Cisco Сиско

"Електроник Фронтиър Фондейшън", водеща неправителствена организация, защитаваща гражданските свободи в дигиталния свят, настоява за подновяване на съдебния процес срещу Сиско Системс (Cisco Systems) за нарушаване на човешките права в Китай. Организацията подаде документи пред апелативния съд на САЩ на 11 януари т.г.

Последователи на Фалун Гонг, духовна практика преследвана в Китай, първи подават жалба срещу компанията през 2011 г., но Окръжният регионален съд в Калифорния я отхвърля през 2014 г. Следващата инстанция – Федералният апелативен съд обмисля отмяна на решението.

“Ние приветстваме ролята на технологичните компании при разпространението на ползите от цифровата ера по целия свят”, пише "Електроник Фронтиър Фондейшън" в документите, подадени до апелативния съд.

„Ние смятаме за неуместно да държим технологични компании отговорни за нарушаване на международните закони, базирайки се единствено на факта, че същите компании са предоставяли технологии с обща или двустранна употреба на правителства или други, които злоупотребяват с тях, за да извършват нарушения на човешките права“, продължава документът.

„Въпреки това, смятаме за важно да държим компаниите отговорни, когато те съзнателно изграждат и предоставят пълна поддръжка на специализирани технологии, които имат ясно предназначение да бъдат използвани за нарушения на човешките права.“

Съучастничеството на Сиско

“Ищците са представили твърдения и факти, които в случаи, че бъдат потвърдени, ще придадат достатъчно тежест, за да бъде търсена отговорност от Сиско за специализираната разработка на „Златен щит“ (известен още като „Великата Интернет стена“)“.

При прекратяването на случая срещу Сиско, регионалният Федерален съд излиза със становището, че пострадалите последователи на Фалун Гонг не са предоставили достатъчно доказателства на твърденията, че Сиско са знаели, че специализираните възможности на „Златен щит“, които правят възможно идентифицирането и задържането на практикуващи Фалун Гонг, ще доведат до изтезания на жертвите.

"Електроник Фронтиър Фондейшън" оспорва решението на съда

“Смятаме, че Окръжният съд е сгрешил в преценката си. Жалбата съдържа твърдения, че Сиско са проектирали и персонализирали своите продукти, знаейки, че разработките на компанията ще бъдат използвани за злоупотреби с човешките права”, каза София Коуп, адвокат на "Електроник Фронтиър Фондейшън".

“След като Сиско подписва договора да работи върху „Златен щит“, те създават специализирани технологии срещу последователите на Фалун Гонг“, заяви тя за "TechNewsWorld". „Ние смятаме, че фактите показват, че Сиско напълно разбира и планирано, и целенасочено изгражда "Златен Щит" за осъществяване на преследването на Фалун Гонг.“

По време на съдебните действия, Сиско отрича да има вина.

“Винаги сме поддържали мнението, че няма база за обвиненията срещу Сиско и делото е безпочвено. Ние не персонализираме нашите продукти по начин, който може да спомогне за използването им за прилагане на цензура или репресии. Областният съд с право прекрати делото“, заяви говорителят на компанията Робин Блум за "TechNewsWorld".

Сиско не е единствената американска високотехнологична компания, обвинена в подпомагане на авторитарни режими, които нарушават човешките права. Blue Coat например бе обвинена, че е предоставяла софтуер за наблюдение на Интернет, използван за потушаването на опозицията в Сирия.

Оказа се, че двама души и три компании нелегално продават продуктите на Blue Coat на Сирия. Департаментът на търговията на САЩ миналата година преустанови лиценза за износ на всички замесени.

Смразяващ ефект

„Би било неуместно да преследваме технологични компании заради използването на техните продукти“, заяви Ричард Стейнон, главен анализатор при IT Harvest. „Това е като да преследваме производителите на оръжия, когато те са използвани да нараняват хора.“

Валидността на делото срещу Сиско се основава на степента, до която компанията е била наясно с намеренията на режима в Китай, докато е работила по „Златен щит“.

„За мен всичко опира до това: доколко Сиско е играла ролята на съучастник при проектирането и конфигурирането на „Великата Интернет стена“, подчерта Стейнън за "TechNewsWorld".

„Управлението на нито една компания не трябва да върши зло или да позволява да бъде извършвано зло“, каза той „но, тези въпроси могат да има ненужно ограничителен ефект върху бизнеса на компании, които продават на страни, известни с нарушаването на човешките права.“

Според Информационен Център Фалун Дафа, Китайският Интернет се превръща в „полицейска Интернет мрежа" благодарение на американската компания Сиско, която разработва и продава продукти за Интернет наблюдение на китайското Бюро за обществена сигурност. Тези продукти служат за локализиране на практикуващи Фалун Гонг и други политически дисиденти. Те са част от мултимилиардния проект „Златен щит", предназначен да създаде цифрова мрежа за разпознаване на лични документи и Интернет наблюдение.

„Сиско Системс“ (Cisco Systems, Inc.), по-често съкратено като „Сиско“, е американска транснационална компания, с централен офис в Сан Хосе, Калифорния. Проектира и продава електроника за потребители, мрежови, комуникационни и гласови технологии и услуги. Компанията е сред най-големите производители на телекомуникационни съоръжения в световен мащаб, като голяма част от маршрутизиращото оборудване, което се използва в Интернет, днес се произвежда от Сиско. Основана е през 1984 г. в Сан Франциско, Калифорния (от където произлиза името, както и логото на компанията, изобразяващо известния мост Голдън Гейт).

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies