Зейд Раад Ал-Хюсеин

Длъжностни лица на китайските власти отхвърлят критиките на ООН за нарушения на човешките права в Китай, но обикновените китайци са съгласни с ООН.

Върховният комисар на ООН по правата на човека, Зейд Раад Ал-Хюсеин, нарече арестите на адвокати и сплашването на дисидентите и профсъюзните водачи в Китай "много тревожна тенденция" в свое изявление на 16 февруари т.г.

"Гражданските активисти - от адвокати и журналисти до членовете на неправителствени организации, имат право да изпълняват своята работа. Задължението на властите е, да ги подкрепят и защитават" - каза Ал-Хюсеин.

Повече от 300 адвокати, юристи и граждански активисти са задържани или арестувани от китайските органи на обществената сигурност от месец юли 2015 г.

На един от най-известните адвокати в Китай, Уан Ю, е предявено обвинение - "подривна дейност срещу държавната власт" през януари 2016 г. Ал-Хюсеин поиска незабавното му освобождаване.

В отговор, представителите на Китай в ООН публикуваха изявление, в което назовават думите на Ал-Хюсеин "безотговорни" и "предубедени." Те заявиха, че арестуваните са участвали в незаконни дейности и това няма нищо общо с ограничаването на правата и свободите.

"Призоваваме Ал-Хюсеин да разгледа „обективно, рационално и изчерпателно“ ситуацията с човешките права в Китай" - се казва в изявлението им.

Критиката на Китай към ООН не свършва дотук. На следващия ден, по време на официалната пресконференция, говорителят на китайското външно министерство, Хун Лей, нарече критиката на Ал-Хюсеин "неприемлива и непрофесионална". "Китай е страна с принципи на правова държава и всички са равни пред закона" - добави Хун.

Въпреки това коментарите на говорителя на външното министерство на Китай бяха критикувани в изявленията на интернет потребителите. В китайския аналог на Туитър -социалната мрежа Сина Уейбо един потребител нарече Хун "циничен".

Много хора в коментарите си атакуват ООН за "намеса" във вътрешните работи на Китай.

Но имайки предвид, че те повтарят точно официалната позиция на китайските власти, е много трудно да се определи кой от тях е реален потребител, и кой - наемен коментатор.

Наемните коментатори са известни в Китай като "партията на 50-те цента". Те пишат в социалните мрежи коментари в подкрепа на официалната политика на Китай и ругаят критиците на Комунистическата партия. За всеки коментар те получават по 50 цента.

"Ние имаме ли права?" - задава въпрос интернет потребител от Пекин.

"Ако у нас се зачитат човешките права, нима партията още ще е на власт?" - с този въпрос, потребител от китайския автономен район Нинся, под името Аспирин Аасипилин, отговаря на предишния въпрос.

Лаконичният коментар "Подкрепям ООН" в страницата на ООН в Сина Уейбо набра много харесвания. 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies