Първа централна болница в Тиендзин, Китай

До 2006 г. д-р Шън Джунян е извършил над 1600 трансплантации на черни дробове в Първа централна болница в Тиендзин, според информация в китайска медия. Той е завеждащ на отдела за трансплантации, който наскоро се сдоби с нова сграда, щедро финансирана от местната управа. Шън е патентовал собствена хирургическа техника за перфузия и изваждане, заради което официален сайт за трансплантации го определя като „великият пионер на трансплантационната хирургия“ в Китай.

Покрай хвалебствията в китайската преса на животоспасяващите операции, извършени от хирурзите, въпросът за източника на органите, често остава незасегнат. Ясно е, че кариерата на д-р Шън е изградена върху планина от трупове. Истинският въпрос е откъде точно са органите.

Официалното становище е, че органите са от екзекутирани затворници. За да бъде това твърдение правдоподобно, е необходимо броят на екзекуциите да се доближава до броя на извършените операции. В Тиендзин се падат около 40 екзекуции годишно – изчислено на база на общия брой на екзекуции в Китай спрямо населението на града.

В Първа централна болница на Тиендзин броят на трансплантациите е невиждано висок.

Официалните данни от болницата са оскъдни, но изтекла информация сочи, че Първа централна болница – една от най-заетите и най-известните в страната, радваща се на широка поддръжка от страна на управлението, е трансплантирала много пъти повече органи, отколкото е броят на органите от екзекутирани затворници. Освен това изглежда, че данните за броя на трансплантациите са няколкократно занижени.

При подробно проучване на дейностите на болниците, базирано на налични документи, „Епохални времена“ откриха достатъчно доказателства, които да хвърлят сянка на съмнение и дори да оборят официалната позиция за източника на органите в Китай. Всичко това е основано просто на броя на извършените трансплантации – те са твърде много.

Проблем за Китай

Голямата част от органите в Първа централна болница, както и в преобладаващия брой болници в страната, не е възможно да идват от екзекутирани затворници. Източникът им не може да бъде и от доброволни донори, тъй като изграждането на системата за донорство е в началните си стадии.

Това неизбежно повдига друг въпрос, който китайските власти намират за особено неприятен и който досега не е бил адресиран: от къде всъщност идват органите? Кой е тайният източник на органи, който през 2000 г. изведнъж става основата за растежа на трансплантациите в Китай.

С години, защитниците на човешките права твърдят, че затворниците - последователи на преследваната в Китай практика Фалун Дафа - са най-вероятният източник на органи. Явните несъответствия в Тиендзин, заедно с различни други косвени доказателства, добавят тежест и неотложност към тези твърдения.

Проблемът често е заобикалян от светилата на международната медицинска общност. Косвените доказателства, подкрепящи твърдението за организирани масови убийства на затворници на съвестта, използвайки инструментите на медицината с цел печалба, извършвано от най-многобройната нация в света, продължават да растат. С тях нараства и недоволството от бездействието от страна на лекарите.

Към края на 90-те на миналия век, кариерата на Шън Джунян, хирург по чернодробна трансплантация, е в застой. Трансплантационната индустрия в Китай е слабо развита, операциите са рисковани, доброволните участници са малко, а доставките от органи са ограничени.

През май 1994 г., за първи път в Тиендзин, Шън извършва първата чернодробна трансплантация, след като убеждава 37 годишен имигрант, страдащ от цироза, да се подложи на трансплантация. По това време тези операции са безплатни, основно заради ниския процент на успеваемост.

Няколко години минават без забележителна промяна. През 1998 г. Шен се завръща от Япония, където защитава докторантура. След завръщането си, той използва собствените си пари (сто хиляди юана или около 15 хиляди долара), за да открие малко отделение за трансплантации в Първа централна болница в Тиендзин.

Първоначално нещата тръгват бавно: до края на 1998 г. новосформираното отделение извършва едва 7 операции. През следващата те нарастват на 24.

През 2000 г. нещата неочаквано бързо се променят, след като се появява нов източник на органи. През следващото десетилетие бизнесът на Шън процъфтява.

В Тиендзин, цифрите стремително растат: 209 трансплантации до януари 2002 г. До края на 2003 г. броят достига до хиляда, според информация на Enorth Netnews, официалната медия на Областното управление на Тиендзин.

Успехите на Първа централна болница отразяват случващото се в китайската система за трансплантации: действията ѝ са непрозрачни; съществуват неясни връзки с военните сили; доставката на органи е редовна и необяснима, факт сочещ за наличност на голям брой донори, чакащи да бъдат „използвани“; хирургически техники, които предполагат отнемане на органи от живи донори.

Най-значимият момент за разрастването на Първа централна болница в Тиендзин – ясен знак за увереност в продължителната и изобилна доставка на органи, е инвестицията на стойност 130 милиона юана (35,7 милиона лева) през декември 2003 г. от Областното здравно бюро в Тиендзин за построяването на 17-етажна сграда за трансплантации.

Наричана Ориенталски център за трансплантации, с капацитет от 500 легла и обща площ от 360 хиляди квадратни метра, сградата се превръща в „общ център за трансплантации, способен да извършва присаждане на черен дроб, бъбрек, панкреас, кости, кожа, коса, стволови клетки, сърце, бял дроб, роговица и гърло“, според „Enorth Netnews“.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies