интернет забрана Китай

Китай обявява забрана чужди медийни компании да публикуват онлайн, каквато и да е информация, без тя да е одобрена от правителството, като забраната е влязла в сила от месец март 2016 г.

Нова директива, издадена от Министерство на промишлеността и информационните технологии на Китай, казва, че компаниите, които са (дори отчасти) чуждестранна собственост, ще бъдат спрени да публикуват думи, снимки, карти, игри, анимация и звук от "информационен или мисловен характер" – освен, ако те нямат одобрение от Държавната администрация по печатни медии, издания, радио, кино и телевизия.

Това означава, че само компании, изцяло китайска собственост, ще могат да публикуват онлайн, подлежащи на стриктна автоцензура в съответствие с възгледите на правителството.

Новият регламент гласи: "Китайско-чуждестранни джойнт-венчърс предприятия, китайско-чуждестранни съвместни предприятия и чуждестранни бизнес единици нямат право да се занимават с онлайн издателски услуги."

Това е най-новият ход на комунистическата република да затегне контрола над това, което нейните граждани могат да гледат в интернет и подчертава все по-рестриктивния политически климат в Китай, където държавното ръководство се опитва да направлява публичните реч и мисъл.

Китайското законодателство отдавна изисква от доставчиците на интернет услуги да имат лиценз за опериране в Китай, който може да се получи единствено, ако компанията доставчик има партньорство с китайска фирма.

Възходът на новите медии - от съобщителните услуги на социалните медии до телевизионните стрийминг шоу предавания - подтикна китайската администрация по цензурата да въведе нови регулации, за да може да контролира дигиталните и социални медии толкова отблизо, както прави по отношение на публикациите на традиционните медии.

Върховният интернет регулатор на страната многократно предупреждава, че необузданото киберпространство ще представлява риск за националната сигурност и правителството трябва да реши как да предостави възможност за навлизане в "неговата територия".

"Китай все още е фокусиран повече върху поддържане на социалната стабилност и интересите на националната сигурност, когато става въпрос за създаване на политики в областта на интернет индустрията, докато по-малко проявява грижа за търговските и индивидуалните интереси", казва Джан Джиен, директор на училището по комуникация и дизайн към Университета Сун Ят-сен.

Пол Гилис, гостуващ професор в Училището по мениджмънт в Гуанхуа към Пекинския университет, който изучава китайско-чуждестранните джойнт-венчърс предприятия, казва, че през последните месеци Китай въвежда регламенти, които изрично дават правомощия на властите по цензурата съгласно закона; тази власт обаче отдавна е част от практиката.

"От практическа гледна точка това не е много по-различно", казва той. "Преди имаше тежки регулации на всичко, което се публикува онлайн, като те спираха всичко, за което решават, че нарушава обществения ред. Но много от това, което може да е било стандартна практика преди, сега се залага в законодателството, така че Китай може да твърди, че действа спрямо върховенството на закона."

 


 

Този уебсайт използва cookies