Дейвид Боуи музикант рокендрол

Дейвид Боуи бе не само един от най-великите музиканти на нашето време, но и подкрепяше и водеше кампания за човешки права по света. Въпреки че почина на 10 януари тази година, той ще остане в историята на музиката и арт средите за вечни времена.

През 2002 г. проучване на Би Би Си за 100-те най-велики британци поставя Боуи под номер 29. През 2004 г. списанието „Ролинг Стоун“ го класира на 39-то място в списъка си на 100-те най-големи артисти за всички времена. През цялата си кариера, той е продал около 140 милиона копия в целия свят. В Обединеното кралство той е носител на девет платинени албума, единадесет Златни и осем Сребърни. В САЩ пет платинени и седем златни. През 1996 г. Боуи е приет в Залата на славата на рокендрола.

Звездата научава за преследването на последователите на медитатитвната практика Фалун Гонг (или известна още като Фалун Дафа) в Китай от дългогодишния си колега – световноизвестният барабанист Стърлинг Кембъл, и веднага се обявява против преследването на практиката.

В продължение на 16 години, китайският комунистически режим води безпрецедентна война срещу собствения си народ. От 20 юли 1999 г. насам около 100 милиона души или всеки тринадесети китаeц, се явява цел на преследване и репресии, свързани с медитативната практика Фалун Гонг. Това е традиционна китайска практика за самоусъвършенстване, която се състои от пет чигонг-упражнения и философия, базирана на принципите „Истинност, Доброта, Търпение”. Фалун Гонг няма политически цели, но е нарочен от комунистическите лидери още през 1999 г., когато според направено проучване се оказва, че последователите му са почти два пъти повече от членовете на партията по онова време. Известно е, че вярата е нещо лично, но не и в комунистически Китай. Започната тогава кампания на репресии продължава и до днес и струва неизвестен брой човешки животи и огромен страх на милиони китайци.

Дейвид Боуи дал съгласието си по време на турнетата му, местни практикуващи Фалун Гонг да поставят информационни щандове на входа на концертните зали и да разпространяват информационни листовки за преследването. По време на изявите му в Хонконг също бе организирана акция срещу преследването на Фалун Гонг.

Тази негова ангажираност му създава проблеми с китайското комунистическо ръководство. Боуи е заплашен със забрана за изнасяне на концерти в Китайската Народна Република. Въпреки това, световната звезда продължава да подкрепя правата на практикуващите.

Той дори предложил на барабаниста си да изпише на барабаните принципите на Фалун Гонг „Истинност, Доброта, Търпение” с китайски йероглифи. Кембъл се съгласил, тъй като благодарение на практикуването на Фалун Гонг, се избавил от наркозависимостта си.

Стърлинг Кембъл започва кариерата си в края на 80-те години на миналия век. Работи с поп-рок звездите Синди Лаупер, Дюран Дюран и Соул Асилум. През 1991 г. Боуи и Кембъл свързват музикалните си интереси, а от 1992 г. до края на „A Reality Tour” през 2004 г., Кембъл е барабанистът на Боуи.

Животът на повечето рок-звезди е белязан от ексцесии и това не подминава и него. Барабанистът пуши по две кутии цигари на ден, пие много алкохол и постоянно се дрогира.

Музикантът опитва да промени живота си, подлага се на терапии и йога. Към средата на 90-те години, в парк в Манхатън, той се натъква на група практикуващи Фалун Гонг, които му помагат да научи петте упражнения и да напредне в практикуването. Три седмици по-късно Кембъл отказва цигарите.

Барабанистът успява постепенно да преодолее и зависимостта си от алкохол и наркотици, благодарение на практиката. Подобрява физическото и психическото си състояние и се изпълва с оптимизъм, както сам казва за себе си.

През 2002 г. Кембъл посещава Пекин заедно с група от Фалун Гонг практикуващи и протестира на площад "Тиенанмън" срещу преследването. Той и приятелите му са арестувани. По време на разпита му е нанесен побой. Подложен е на 24-часови мъчения, след което е депортиран обратно в САЩ.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies