Китай корупция съд

Антикорупционната кампания на лидера на Китайската комунистическа партия (ККП) Си Дзинпин навлиза в четвъртата си година. Десетки хиляди служители на ККП са разследвани и няколко от най-влиятелните мъже в страната бяха арестувани и осъдени. На 12 януари първият високопоставен служител за тази година бе осъден и изпратен в затвора.

Новините за осъждането на бившия заместник-министър на обществената сигурност Ли Дуншън в западните медии бяха концентрирани върху 15-годишната присъда, определена, заради приемане на подкупи. Отразяването на съдебния процес в Китай обаче, разкрива нещо много повече, показвайки индикации, че сегашното управление смята преследването на Фалун Гонг като нещо, организирано от фракцията в ККП, лоялна на бившия главен секретар Дзян Дзъмин.

От самото начало, обвиненията срещу Ли Дуншън за корупция са свързани с неговата роля в преследването на Фалун Гонг.

През декември 2013 г., когато официалният сайт на Централната комисия за инспекция на дисциплината обяви началото на разследването срещу Ли Дуншън, той цитира три от постовете, които държи: вицепрезидент на Централната ръководна група за предотвратяване и справяне с проблеми с култовете; ръководител на службата на Централната ръководна група, още известна като "Управление 6-10"; заместник-министър на обществената сигурност.

Това е първият път, в който китайските власти официално признават съществуването на Ръководната група и Управление 6-10, което бе създадено на 10 юни 1999 г. от тогавашния партиен лидер Дзян Дзъмин, с цел унищожение на духовната практика Фалун Гонг. Намесването на името на тази тайна организация е ясен знак, че истинското престъпление на Ли Дуншън е свързано с Ръководната група и Управление 6-10.

Когато Ли Дуншън бе осъден, новинарската агенция Синхуа спомена единствено поста му на заместник-министър на обществената сигурност. В същия ден обаче, бизнес списанието „Цайсин“ свърза престъпленията на Ли Дуншън с ролята му в преследването на Фалун Гонг.

„Цайсин“ играе специална роля в Китай през последните три години. Медията често публикува новини, които изглежда, излизат директно от високите етажи на партията. Като се има предвид сензационните новини, свързани с антикорупционната кампания, които медията разгласява преди другите, повечето смятат, че списанието има тесни връзки с ръководителя на тези антикорупционните усилия – Уан Чишан. Носят се слухове, че „Цайсин“ има тесни връзки със самия лидер на партията Си Дзинпин.

„Цайсин“ публикува материал, озаглавен „Довереният помощник на Джоу Юнкан и бивш заместник-министър на обществената сигурност Ли Дуншън осъден на 15 години“. През 2009 г., Ли беше повишен до шеф на Управление 6-10 и заместник-председател на Ръководната група, както и до позицията на заместник-министър на обществената сигурност. Един параграф свързва двата поста на Ли с преследването на Фалун Гонг, като заявява, че Ли е формално повишен до високопоставен служител на министерско ниво и се превръща в „Острото оръжие на Джоу Юнкан“ през октомври 2009 г.

Фразата „острото оръжие на Джоу Юнкан“ е много интересна. Преследването, ръководено от Ли не е оторизирано от никой закон. Вместо това то е политическа кампания на партията. Когато Ли Дуншън заема поста в Ръководната група и Управление 6-10, той би трябвало да се смята за оръжие на партията, а не на Джоу Юнкан.

Когато Дзян Дзъмин започва кампанията срещу Фалун Гонг, той е върховният лидер на партията и партията като цяло подема преследването. По време на този период, Дзян и партията са едно и също нещо. Хората в управлението на партията, които не се включват активно в преследването са по-скоро изключение и само представляват себе си, а не партията.

Когато Дзян Дзъмин частично се оттегля през 2002 г., а през 2004 г. се оттегля напълно, в управлението на партията се случват едва доловими промени – властта на главния секретар на партията е ограничена, за сметка на другите партийни лидери, които получават повече автономия. Това дава на Дзян Дзъмин продължително влияние върху посоката на партията. Броят на членовете на постоянната комисия на Политбюро – най-мощната институция в Китай, също нараства до девет. Добавянето на още членове, както и на специално назначени служители, лоялни към Дзян Дзъмин, осигуряват на Дзян значително влияние върху политиката на страната.

В допълнение на нарастването на местата в Политбюро, всеки член от комисията, получава пълен контрол над собствената си юрисдикция, без другите членове да имат право на вето върху решенията на другите. Луо Ган и Джоу Юнкан, който заема поста на Луо през 2007 г., са членовете на Постоянната комисия, натоварени да осъществяват преследването на Фалун Гонг. Новите правила в комисията дават на двамата значителна свобода на действие.

Скритото съобщение в израза „острото оръжие на Джоу Юнкан“ в материала на „Цайсин“, намеква, че Ху Дзинтао и Уън Дзябао – върховните лидери на страната, наследили Дзян не са отговорни за преследването.

Конспирация

През юни 2015 г. Джоу Юнкан е осъден на доживотен затвор за три престъпления: получаване на подкупи, злоупотреба с власт и разкриване на държавни тайни. Тези обвинения пропускат неговите най-тежки престъпления. Провиненията му могат да бъдат разделени поне на три групи: корупция, заговор срещу Си Дзинпин и преследването на Фалун Гонг и други религиозни групи.

