Китай търговия

Поради усилията на либералисткият премиер на Канада, Джъстин Трюдо, за подписване на договор за свободна търговия на Канада с Китай, няма по-подходящ момент да разгледаме състоянието на Китай. Страната е ръководена от комунистически режим, а състоянието на човешките права е подлагано на постоянни критики от страна на международната общност.

Диктаторският режим в Китай е на едно от последните места в света по отношение на спазване на човешките права. Мао Дзедун, един от „основателите“ на модерен Китай, е отговорен за смъртта на 45 до 80 милиона китайци и тибетци. Мао е отговорен и за културната революция, чиято цел бе да унищожи капиталистическите и традиционни ценности в Китай. Негов е цитатът: „Политическата власт идва от залповете на оръжието.“

Китай все още отказва да признае Тайван за независима нация. Вместо това, предпочита да определя островната държава за своя провинция.

Китай воюва в Корейската война на страната Северна Корея, която с помощта на Съветския съюз нападна Южна Корея на 25 юни 1950 г. След като първоначалната атака е отблъсната, Китай влиза във войната на страната на Северна Корея. Военните действия са прекратени на 27 юли 1953 г. Въпреки това между Северна и Южна Корея не е подписан мирен договор и двете страни остават във война до ден днешен. 26 хиляди канадци участват във войната на страната на Южна Корея, а 516 са загубили живота си там.

Събитията на площад Тиенанмън през 1989 г. доведоха до смъртта на хиляди мирни протестиращи и десетки хиляди арестувани. Официалният брой на убитите остава тайна до ден днешен. Китайското правителство отказва да признае за кървавото събитие.

В Китай религията е строго регулирана и контролирана от държавата, като Китайската комунистическа партия (ККП) полага всички усилия китайците да бъдат лоялни единствено към ККП.

Китайската окупация на Тибет е причинила смъртта на един милион тибетци. Тибетският будизъм е тежко преследван от китайския режим.

Фалун Дафа е духовно движение, появило се за първи път в Китай през 1992 г. Въпреки че първоначално то се радва на правителствено одобрение, в края на 90-те години на двадесети век, режимът стартира системно преследване на неговите последователи. Стотици хиляди са арестувани и държани незаконно дълги години в затвори и трудови лагери. Там последователите на Фалун Дафа са използвани като жива банка за органи. Много често операциите за отнемане на органите са извършват докато жертвите са още живи.

Бързият икономически растеж и липсата на строги закони за опазване на околната среда са превърнали страната в една от най-замърсените нации в света. При сключване на споразумение за свободна търговия между Китай и Канада, какъв ефект ще има това върху Канада? Как това би се отразило на опазването на околната среда и спазването на човешките права? Китайските стоки съдържат високи количества отровни материали като олово и арсеник. Дори много играчки, произведени в Китай, съдържат материали като олово. Според различни доклади, голяма част от храната, внесена от Китай, е изключително отровна и опасна за консумация.

Китай е поставил като условие за подписване на договора за свободна търговия с Канада получаването на различни концесии, като построяването на нефтопровод до бреговете на Британска Колумбия. Отдаването на контрола на суровия петрол на китайския режим може и да изглежда като лоша идея, но в замяна Канада може до насита да купува заразени с меламин бебешки храни. Китай настоява да получи отстъпки и по отношение на законите, които предпазват канадските бизнеси да бъдат погълнати от международни компании, въпреки че страната има едни от най-свободните закони в това отношение.

Канада има своите проблеми, но съществува огромна разлика между правата и свободите на хората в Канада и в Китай. Правителството на Канада би следвало да се фокусира върху защитата на правата и здравето на канадците, както и да защитава суверенитета на нацията. Да се позволи на диктаторски режим да притежава канадски компании без необходимия контрол, сериозно ще подкопае канадското самоуправление.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies