Китай лекар трансплантация

Д-р Хуан Дзиефу, шеф на Комисията за трансплантация на органи на китайския режим, се радваше през последните осем години на престижно почетно звание при университета в Сидни, на който той е възпитаник.

Наскоро разкрити документи показват, че през 2015 г. без много шум почетното звание на Хуан не е подновено, след като университетът бе подложен на обществен натиск от групи, защитаващи етиката на медицинските практики.

Информацията идва от документи, включващи имейли, които университетът беше принуден да направи публични, след десетмесечна битка с член на зелената партия от Нов Южен Уелс, Австралия. Офисът на Дейвид Шоубридж за първи път внесе жалба в съда за разкриване на документите през април 2015 г., а през януари 2016 г. искът му беше удовлетворен, след жестока битка с университета.

Шоубридж настоява да получи документите, подтикнат от безотговорното отношение на университета към участието на Хуан в неетичната търговия на органи. Това поведение той обяснява като опит университетът да защити имиджа си.

„Университетът съзнателно пренебрегваше миналото на д-р Дзиефу и мнението му относно използването на органи от екзекутирани затворници, докато не беше притиснат от външни групи“, заявява той в изявление пред пресата.

„Необикновено е, медицински институт като университета в Сидни, с такова желание да награждава лекар, признал участието си в ужасяващата практика на трансплантиране на органи от екзекутирани затворници.“

Хуан Дзиефу е сложна и противоречива фигура: той е играл роля като ключов играч, защитник и накрая активист срещу използването на органи от екзекутирани затворници в Китай. Според неговите критици, обществената му позиция се променя през годините в зависимост от хората, пред които говори.

„Вярвам, че университетът има дълг да разследва много сериозно и спешно обвиненията за неетично поведение на този почетен професор, както е правил при много други случаи, при които са повдигнати легитимни и базирани на факти обвинения за неподходящо поведение.“ заяви проф. Мария Фиатароне Син от факултета за Здравна наука при университета в Сидни и член на Лекари срещу насилственото отнемане на органи – организация, бореща се срещу неетичните практики в трансплантациите.

Проф. Син е автор на първото писмо до университета, което привлича вниманието към проблематичните дейности на д-р Хуан. Писмото е подписано от няколко други професора от университета в Сидни, както и защитници за човешки права, лекари, парламентаристи и личности, номинирани за Нобелова награда за мир.

“Имайки предвид, че самият той признава, че е участвал в отнемане на органи от затворници само преди 2 години – само този факт би трябвало да служи като доказателство за нарушение на университетския Код за поведение и да даде повод за оттегляне на почетното звание”, добавя тя.

Давността на званието на д-р Хуан бе оставено да изтече през ноември 2015 г. „Това изглежда като опит да се запази имиджа на университета, вместо открито да бъде признат случаят като неоправдано доверие или съзнателно пренебрегване престъпленията на този човек“, заяви проф. Син.

Проф. Син посочи друг скорошен случай – през 2014 г. професорът по поезия, Бари Спър, беше освободен, преди да подаде оставка, след като бе публикувана лична кореспонденция с негов приятел, която съдържа расистки коментари.

Въпреки това, д-р Джеръми Чапман и д-р Ричард Алън, професорите от университета в Сидни, консултирали дали почетната титла на Хуан да бъде отнета или не, смятат обещанията на д-р Хуан, да спре използването на органи от затворници в Китай, за решаващи.

Точният брой на неетични трансплантации, извършени от д-р Хуан е неясен, но в интервюто за китайска медия в началото на 2013 г., той заявява, че лично е извършил стотици трансплантации през 2012 г. и само в една от тях използваните органите са от доброволен донор.

Въпреки, че е почти сигурно, че д-р Хуан не е извършил лично толкова много трансплантации в рамките на една година, данните за степента на участието в неетичните практики все още далеч надхвърлят признанията, които той прави пред един от главните му защитници от университета в Сидни – д-р Чапман, клиничен професор във висшето заведение и бивш президент на Обществото за трансплантации.

„Ние настояхме Дзиефу да изясни броя на операциите, които той лично е извършил. Той призна за една или две, извършени през 90-те години на двадесети век, и нито една след като е решил да работи срещу използването на органи от затворници“, пише д-р Чапман.

Не е ясно дали д-р Чапман е пропуснал интервюто на д-р Хуан за Австралийската радиотелевизионна корпорация през май 2013 г., в която д-р Хуан дава индикации, че само преди две години, той все още е използвал органи от затворници. „Защо не?“ пита риторично д-р Хуан в защита на използването на органи от затворници. Организациите за защита на етичните практики при трансплантации също обширно информират за подобни дейности на д-р Хуан.

Друг материал, публикуван през септември 2013 г. в про-комунистически настроената медия "Финикс Уикли", представя д-р Хуан като отдаден реформатор с чисто минало. Изданието припомня как д-р Хуан извършва трансплантация на черен дроб, докато пътува с шефа на сигурността Луо Ган в Синдзян. Изданието описва как д-р Хуан, осигурява два черни дроба, които идват от Чунцин и Гуанджоу още на следващата вечер. Той извършва операцията, като единият от органите остава неизползван.

Критиците обаче посочват, че при този инцидент вероятно са били убити поне двама души, предвид колко бързо са получени органите.

Д-р Ричард Алън, професор по хирургия при университета в Сидни, не отговори на въпроса ни по електронната поща, дали е знаел за тези материали преди да посъветва управата на университета да продължи връзките си с Хуан.

Позицията на д-р Хуан е още по-компрометирана от това, което разследващите определят като дори още по-тежко престъпление от отнемането на органи от екзекутирани затворници – масовото отнемане на органи от живи затворници на съвестта.

Дейвид Матас, съавтор на обширен доклад по темата, заяви в реч в Берн, Швейцария, през април 2015 г. „Хуан Дзиефу едновременно отхвърля заключението на нашето разследване, че последователи на Фалун Дафа са убивани заради органите им и твърди, че не знае от какъв източник съответните екипи придобиват органите.“

Хуан обяснява в интервю от миналата година причината да не може да оповести източника на органи или броя на извършените трансплантации. „Това, което казвате е твърде чувствително, така че не мога да говоря открито“, заявява той пред репортер на телевизия "Финикс": „Ако помислите, ще разберете. Защото, ако във вашата страна няма прозрачност, не знаете как са придобити органите; броят на трансплантациите също е тайна.“

Фалун Дафа е традиционна китайска духовна практика, която е преследвана от комунистическата партия от 1999 г. насам. Специалисти вярват, че скоро след началото на преследването, последователите на практиката стават основният източник на органи, захранващ бързия растеж на трансплантационната индустрия в Китай. Според данните стотици хиляди трансплантации в Китай са използвали органи от тези хора.

Матас продължава: „Ако източникът на органи е толкова неясен за Хуан, колкото той твърди, как може той да знае дали органите са отнемани или не?“

 


 

Този уебсайт използва cookies