Статията на „Цайсин“ свързва преследването и корупционната дейност на Ли Дуншън с Джоу Юнкан. Това може би означава, че „Цайсин“ смята Ли за част от заговора на Джоу.

През юни 2012 г. Блумбърг публикува просторен материал за богатствата на семейството на Си Дзинпин – предполагаемият наследник на Ху Дзинтао начело на Китай по това време. Такъв вид публикации се вземат много сериозно от лидерите на комунистическата партия, тъй като те смятат, че изтичането на подобна информация заплашва способността им да упражняват властта си.

Материалът в Блумбърг може да се смята като директна атака срещу Си. Китайските анализатори са на мнение, че Блумбърг биха срещнали сериозни трудности да съберат информацията за статията без помощта на вътрешен за китайското управление източник. Много от запознатите смятат, че материалът е част от заговора на фракцията на Дзян срещу Си.

Веднага след разгласяването през декември 2013 г., че Ли е подложен на разследване, базираният в Хонг Конг „Apple Daily“ пише, че журналистът Гао Ю, който в момента е в затвора, е заявил пред „Apple Daily“, че източникът на информация за богатствата на Си Дзинпин може да се проследи до Управление 6-10. Друг източник информира „Apple Daily“, че информация за богатствата на семействата и на много други на високопоставени служители са предоставени от Управление 6-10. Семейството на Джоу Юнкан обаче не било споменато.

Вътрешни източници от комунистическата партия говорят, че членовете на фракцията на Дзян планирали да изместят Си, след като поеме властта. Този опит за преврат е предотвратен, но опитите за подкопаване на властта на Си не спират. Ако информацията от „Apple Daily“ е истина, Ли Дуншън и ръководеното от него Управление 6-10 са станали оръжието, използвано в борбата на Джоу и фракцията на Дзян срещу Си.

Изненадващо повишение

Когато статията в „Цайсин“ разисква връзката между Ли и Джоу, тя споменава за неочакваното повишение на Ли до поста заместник-министър на обществената сигурност през октомври 2009 г. Ли е без юридическо образование и без опит в сферата. „Цайсин“ не предоставят обяснение за повишението на Ли през 2009 г., тъй като нито на тях, нито на която и да е друга медия е разрешено да разкрие истинските причини.

По документи, Ли няма съответния опит за позицията на заместник-министър на Обществената сигурност. Ли е работил в различни отдели на пропагандната машина на партията през 90-те години на миналия век. Именно Управление 6-10 е липсващата връзка между двата му поста в пропагандата и обществената сигурност.

През юни 1999 г. Ли Дуншън става заместник-ръководител на новосъздаденото Управление 6-10, докато е и заместник-директор на Централната китайска телевизия (CCTV). Той ръководи промиването на съзнанието и пропагандата срещу Фалун Гонг. През януари 2001 г. шефът на Ли, Луо Ган организира инсценирано самозапалване на Тиенанмън в опит да разруши репутацията на Фалун Гонг. Ли оркестрира пропагандата, свързана с инцидента, за да предизвика омраза към практикуващите Фалун Гонг.

По това време, Ли е заместник-директор на Държавната администрация за радио, филми и телевизия – организацията, която управлява CCTV и другите партийни държавни медии. Скоро е повишен до заместник-директор на Централия отдел за пропаганда, като същевременно запазва позицията на заместник директор на Управление 6-10.

През октомври 2009 г., Лиу Дзин – тогавашният ръководител на Управление 6-10 е на път да се пенсионира. Дори в партията не е лесно да му се намери наследник, който да е едновременно достатъчно безскрупулен да поеме поста и да се справя добре с работата, и да е някой, на когото Джоу Юнкан може да се довери.

Ли Дуншън държи поста 10 години. Той е печално известен със своята алчност (приемане на подкупи), своята корумпираност (изпълнява ролята на сводник, който свързва жените, водещи в CCTV с Джоу Юнкан и другите корумпирани лидери) и своята безмилостност (лично изтезава тези, които отказват да им бъде промивано съзнанието). С тези качества, той е човекът, на който Джоу може да се довери и остава единственият и най-добър кандидат.

След 2004 г. режимът променя своята стратегия срещу Фалун Гонг. Преследването се провежда тайно, за да се избегне международната критика заради нарушаване на човешките права. Пропагандата срещу Фалун Гонг вече не е приоритет и тайното провеждане на репресиите остава водещият метод. Като ръководител на пропагандата, Ли не може да издава заповеди на силовите структури. Ето защо е назначен да ръководи полицейските сили, поемайки позиция в област, в която той няма опит.

Според информация, публикувана в Синхуа, Ли Дуншън започва да злоупотребява с властта си в своя полза и в полза на своето семейство от 1996 г. От 2008 г. до 2013 г. взема подкупи в обем на 20 милиона юана (5.8 милиона лева). Тъй като пропагандата и публичната сигурност са напълно различни, трудно е да си представим, че Ли може да използва своите предишни връзки, свързани с корупцията, на новия си пост. Въпреки това, според съда, корупционните му действия започват преди да бъде назначен за заместник-министър на Обществената сигурност през 2009 г.

Единствено позицията му в Управление 6-10 свързва двата му поста. Това също говори, че корупционната дейност на Ли Дуншън не е била разследвана преди Си Дзинпин да поеме властта заради позицията му в Управление 6-10 и ролята в преследването на Фалун Гонг.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies