протест апел посолство

Дузина многоуважавани следователи, учени и правителствени служители от цял свят твърдят, че китайското правителство насилствено отнема органи от групи хора, смятани за политически или културни врагове на режима в Китай, въпреки че звучи трудно за вярване.

Не е тайна, че органи за трансплантация се намират трудно, както в Китай, така и по целия свят. Според експертите, разполагайки с десетки хиляди здрави китайци, хвърлени зад решетките заради всякакви видове абсурдни причини, китайското правителство използва тези хора, за да запълни все по-голямото търсене на органи, както за местни пациенти, така и за хора от запад, пътуващи до Китай, специално за такъв вид операция.

Широко известен е фактът, че от дълги години китайското правителство позволява така наречените „дарения на органи“ от затворници, особено от осъдени на смърт. Лидерите на международната медицинска общност, правителствени служители и организации активно протестират срещу тази практиката, смятайки, че затворниците нямат необходимата свобода, за да направят такъв избор.

Тъй като исторически Китай е предоставял много малко данни за затворническата популация или за отношенията към затворниците като цяло, много активисти за човешки права смятат, че е възможно Китай да принуждава затворниците да „даряват“ своите органи.

Много групи китайски дисиденти, включително членове на християнски църкви, тибетци и особено последователи на Фалун Гонг, мирно духовно движение, създадено през 1992 г., отправят обвинения срещу режима за изключителни злоупотреби, включително насилствено отнемане на органи, датиращо от 90-те години на миналия век.

Независимите разследвания на Итън Гутман (автор на „Клането: Масови убийства, отнемане на органи и тайното решение на Китай на проблема с дисидентите“), Дейвид Килгор (активист за човешки права и бивш член на Канадската камара на общините), документалистът Кен Стоун разкриват, че твърденията на китайските дисидентски групи (като Фалун Гонг), са верни, въпреки че реалният размер на проблема е трудно да бъде преценен, заради липсата на прозрачност в Китай.

„Известно е, че китайските хирурзи извършват процедурата по отнемането на органите от политически затворници и понякога „донорите“ все още са живи по време на процеса – именно операцията води до смъртта им“, каза Катрина Брамстедт в интервю. Брамстедт е професор в университета Бонд в Австралия, която открито критикува практиката на отнемане на органи от затворници.

На въпроса кои точно са тези затворници и дали практиката е насочено към специфични групи, тя отговаря: „Те са затворници на съвестта – хора, които поддържат убеждения, противоречащи на тези на режима – в това число религиозни или философски.“

През декември 2014 г. китайското правителство оповести, че ще преустанови използването на органи от затворници, които са били екзекутирани. Неправителствената американска организация "Лекари срещу насилствено отнемане на органи" посочва обаче, че в следващата година броят на дарените органи в Китай е нараснал, което изглежда неправдоподобно, ако използването на „дарения“ от затворници наистина е преустановено. Китай все още отказва да се ангажира с прекратяването на отнемането на органи от затворници на съвестта, като християни и последователи на Фалун Гонг.

Брамстедт смята, че е невъзможно да съществува наистина „доброволно“ донорство, когато става въпрос за затворници, „тъй като не са на свобода и са под принудата, властта, влиянието и контрола на правителството“, смята тя.

Други експерти вярват, че затворниците трябва да имат правото свободно да избират да дарят своите органи, при условие, че правителството защитава човешките права и независими групи наблюдатели могат да извършват разследвания, с които да подсигурят спазването на човешките права. Китай не отговаря на нито едно от двете условия.

Според доклада от 2007 г. на Дейвид Матас и Дейвид Килгор, озаглавен „Кървава реколта“, през 2006 г. сайтът на Помощния център към Китайската международна мрежа за трансплантации посочва огромни суми за извършване на трансплантации в страната – от 98 до 130 хиляди долара за черен дроб и от 150 до 170 хиляди долара за бял дроб. Тези суми са доста сериозна причина китайските служители да продължават неетичната практика.

Лидерите на САЩ трябва да заемат ясна позиция пред Китай, настоявайки, че използването на органи от затворници в настоящия си вид е неетично и не може да бъде толерирано при никакви обстоятелства. Без постоянен натиск от страна на САЩ, други държави и международни организации, малко вероятно е хуманитарната криза да бъде разрешена.

Автори:Джаклин Коурли и Джъстин Хаскинс

Джаклин Коурли е член на програмата за неврологична хирургия в медицинския център към университета Дюк и член на подразделението на Дюк за глобална неврохирургия и невронаука. Джъстин Хаскинс пише за обществената политика на Северна Каролина.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies