губернатор служител Китай

Пред съда в Китай бе изправен поредният високопоставен служител от фракцията на бившия генерален секретар Дзян Дзъмин.

В междинна съдебна инстанция в град Гуанджоу, на 27 януари 2016 г., се проведе съдебно заседание по делото на бившия заместник-губернатор на провинция Хайнан, Тан Ли. На процеса обаче, не бяха разкрити всичките му престъпления.

Както беше съобщено от Централната Китайска Телевизия (CCTV), прокурорът обвини Тан в корупция, особено при вземането на подкупи от 2001 г. до 2014 г. в размер на 86,25 милиона юана (23,5 милиона лева). По време на процеса Тан призна вината си и се разкая. Присъда все още не е издадена.

Преди това, до 2009 г., китайски блогъри многократно отбелязват, че Тан повече от 30 години е работил в провинция Съчуан, и от началото на получаването на подкупите до следствието, той непрекъснато се е издигал в службата си.

Тан е арестуван през 2014 г. Местните китайски медии тогава съобщиха, че Тан е свързан със съдебните дела на Джоу Юнкан, бившият министър на вътрешна сигурност.

Само няколко месеца преди ареста на Тан се съобщи за разследването на Лю Хан - милиардер от провинция Юннан и собственик на една от най-големите фирми за обработка на желязна руда в света.

Лю е екзекутиран по обвинение в рекет, убийства, трафик на оръжие и създаване на мафиотски структури.

Лю е бил едно от доверените лица на Джоу Юнкан.

Китайското списание „Цайсин“ съобщи, че по случая на Лю са арестувани най-малко петима високопоставени служители, включително Тан Ли.

В статията се дават някои подробности за тяхното сътрудничество. По-специално се отбелязва, че през 2005 г. Лю Хан е подарил слонова кост на стойност няколко стотици хиляди юана, както и нефритови обръчи и други ценни подаръци на Тан, който тогава е заемал поста на председател на партийния комитет на град Миенян.

Премълчани престъпления

Обявените в съда престъпления, като корупция и подкупи, не са най-тежките престъпления на Тан Ли. Той е виновен за незаконни арести и убийства на стотици хора.

Тан Ли е заемал длъжността ръководител на пропагандата на комунистическата партия в град Чънду и председател на комунистическата партия на град Гуанан в провинция Съчуан.

В тези градове Тан активно е сътрудничил на Джоу Юнкан. Джоу, по това време, е бил председател на регионалната комисия на провинция Съчуан и Тан му е помагал в реализация на политиката на генералния секретар на партията тогава, Дзян Дзъмин. Тази политика била насочена към преследване на привържениците на духовната система Фалун Гонг (Фалун Дафа.)

В един от докладите на Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (СОРПФГ) се казва, че под непосредственото ръководство на Тан са били арестувани няколко десетки привърженици на Фалун Гонг и изпратени в трудови лагери.

Освен това, под негов личен контрол, в няколко китайски града са били оборудвани много неофициални места за задържане, наречени „класове за промиване на съзнанието“. През тези класове са преминали стотици привърженици на Фалун Дафа, много от които са били измъчвани до смърт или осакатени в резултат на изтезанията.

В доклада се отбелязва, че именно благодарение на активното участие в репресиите, Тан Ли бързо се е придвижил по стълбата на йерархията, както и всички останали служители, замесени в това преследване. Те са от специална група с високи привилегии.

Тази група - една от двете ключови фракции в китайската комунистическа партия (ККП), е известна като „фракцията на кървавите ръце“, заради нейното постоянно и засилено участие в преследването на духовната система Фалун Гонг. Джоу Юнкан е неин най-висш член.

Юнкан е арестуван преди две години, а през 2015 г. е осъден на доживотен затвор.

Сега, против Дзян Дзъмин са подадени повече от 200 хиляди съдебни иска от привърженици на Фалун Дафа и техни роднини. Те обвиняват бившия генерален секретар на китайската комунистическа партия в геноцид и престъпления срещу човечеството.

От идването си на власт през 2012 г. до сега, настоящият генерален секретар, Си Дзинпин, провежда под прикритие ожесточена борба с фракцията на Дзян Дзъмин.

Си елиминира влиянието на своя политически опонент чрез използване на антикорупционна кампания, в хода на която вече са арестувани много протежета на Дзян в ръководството на Комунистическата партия и правителството.

 


 

Този уебсайт използва cookies