно по няколко проекта преди да решат да направят документалния филм.

Историята на Фалун Гонг е „толкова недооценена от медиите днес, тя въвлича такъв огромен брой хора, разбити семейства и животи“. Ето затова режисьорът Магнасон споделя в интервю, че „нямало как да ѝ обърне гръб“.

„Досега не е имало късометражен филм за историята на Фалун Гонг – нещо, което хората могат да изгледат, докато пият кафето си или между две срещи“, добавя той. „По-голямата част от хората нямат време да седнат и да гледат документален филм дълъг един час. Така се роди идеята да направим късометражен филм.“

Предизвикателството да създадеш убедителна десетминутна история, която да даде на хората обща представа за цялото преследване, в началото амбицира Магнасон и продуцента Паулио Шекспир. За да постигнат това, те базират филма на интервюта с директни свидетели и оцелели от преследването. Също така вграждат стари, но автентични кадри от Китай.

„Търсихме хора, които са преживели, както представянето и разпространението на Фалун Гонг в Китай, така и преследването по-късно“, разказа Магнасон. „Искахме това да бъде тяхната история, а не на някой 'експерт'.“

Документалният филм е страничен проект - и двамата имат целодневна работа с различен дневен режим. Да съберат двадесетината интервюта плюс допълнителните кадри в цялостна история, се оказва процес на опити и грешки.

„Когато намирахме време да работим над филма, трябваше да си припомняме съдържанието няколко часа преди да започнем да придвижваме историята напред“, разказва Шекспир. Често между две такива работни сесии минавали между две седмици до месец, преди двамата да могат да намерят време, когато едновременно са свободни.

Снимането на интервютата се оказва друго предизвикателство, тъй като много от жертвите, практикуващи Фалун Гонг в САЩ, предпочитали да не застават пред обективите.

“Не един или два са случаите китайски практикуващи Фалун Гонг, живеещи в САЩ, да бъдат заплашвани и физически тормозени заради това, че говорят открито за своите преживявания.” Магнасон допълва, че някои не желаели да застанат пред камерата и от страх да не пострадат техните семейства в Китай. „Потенциално това може да се случи на всеки, тъй като преследването продължава.“

Двамата успяват да интервюират около 20 практикуващи – китайци и западняци, журналисти, експерти, както и представител на Фалун Дафа информационен център, САЩ. Накрая те пресяли 14 от интервютата.

Взимането на интервютата и историите за преследването са едновременно вълнуващо преживяване и източник на вдъхновение.

„От интервютата ние открихме, че практикуващите Фалун Гонг е трябвало само да подпишат декларация, че ще спрат да практикуват, за да се спасят веднага от изтезанията и тормоза“, посочва Шекспир. Често след това обаче, практикуващите са принуждавани да помагат при идеологическото „трансформиране“ на другите затворници. Само след това „те можели да си тръгнат от затвора“.

„Заради това, че тези хора преживяват това, което аз бих определил като медицински чудеса, както и дълбоки духовни промени, те отказват да се обърнат срещу своята съвест и да подпишат, че се отказват от практиката“, допълва продуцентът Шекспир.

За режисьора Магнасон, интервюто с професора по история, Хъ Хайин, е особено запомнящо се. За това, че практикува Фалун Гонг, неговите майка, сестра и по-малък брат са арестувани и поставени в затвори или трудови лагери.

„Накратко, моето семейство беше разкъсано на парчета“, разказва Хъ Хайин във филма. „Това ме накара и аз да се чувствам разкъсан отвътре.“

Не веднъж стихиите помагат на двамата да създадат непредвидени живописни кадри.

Огромна снежна буря се разразява над Манхатън, когато Шекспир снима оцелелия от трудовите лагери в Китай, Ху Джимин на разходка из града. В река Хъдсън плуват големи парчета лед, когато той снима Пан Чи, практикуваща подложена на тежки изпитания в печално известния трудов лагер Масандзя. Според Шекспир, парчетата лед добавят допълнително чувство за студенина към разказа за преживяното от Пан Чи.

След като лентата е завършена през 2015 г., двамата я показват на малки групи, за да видят реакцията на публиката. „Хората се просълзяваха, историята ги докосна“, си припомня Магнасон.

Насърчени, те представят филма на няколко фестивала, където печелят сребърна награда на „Spotlight Documentary Film Awards“ за 2015 г. и Отличие за режисьор на кратък документален филм на Международния кинематографичен филмов фестивал в Лос Анжелис 2015 г.

Магносон казва, че целта за създаването на филма е да „даде на всички тези хора, които нямат навика да гледат пълнометражни документални филми, бърз обобщен поглед върху едновременно една от най-катастрофалните и най-премълчавани истории на нашето време“. Той добавя: „Това е една от най-важните истории в света в момента.“

Филма „Преследването на Фалун Гонг“ може да бъде изгледан на ept.ms/SmallDocumentary.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies